Reklama
  • Hortikultura

Jesenji radovi u vrtu

Za orezivanje žive ograde izaberite oblačan dan i to rane jutarnje ili kasne popodnevne časove. Redovno uklanjajte korov i opalo lišće koje se nalazi na dnu stabla. Sobne biljke koje su preko leta bile na otvorenom unesite u zatvoren prostor zbog hladnijih noći, ali bez prihranjivanja. Pre samog unošenja detaljno pregledajte biljke: ukoliko primetite promene na listovima ili u pazuhu lista uz stablo treba ih tretirati nekim od pesticida.

Septembar je pravo vreme da počnete sa pripremom vrtnih i sobnih biljaka za hladnije dane. Ukoliko želite da promenite izgled vrta, možete početi sadnju i presađivanje zimzelenih biljaka i perena. Iako se to može uraditi i na proleće, jesenja sadnja je bolja jer je zemljište toplije i biljke će se lakše primiti. Izbor zimzelenih biljaka kao što su pirokanta, berberis, evonimus, ileks, lonicera, mahonija, prunus, viburnum, šimšir, osvežiće bojom svaku baštu tokom zimskih meseci. Žive ograde treba pođubriti poslednji put za ovu godinu, ako to već niste učinili u avgustu. Ako je potrebno, možete je i orezati. Orezane grančice možete da iskoristite da popunite šupljine na mestima gde se živa ograda proredila. Za orezivanje žive ograde izaberite oblačan dan i to rane jutarnje ili kasne popodnevne časove. Redovno uklanjajte korov i opalo lišće koje se nalazi na dnu stabla. Žbunje i drveće sad ulazi u fazu odbacivanja listova. Sakupljajte redovno opalo lišće i plodove, jer mogu biti izvor zaraze, a travnjaku ometaju prodor svetlosti. Nemojte uklanjati plodove sa pojedinih žbunova, kao što su pirokanta i berberis, jer oni tokom cele zime predstavljaju ukras u vašoj bašti. Dekorativnosti vrta doprineće i sadnja ukrasnih trava (pampas trava, zlatni bambus, proso) pored vodenih površina ili u drugom planu perenjaka. U septembru možete posaditi i božur, jer je to najbolji mesec za njegovo razmnožavanje. Razgrnite korenje božura da biste došli do gomoljastog dela, nožem odrežite deo korena sa nekoliko zdravih pupoljaka i posadite u saksiju. U septembru se takode dele bokori perena koje cvetaju tokom proleća i leta. Septembar je pravo vreme za setvu travnjaka. Ukoliko već imate oformljen travnjak, travu kosite na 2-3 cm dužine da bi se pospešilo bokorenje, ali imajte u vidu da sa kraćim danom i travnjak sporije raste. Obavezno uradite aeraciju (pobadanjem grabulja ili vila u zemlju kako bi se pospešilo disanje) i podsejavanje ogolelih mesta, a zatim nađubrite odgovarajućim đubrivima (NPK 3-1). Krajem septembra na travnjak nanesite tanki sloj komposta (50 litara na 20-25 m2 ).

Idealno je vreme i za orezivanje živih ograda i ružičnjaka, a krajem meseca možete početi i sadnju lukovica (lala, krokusa, narcisa, zumbula, nerina...) da biste u proleće imali što raznovrsniju baštu punu boja i mirisa. Na dnu jamice, iskopane za sadnju lukovica, stavite šaku peska, a odozgo šaku humusnog đubriva i zemlju. Potrebe biljaka za vodom se smanjuju i treba oprezno zalivati zbog velike količine vlage u vazduhu. Pre svakog zalivanja proverite vlažnost zemljišta. Baštenske biljke nemojte prihranjivati, a poslednju prihranu cveća obavite početkom septembra, ukoliko je vreme lepo.

Jednogodišnje baštensko cveće krajem meseca treba ukloniti iz vrta i zameniti ga trajnicaama koje se sade u ovo vreme – hrizanteme, zvezdan, maćuhica.

Perene koje cvetaju u ovom periodu, poput hrizantema, trebalo bi pođubriti đubrivom na bazi fosfora, kako biste podstakli što bujnije cvetanje. Redovno uklanjajte korov i zalivajte, ako su u saksijama. Pored hrizantema možete da pravite i kombinaciju trajnica i pokrivača tla, koji prezimljuju na otvorenom. Potrebno je da pre sadnje dobro nađubrite zemlju, a zatim i zalijete kao bi se biljke lakše ukorenile pre mrazeva. Začinske biljke treba pobrati i osušiti, a one u saksijama preneti u kuću. Ruže u septembru cvetaju bujno, kao u proleće. Kako bi što duže cvetale, redovno odstranjujete precvetale cvetove. Ako se vaš vrt nalazi na vlažnom tlu to je idealna podloga za gajenje hortenzije. Najbolja pozicija za sadnju je polusenka uz zid kuće. Boja cvetova je intenzivnije plava kada je zemljište kiselije, a ako je manje kiselo boja je roze.

Sobne biljke koje su preko leta bile na otvorenom unesite u zatvoren prostor zbog hladnijih noći, ali bez prihranjivanja. Pre samog unošenja detaljno pregledajte biljke: ukoliko primetite promene na listovima ili u pazuhu lista uz stablo treba ih tretirati nekim od pesticida.

Ivana Vragolić, www.malabotanika.com

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!