• Voćarstvo

Izvoz jabuka – kada bi svaka godina bila kao ova

Izvoznici jabuka mogu biti zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Prosečna izvozna cena je za trećinu veća nego lanjska, a povećao se i broj tržišta na koja izvozimo naše jabuke.

2020-jabuke-vocnjak.jpg (173 KB)

U zemljoradničkoj zadruzi “Voćar Slankamen” proletos su udarnički radili. U kratkom roku je trebalo 3.000 tona jabuka izvaditi iz komora, kalibrisati, upakovati i utovariti u šlepere za Rusiju. Direktor zadruge Nikola Kotarac, naročito je zadovoljan postignutom cenom.

- "U udarnom periodu april-maj nismo imali problema sa koronom. Preduzeli smo u hladnjači sve mere prevencije. A na sortir-mašini i na pakovanju smo imali više od 30 radnika. I sa cenom smo prezadovoljni pošto je bila od 70 do 100 dinara. Skoro 90 odsto jabuke smo izvezli za Rusiju a deo i za Rumuniju. Nakon svih problema sa izvozom jabuka predhodnih godina konačno je došla jedna uspešna. Nova berba će 1. septembra. Očekujemo da će dobra cena kompenzovati nešto niži rod", kaže Kotarac.

2020-gojko-zagorac.jpg (77 KB)
Gojko Zagorac

Kada je reč o prosečnoj izvoznoj ceni jabuke za tržište Rusije ona je lane bila 57 evrocenti a ove godine čak 75 evrocenti. Na povećanje cene presudno je uticalo to što je na tržištu Evrope ove godine za trećinu manje jabuka nego lane. Predsednik asocijacije Serbia Does Apples, Gojko Zagorac, kaže da su, sem Rusije, otvorili i druga tržišta za našu jabuku.

- Jabuku smo izvozili u 39 zemalja: 26 u Evropi, 5 na Bliskom istoku, 5 na dalekom istoku i u 3 zemlje u Africi. Zahvaljujući asocijaciji Serbia does apples koju čini deset kompanija, kao naročit uspeh može se navesti povećanje izvoza jabuka u Veliku Britaniji i Rumuniji", ocenjuje Zagorac

Kada je reč o trendovima u svetu, sve više se traže crvene jabuke – obojeniji klonovi gale i crvenog delišesa kao i klupske sorte jabuka: modi, evelina, kiku i pink lady.

Prema podacima iz asocijacije Serbia does apples u prošloj sezoni (avgust 2019.-jun 2020.) iz Srbije smo na tržište Rusije izvezli 144.000 tona jabuka, Bliskog istoka 7.500 tona jabuka, Velike Britanije 4.500 tona i Italije sa 1.000 tona.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!