Reklama
  • Agroekonomika

Globalno tržište krompira: manja proizvodnja i veće cene

Sem u Kini i SAD proizvodnja krompira je manja a cene će dugoročno ostati visoke. Naročito u Evropi

Prema izveštajima iz celog sveta ova proizvodna godina globalno je vrlo promenjiva na tržištu krompira. Jedino su visoke cene konstantne . 

2023-krompir-globalno.jpg (75 KB)
Ilustracija, Đorđe Simović

Holandija se bori sa vremenskim uslovima koji utiču na prinose, dok tražnja industrije čipsa podiže cene. Belgija, takođe, ima problem sa proizvodnjom zbog nepovoljnih uslova, što izaziva veliku zabrinutost. Nemačko tržište oseća efekat kupovine krompira  trgovačkih lanaca u inostranstvu a lokalno tržište je dobrim delom zanemareno. U Francuskoj, deficit iz 2022. podstiče potražnju koja prevazilazi ponudu, podstiče uvoz i održava visoke cene. Ujedinjeno Kraljevstvo se bori sa inflacijom i posledicama Bregzita, što utiče na profit uprkos povoljnim proizvodnim uslovima. U Italiji kvalitet kompenzuje niže prinose, dok se u Španiji tržište suočava sa ograničenim ponudom. 

Holandija: Mala trgovina na tržištu krompira

Vremenski uslovi ponovo igraju ulogu u ovogodišnjoj proizvodnji krompira. Posle dugog sušnog perioda, prošlonedeljna kiša bi, pod inače optimalnim uslovima uzgoja, ipak mogla da obezbedi nešto veće zapremine krtola. Ipak, prva probna vađenja ne daju nadu: kako izgleda sada, prinosi su ispod onih iz 2018. koji su bili niži od višegodišnjeg proseka. Na tržištu se trenutno malo trguje. Ono što je pozitivno, međutim, je rastuća industrija čipsa kojoj su potrebne sirovine. To je dovelo do rasta ugovornih cena.

Belgija: Neizvesna sezona za belgijski krompir

Postoji mnogo neizvesnosti oko predstojeće sezone krompira u Belgiji. Problemi u proleće i teški uslovi sada kada je berba polako počela utiču na prinose. "Sada je pitanje da li usev može da se oporavi ili ćemo nastaviti sezonu u ovom trendu," kaže belgijski trgovac. "Ovo takođe dovodi u pitanje da li ima dovoljno vremena da razvije višak kilograma na biljkama za kasni krompir. Na kraju krajeva, u jednom trenutku će ionako morati da izađe iz zemlje. Pred nama je još dug put, ali već sada gotovo sa sigurnošću možemo reći da nećemo videti vrhunske prinose“.

Nemačka: Ograničena potražnja zbog praznika i godišnjih

Veletrgovac iz Severne Nemačke kaže da se nastavlja izuzetno visok nivo cena krompira, što se odavno nije desilo. Na početku sezone zbog izostanka padavina nedostajali su veliki kalibri. Trgovci hranom u Severnoj Nemačkoj kupovali su velike količine krompira. Zbog dugotrajnih kiša tokom poslednjih nedelja, uzgajivači nisu bili u mogućnosti da koriste pesticide za suzbijanje štetočina. Vađenje krompira će početi krajem avgusta ili početkom septembra. Osim toga, primećuje se i veća potražnja za krtolama velikog kalibra.

Trgovci na malo, ali i prerađivačka industrija ponudili su uzgajivačima znatno više novca, zbog čega je veleprodaja imala manje krompira. Štaviše, i ove godine je dosta oskudna ponuda uvozne robe. Zbog sezone godišnjih odmora, potražnja je kao i obično smanjena. Međutim, primećuje se da ove godine više ljudi odlazi u inostranstvo, tako da je potražnja još manja nego prethodnih godina. S obzirom na oštre promene vremena, sve je veći izazov obezbediti dobar kvalitet i odgovarajuću veličinu. Trenutno se više sirovog krompira prodaje preko veletrgovaca, jer mnogi farmeri koji svoje proizvode uglavnom direktno plasiraju na tržište to nisu u mogućnosti, zbog vremenskih prilika, a nisu ni mogli da ponude velike kalibre.

Francuska: Potražnja nadmašuje zalihe

Francusko tržište i dalje trpi posledice proizvodnog deficita iz 2022. godine, pri čemu se sezone preklapaju. Potražnja i dalje nadmašuje ponudu, sa skučenim tržištem i cenama koje ne popuštaju.

Brojni su negativni faktori, uključujući sezonu 2023. koja je počela sa malo ili bez zaliha, kašnjenje sadnje 2023. zbog vremenskih uslova, od dvadesetak dana u nekim glavnim proizvodnim područjima, i rastuća potražnju iz industrije, koja je ponovo povećala potražnju.

Da bi se nadoknadili ovaj manjak u obimu, francusko tržište ovog leta doživljava situaciju bez presedana, jer se španski krompir uvozi da bi se zadovoljile potrebe prerađivačkog sektora, koji se poslednjih godina dobro razvio.

Ovome se dodaje i kišno leto, sa temperaturama koje su ponekad skoro jesenje, što dovodi do veće potrošnje krompira nego letnjih salata. Rezultat ove oskudne ponude je tržište na kom cene ne opadaju, a tražnja je nesmanjena.

Trenutno su sve proizvodne oblasti u Francuskoj aktivne. Proizvodnja će se intenzivirati u narednim nedeljama, a prvi stočni krompir će popuniti zalihe. Tada su moguća dva scenarija: povoljno vreme za proizvodnju, koje će nadoknaditi nestašicu krompira do aprila/maja, ili nepovoljno vreme koje će uticati na proizvodnju i samim tim vršiti pritisak na snabdevanje tokom cele sezone.

UK: Profit od krompira pogođen inflacijom i Bregzitom uprkos dobrim proizvodnim uslovima

Sektor krompira u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine prolazi kroz bolje razdoblje, jer je poslednjih godina uglavnom bilo starog roda do sredine maja pa bi tek onda cene počele da rastu. Količina je bila mala i pred kraj sezone pa je bilo teško pronaći krompir dobrog kvaliteta. Bolje cene na kraju prošle sezone mogu se održati tokom zime jer je došlo do smanjenja proizvodnje i 2022. i 2023. godine.

Nova sezona krompira počela je pre nekoliko nedelja u Engleskoj i novi rod izgleda dobro.

Rani krompir je bio pogođen sušom početkom godine, ali sada imamo povoljan raspored padavina i kasniji krompir će biti dobar. Prinosi su trenutno veoma promenljivi, tek nekoliko nedelja vadimo krompir a prinosi su neujednačeni.

Krompir se vadi u istočnoj Angliji, gde su tipovi zemljišta raznovrsni i berbu ne ometa kiša.

U ovom trenutku uslovi uzgoja u Škotskoj i za stočni i za semenski krompir su dobri, nakon veoma sušnog maja i juna u jula kada je bilo dosta kiše. Glavna sezona u Škotskoj počeće u septembru. „Ove godine će obim biti mali, bez obzira na prinose, jer su mnogi uzgajivači prestali da uzgajaju krompir nakon previše loših godina. Uopšteno gledano, trgovina svežim proizvodima je godinama ugušena velikom maloprodajom, a nedavno i Bregzitom, praćenom visokim troškovima energije i nedostatkom radne snage. Nažalost, uzgajivači se sve ređe vraćaju krompiru zbog velikih ulaganja.“, rekao je škotski uzgajivač.

Iako su cene ove godine bile bolje, inflacija je odnela najveći deo profita proizvođača.

Uzgajivači semenskog krompira nisu prošli ništa bolje. Izgubili su ogroman deo izvoznog tržišta nakon Bregzita. Čak su evropski uzgajivači semena  “pronašli rupu” u sistemu koja im je omogućila da pošalju seme u Veliku Britaniju. Britanski uzgajivači su već počeli da uzgajaju sorte kako bi popunili prazninu za koju su očekivali da će se pojaviti kada ne bude evropskog semenskog krompira na tržištu.

Ipak, postoje neke pozitivne vesti, britanski uzgajivači mogu da pošalju seme u Severnu Irsku gde se može uzgajati, a zatim poslati u Evropu, ali to će biti malog obima jer u Severnoj Irskoj nema dovoljno zemljišta ili uzgajivača da bi proizveli veće količine. Od zatvaranja evropskog tržišta za semenski krompir, nijedno novo tržište nije otvoreno za škotski semenski krompir, pa su se uzgajivači fokusirali na trenutna tržišta. Škotska vlada još nije objavila brojke, ali se očekuje da će proizvodnja semenskog krompira pasti ispod 10.000 hektara po prvi put nakon mnogo, mnogo godina.

Italija: Odličan kvalitet i niži prinosi uslovljavaju visoke cene

Proizvodnja krompira u Emiliji Romanji, jednom od glavnih regiona za uzgoj u Italiji, opala je za 25-30%. To je dovelo do značajnog povećanja cena u uslovima konstantne tražnje. Prema rečima jednog veletrgovca, proizvod izlazi iz skladišta po prosečnoj ceni od 1,15 evra/kg. Količine nisu velike, ali kvalitet je veoma dobar. Za razliku od prethodne dve godine, 2023. nije bilo rasprostranjenih problema sa insektima i kvarenje je veoma malo. Za proizvođače, niži prinosi se nadoknađuju visokim cenama. Nema velike razlike u ceni brendiranog i nebrendiranog krompira.

Zajednička komisija berze krompira potvrdila je odličan kvalitet do sada izvađenog krompira i minimalnu referentnu cenu za farmera od 0,50 evra po kilogramu. Krompiri vrhunskog kvaliteta koji će se plasirati na tržište u tržišnoj 2023/24. godini su oni čija je minimalna veličina veća od 40 mm, a maksimalna veličina od 75 mm.

Španija: Trenutni nedostatak krompira na tržištu

Vađenje krompira već je počelo širom Kastilje i Leona. „U stvari, već je izvađeno 20% krompira u regionu“, objašnjava predstavnik sektora za krompir. „Sezona je počela rano, početkom jula, a u nekim krajevima i krajem juna. Bilo je trenutaka neizvesnosti jer kada smo počeli još je bilo krompira iz Andaluzije, Mursije ili Levantea, ali na naše iznenađenje otvoren je izvoz i u Francusku, Belgiju i Holandiju, tako da je trenutno na domaćem tržištu manjak krompira pa cene rastu“.

U oblasti Levantea suša je podigla cene do 70 centi po kilogramu.

Južna Afrika: Izuzetno visoke cene

Cena krompira je počela da raste na tržištu, ali je obim manji za 7% nego prošle godine.

Cene krompira su bile izuzetno visoke, a tržišni analitičar AMTrends procenjuje da su 78% više nego prošle godine. Kako vremenom ponuda bude veća i cene će početi da padaju.

Ovu sezone zasađeno je manje hektara konzumnog krompira (20.413 ha), a stalni nestanci struje utiču na mogućnost navodnjavanja gazdinstava i odluku da se manje sadi. 

Kina: Površine pod krompirom povećane za 13% u odnosu na lane

Ova sezona krompira 2022/23. beleži povećanje proizvodnih površina na severu i jugu (za zimsku potrošnju) i u centralnim ravnicama Kine.

Prvi mladi krompir je stigao na tržište. Ove godine cene su niže nego prošle godine jer je ponuda porasla. „Veći pad cena očekuje se u avgustu i septembru kada na tržište stižu veće količine krompira. Zbog ovog očekivanog trenda pada cena, vidimo da su kupci oprezni“, kažu uzgajivač iz Đangsua. „Međutim, iako su zasadi krompira povećani ove godine, zbog smanjenja u prethodnim godinama, ukupna površina zasada je i dalje nešto ispod 2020-21.

Centralne ravnice proizvode krompir u mesecima od maja do jula. Ovde je ukupna proizvodnja ove godine bila nešto niža zbog hladnih vremenskih uslova u zimskim mesecima. Ovo je dovelo do viših cena krompira u prvoj polovini godine.

Severna Amerika: Stiže veća ponuda krompira 

Vađenje krompira je počelo u Delaveru, Minesoti, Kvebeku, dok taj posao treba da počne u državama Ajdaho, Vašington, Severna Dakota, Masačusets, kao i u istočnim kanadskim provincijama. „Čujem da će na Zapadu i na istočnoj obali biti veliki, dobar rod, sa nekoliko izuzetaka, jer su bili prilično dobri proizvodni uslovi. Mogli bismo da imamo veoma veliki rod krompira“, kaže jedan trgovac.

U međuvremenu, potražnja je bila dobra, čak i sa činjenicom da je krompir imao istorijski visoke cene tokom cele sezone. Očekuje se da će sa većom dostupnošću ponude, cene verovatno biti niže i potražnja bi mogla da poraste. „Mnoge stvari su se odjednom pojavile i sada su tržišta preplavljena. Završili smo sa ovim visokim cenama sa ogromnim povratom za uzgajivače, iako je trgovcima na malo bilo teško da plasiraju tako skup krompir. Sada smo u donekle “slobodnom padu” poslednjih pet do sedam dana“, dodaje on.

Međutim, sa većom ponudom po nižim cenama počeće i promotivne kampanje za veću potrošnje krompira.

 

 

 

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!