Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Izazov ili šansa za soju iz našeg regiona. Nova Uredba EU o deforestaciji (EUDR)

EU Uredba o deforestaciji, usvojena 2023. godine sa ciljem da osigura da rastuća tražnja za poljoprivrednim proizvodima kao što su soja, palmino ulje, guma, kakao, kafa, drvni proizvodi i govedina na evropskom tržištu ne doprinose krčenju šuma

Udruženje Donau Soja i Ambasada Kraljevine Holandije organizovale su seminar povodom nove EU Uredbe o deforestaciji, koji je održan 21. majau Master kongresnom centru u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

2024. deforestaciji-donau_soya.jpg (136 KB)Cilj događaja je bio da informiše proizvođače, prerađivače i trgovce sojom o novim zahtevima koje moraju ispuniti već u ovogodišnjoj žetvi soje kako bi mogli da izvoze svoje proizvode na tržište Evropske Unije. Stručni govornici iz Holandije, Ministarstva poljoprivrede Srbije, vodećih kompanija zemalja zapadnog Balkana i Donau Soja udruženja, podelili su svoja saznanja i spremnost za regulatorne promene, uz mnogobrojno prisustvo zainteresovanih proizvođača, prerađivača i drugih učesnika sa tržišta soje iz celog regiona. Izuzetna posećenost govori o važnosti ove teme i velikom interesovanju javnosti za novu regulative Evropske unije o deforestaciji (EUDR) i njenim implikacijama na sektor soje u našoj zemlji i regionu.

EU Uredba o deforestaciji, usvojena 2023. godine sa ciljem da osigura da rastuća tražnja za poljoprivrednim proizvodima kao što su soja, palmino ulje, guma, kakao, kafa, drvni proizvodi i govedina na evropskom tržištu ne doprinose krčenju šuma.

Evropska Unija je drugi najveći uvoznik proizvoda povezanih sa krčenjem šuma na globalnom nivou, a soja čini 31% od ukupne deforestacije koja se kroz poljoprivredne proizvode uvozi u EU.

Preko 30 miliona tona sojinih proizvoda se uvozi u EU svake godine, pri čemu više od dve trećine dolazi iz Južne Amerike, gde se šume i drugi vredni ekosistemi pretvaraju u poljoprivredno zemljište u nezamislivim razmerama.

Zemlje zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Rumunija) plasiraju na tržište EU više od 70% domaće proizvodnje soje u obliku različitih sojinih proizvoda u ukupnoj vrednosti od preko 500 miliona evra.

Srbija zauzima značajno mesto na listi izvoznika sojinih proizvoda u EU, gde 11% sojinog ulja u EU dolazi iz Srbije.

Donau Soja Regionalni Centar u Novom Sadu je partner za sve informacije u vezi EUDR uredbe i pruža podršku kompanijama da obezbede usklađenost sa njenim zahtevima.

O Donau Soja:

Donau Soja je neprofitno, nezavisno udruženje koje podržava svoje partnere i članove u sprovođenju promena vezanim za socijalne, ekološke i ekonomske izazove u proizvodnji i potrošnji soje, leguminoza i proteina sa ciljem povećanja efikasnosti, pravednosti i održivosti. Rad Donau Soja Udruženja podržava Austrijska razvojna agencija (ADA) kroz projekat Strateškog Partnerstva.

Donau soya

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!