Reklama
  • Repromaterijal

Ispititati koje je osnovno đubrivo najbolje za šećernu repu

Na našem tržištu sve je više semenskih kompanija. Isto tako sve je više ponuđača repromaterijala, a među njima dominira mineralno đubrivo. Vrlo često semenske kompanije među sobom takmiče se postavljanjem poljskih ogleda. Sada su tu praksu počeli i proizvođači mineralnih đubriva.

Šećernu repu, poljoprivrednici zovu "kraljicom ratarskih useva". Kada primene svu propisanu agrotehniku, retke su godine kada u toj proizvodnji ne ostvare zaradu. A kao i svuda: kad se smanje troškovi proizvodnje - profit bude veći. To je bio motiv za Fabriku šećera u Crvenki i Poljoprivrednu stručnu službu u Somboru da postave ogled na parceli u Sivcu gde su za osnovno đubrenje upotrebili 4 formulacije đubriva od isto toliko kompanija. Nakon vađenja repe naredne jeseni seljacima će moći da preporuče koje od tih đubriva da koriste. Zoran Boca iz Poljoprivredne stručne službe Sombor kaže da je fabrika šećera u Crvenki inicijator postavljanja ogleda a da će stručna služba kontrolisati sprovođenje ogleda od rasipanja osnovnog mineralnog đubriva do vađenja repe. Kada je reč o đubrivima i formulacijama Boca kaže da učestvuju Agrimatko koji zastupa Yaru sa osnovnim đubrivom 7:12:25, pa zatim Elixir iz Šapca sa kombinacijom 8:16:24, sledi Fertil iz Bačke Palanke sa 5:16:24 i na kraju Žitomedija sa formulacijom 7:20:30.

Rezultate ogleda s nestrpljenjem očekuje i poljoprivrednik u Sivcu Vukosav Ostojić, jer će se na osnovu njih opredeliti za đubrivo, ne bi li tako smanjio troškove proizvodnje. On kaže da poljoprivrednici često menjaju osnovna đubriva i da se nisu definitivno odlučili koje NPK mineralno đubrivo mogu da koriste u proizvodnji šećerne repe. Na osnovu iskustva u proizvodnji, Ostojić tvrdi da je konkurencija naterala kompanije da poljoprivrednicima, u poslednjih nekoliko godina, nude sve kvalitetnija đubriva. Kako kaže, boljitak se osetio u poslednje dve-tri godinu, dok ponudu pre toga ocenjuje kao katastrofalnu.

Nastadin Jovović iz crvenačke fabrike šećera kaže da je i njima stalo da poljoprivrivrednici koliko god je to moguće smanje troškove proizvodnje. Ističe da je alfa i omega celog posla njegovo veličanstvo - profit.

Produkt menadžer u Eliksir agraru Miroslav Vlaović podseća na to da, u proizvodnji šećerne repe, udeo osnovnih đubriva u ukupnoj potrošnji đubriva premašuje dve trećine, pa je zato važno upotrebiti đubriva koja će podići prinos, pa time i profitabilnost proizvodnje. Konstatuje da je je prosečna potrošnja NPK đubriva u poroizvodnji šećerne repe kod nas 500 kilograma po hektaru i da preovlađuje kombinacija 8:16:24. On zaključuje da je ta količina dovoljna za proizvodnju 50 do 60 tona po hektaru. Na osnovu iskustva kaže da bi za prinos šećerne repe po hektaru od 70 do 80 trebalo upotrebiti 700 do 800 kilograma NPK đubriva koje bi koštalo oko 300 €.

A prostora za poboljšanje kvaliteta đubriva sigurno ima. Pošto smo prisustvovali postavljanju ogleda, videli smo da ima đubriva ujednačene granulacije, ali i onih kod kojih se nakon otvaranja džakova podiže oblak prašine. Inače, kada se preračunaju dodaci u repromaterijalu crvenačka fabrika šećera proizvođačima po toni repe isplaćuje 50 evra. Zbog gubitaka u ostalim ratarskom proizvodnjama očekuje se da će se mnogi proizvođači sledećeg proleća vratiti kraljici ratarskih useva pa se po zakonima ponude i tražnje očekuje i nešto niža cena šećerne repe sledeće jeseni.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!