Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Kako da se bavimo poljoprivredom i sačuvamo zemljište

Holandija, Danska, Švajcarska, Izrael i Japan istakle su se kao lideri održve poljoprivrede i mogu da posluže kao primer ispravnog pristupa proizvodnji hrane. Nažalost, strip-till koji je osnova regenerativne poljoprivrede, u agraru Srbije zastupljen je na relativno malim površinama

Danski farmeri su među prvima prešli na tehnike precizne poljoprivrede i na taj način smanjili uticaj na životnu sredinu. Manje primenjuju mineralna đubriva i pesticide, a sve više površina imaju pod organskom proizvodnjom a integrisali su obnovljive izvore energije u poljoprivredu.

2023-sake-paradajz.jpg (237 KB)
Ilustracija, izvor: stockgiu / freepik.com

Danska je jedna od vodećih zemalja u korišćenju energije vetra za snabdevanje električnom energijom farmi a veliku pažnju posvećuju očuvanju biodiverziteta na njivama. To uključuje ostavljanje prostora za divlje životinje, održavanje prirodnih staništa i sadnju zaštitnih pojaseva oko gajenih useva.

U Japanu se poljoprivrednici strikno pridržavaju plodoreda kako bi očuvali plodnost zemljišta i smanjili upotrebu pesticida i mineralnih đubriva. Ta praksa pomaže u sprečavanju erozije zemljišta i održavanju prirodne ravnoteže u ekosistemu. Primenjuju je i vojvođanski proizvođači povrća, koje je Nestlé kao prve u regionu uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede.

Švajcarska je poznata po svojim praksama održive poljoprivrede, posebno u planinskim regionima. Poljoprivrednici daju prioritet očuvanju biodiverziteta i široko primenjuju agrošumarstvo i integrisane tehnike upravljanja štetočinama.

Uprkos sušnoj klimi, Izrael se svrstao među lidere u održivoj poljoprivredi kroz napredne tehnike navodnjavanja, precizne poljoprivrede i upravljanje vodom. Poznat je po svojim sistemima za navodnjavanje „kap po kap“ i reciklaži vode. Precizna poljoprivreda odavno je stigla i na plodne ravnice Holandije, a „zemlja lala“ je pionir u vertikalnoj poljoprivredi i akvaponici – inovativnom načinu koji kombinuje uzgoj ribe i biljaka u vodenom supstratu, bez zemlje.

Dronovi i farmerski roboti mogli bi da postanu najbolji saveznici i naših poljoprivrednika. U povrtnjacima Geneze i Telek Paprike se već treću godinu, uz podršku Nestlé-a, primenjuju prakse regenerativne poljoprivrede koje kombinuju tradicionalne i inovativne tehnike s ciljem očuvanja zemljišta, vode i biodiverziteta, a istovremeno doprinose manjoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

Primera radi, farmdroid u povrtnjacima Geneze ne troši fosilna goriva jer se napaja preko sopstvenih solarnih panela. Na polju je zamenio nekoliko teških mašina jer ore, seje i okopava useve.

Regenerativna poljoprivreda jedna je od najvažnijih globalnih inicijativa Nestlé-a u cilju očuvanja životne sredine, zaštite biodiverziteta i unapređenja zdravlja zemljišta za buduće generacije. Ove godine su u program uključeni i domaći proizvođači suncokreta i na jesen ih očekuje prva žetva iz regenerativne poljoprivrede. U obradi su primenjivali strip-till tehniku plitkog oranja i đubrenja u trakama koja minimalno remeti zemljište i pomaže mu da zadrži vlagu i hranljive materije.

Nestlé će dalje širiti program regenerativne poljoprivrede s ciljem da što veći broj naših ratara i povrtara uključi u moderne prakse održive poljoprivrede po uzoru na zemlje koje su lideri u ovoj oblasti.

 

Dragana Bešić

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!