Reklama
  • Pčelarstvo

Kako sprečiti uginuće pčela zbog visokih temperatura

Poslednjih dana pojedini stručnjaci i pčelari govore o pomorima pčela apokaliptičnih razmera. Drugi umanjuju značaj već postojećih uginuća. Činjenica je da visoke temperature ne odgovaraju pčelama, pa problem treba rešavati na osnovu argumenata. U ovakvim „čudnim“ godinama potrošnja tokom januara se može povećati na 4 do 5 kg pa i više po pčelinjoj zajednici.

Visoke temperature su isprovocirale neke biljke da u toplijim krajevima krenu sa cvetanjem. S njih pčele marljivo skupljaju polen. Kao posledica, matica unutar pčelinjih zajednica počinje nositi jaja i razvija se leglo. Pri tome pčelinja zajednica troši velike količine rezervne hrane. To samo po sebi ne bi bilo loše da je sada kraj februara ili početak marta. Za očekivati je da će se temperature vazduha spustiti ispod 0°C krajem januara ili u februaru što bi moglo biti pogubno za određene pčelinje zajednice. Svakako da su najugroženiji oni pčelari koji iz određenih razloga nisu lane u avgustu i septembru osigurali svojim pčelinjim zajednicama dovoljne količine rezervne hrane. U brojevima, to iznosi oko 12 do 15 kg meda za košnice s jednim LR nastavkom ili plodište AŽ košnice, odnosno 20-ak kg meda u pčelinjim zajednicama na dva nastavka. Prosečna potrošnja tokom normalnih zima iznosi oko 1 kg meda mesečno po pčelinjoj zajednici. Naprotiv, u ovakvim "čudnim" godinama potrošnja tokom januara se može povećati na 4 do 5 kg pa i više po pčelinjoj zajednici. Pčelari čije pčelinje zajednice nisu ušle u zimu s dovoljnom količinom rezervne hrane su prisiljeni stavljati šećerne pogače na okvire. Takve radnje nazivamo "prihranjivanje iz nužde" i, nažalost, one ne predstavljaju garanciju da će se takve gladne pčelinje zajednice održati u životu u slučaju dužeg zadržavanja temperature vazduha ispod nule.

Pčelari koji su tokom avgusta i u septembru osigurali dovoljne količine rezervne hrane svojim pčelinjim zajednicama, za sada, nisu ugroženi i trenutno ne trebaju preduzimati nikakve radnje u vezi prihrane pčela. Međutim, ako visoke temperature tokom januara i dalje potraju, prihrani iz nužde će verovatno morati pribeći i pčelari koji trenutno nisu ugroženi. Stoga bi bilo poželjno da i takvi pčelari procene stanje zimskih zaliha hrane u svojim zajednicama tokom narednih dana i odluče po vlastitoj savesti o potrebi stavljanja šećerne pogače.

Net

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!