Reklama
  • Voćarstvo

Kanzi – sve traženija sorta jabuka

Podaci kompanije Nielsen ukazuju na to da se ta sorta od svih brendiranih jabuka u SAD najviše prodaje u maloprodajnim lancima

Kanzi je zadržao svoju poziciju druge najprodavanije sorte jabuka u Evropi i nastavlja da osvaja markete u SAD, pokazuju novi podaci istraživanja tržišta.

2023-jabuka-kanzi.jpg (134 KB)

CMI Orchards – jedan od samo dva američka uzgajivača sa licencom da uzgajaju Kanzi. Viši menadžer marketinga u Danijela Huber rekla je da je jabuka dobila konstantno visoke ocene i pozitivne povratne informacije u novom izveštaju kompanije CatStats, koji detaljno istražuje tržište, pre svega navike potrošača.

„Na skali od jedan do pet, pri čemu je pet najviša moguća ocena, Kanzi ima solidnu ocenu 4,6 bez negativnih ocena“, rekla je ona. „Ovo je tačno u skladu sa onim što vidimo u podacima o prodaji ove jabuke. Dok prodaja ostalih sorti opada, u trgovini na malo Kanzi je zabeležio rast od 6 odsto u poslednje 52 nedelje u celoj zemlji."

Rošel Bom, potpredsednica marketinga u CMI Orchards, rekla je da 52-nedeljni podaci Nielsenovog skeniranja pokazuju da Kanzi ima jednu od najviših maloprodajnih cena svih brendiranih jabuka, i da nadmašuje inflaciju sa 10,2 odsto povećanja u odnosu na prošlu godinu.

„To je jedna od samo pet brendiranih jabuka sa maloprodajnom cenom većom od 2,50 dolara. To je očigledan pokazatelj njegove sve veće popularnosti: kupci su spremni da plate više za Kanzi“, rekla je ona.

Bom je dodala da se Kanzi konstantno rangira kao prvi izbor na slepim testovima ukusa kao i jabuka za čuvenu pitu od jabuka najboljeg ukusa. Takođe je rangiran kao broj 1 u testu ukusa Barstool Sports, pobedivši 15 drugih jabuka u konzumiranju “na slepo” kako bi se otkrila jabuka najboljeg ukusa na svetu.

„Kanzijeva tekstura se drži kada se peče i ne postaje kašasta kao druge jabuke. Ovo zaista pruža kupcima poboljšano iskustvo u ishrani bez obzira da li grickaju ili koriste Kanzi kao svoju novu osnovu za kolače“, rekla je ona.

Širom sveta, Kanzi je na drugom mestu iza sorte Pink Lady. „Prodavci na malo moraju da iskoriste ovu vrhunsku jabuku kako bi podigli svoju prodaju na viši nivo“, zaključila je Bom.

Karakteristike sorte Kanzi

Jabuka sorta Kanzi je hibridna sorta jabuka koja je dobijena ukrštanjem sorti Gala i Braeburn. Ova sorta je razvijena u Belgiji i od tada je postala popularna u mnogim zemljama.

Evo nekih karakteristika jabuke sorte Kanzi:

Veličina: Kanzi jabuke su srednje veličine, obično teže oko 180-200 grama.

Oblik: Jabuke su okrugle i blago spljoštene, a njihova kora je sjajna i tamno crvene boje sa zelenkastim prugama.

Ukus: Kanzi jabuke su slatke, sočne i hrskave. Njihov ukus može biti opisan kao kombinacija slatkog i kiselog, sa blagom aromom jagode.

Kvalitet: Kanzi jabuke su izuzetno otporne na oštećenja i mogu se skladištiti duže vreme. Ova sorta je takođe poznata po tome što zadržava svoj ukus i hrskavost nakon skladištenja.

Sezona: Kanzi jabuke sazrevaju kasno u sezoni, obično u oktobru ili novembru.

Nutritivna vrednost: Kanzi jabuke su bogate vitaminima C i A, a takođe sadrže i dijetalna vlakna koja su dobra za varenje.

Upotreba: Ove jabuke su idealne za sveže konzumiranje, ali se takođe mogu koristiti za pravljenje kolača, pita, salata i slično.

Ukratko, Kanzi jabuka je slatka, hrskava i sočna sorta jabuka koja se može skladištiti duže vreme, a bogata je vitaminima i dijetalnim vlaknima.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!