Reklama
  • Vinogradarstvo

„Knez Miškin“ i „Majstor i Margarita“ a u Krčedinu

Kada se toliko ljubavi uloži u svaki čokot, svaku agrotehničku meru, a posao u podrumu prepusti profesionalcima, uspeh u tipu vrhunskog vina je zagarantovan

 

U moru sumornih priča o gašenju života na selu, pozitivni primeri uvek dođu kao „melem na ranu“. Beograđanin, Branko Mlađenović, krstario je fruškogorskim selima kako bi, kako sam kaže, našao „pravu parcelu za vinograd i ambijent u kome bi mogao da provede ostatak života“. Ispostavilo se da je to bio Krčedin.

2019-branko-mladjenovic
Branko Mlađenović, foto: Đorđe Simović

- Prvo je kupljena parcela, podignut vinograd, a zatim i kuća koja se, evo, sedmu godinu polako adaptira. Jedan deo stare švapske kuće je pretvoren u vinariju a drugi je stambeni.

Kaže da mu Beograd ne nedostaje, pogotovu ovako (pre)urbanizovan, već ljudi. Ali i to je lako rešivo, pošto je auto-put blizu pa prijatelji sada dolaze „na noge“. Inače, dva hektara je u jednom danu, 17. aprila 2013. podignuto sortama graševinom i rajnskim rizlingom. U godinama koje su došle vina Branka Mlađenovića osvojila su publiku kvalitetom.

- Graševina (grašac, italijanski rizling) je tradicionalno zastupljena na ovom terenu, a i ja sam zaljubljen u vina od te sorte. Moja prijateljica i poslovni partner Mirjana Đurđević je profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu ali i etablirani pisac. Ima iz sebe 15-tak romana. Književnost nam je zajednička ljubav. Prvo naše nevino i prepošteno vino bilo je „Knez Miškin“ napravljeno je sa puno ljubavi i želje. „Majstor i Margarita“ je vino koje se ne razlikuje po svom sastavu i tehnologiji proizvodnje, ali je u pitanju druga godina – 2017. Ta godina je bila vinogradarski povoljnija i dobili smo potpuno drugačije vino. Majstor je Mirjana a ja sam Margarita.

Kako je „Patkov vinograd“ dobio ime?

Potez gde se nalazi vinograd se u katastru naziva Patka. Tako se zove i potok koji izvire u Čortanovacima pa se kod Banovaca uliva u Dunav. A odlučujuće je nazivu vinograda doprinelo to što je prilikom rigolovanja, masivan plug iz dubine zemljišta na površinu izbacio figuru Paje Patka koja se danas „šepuri“ na počasnom mestu.

Ništa bez nauke i struke 

Sagovornik priznaje da je u početku o ovom poslu nije puno znao pa je potražio one koji su u tome dobri.

- Konsultovanje nauke i struke je neminovno. Od same sadnje. Uzgojni oblik, gustina sadnje i tako dalje. Posle toga slede ostale agrotehničke mere i mnogo, mnogo smo učili. Vinogradu je potreban sluga i mi mu služimo. Uspostavili smo saradnju sa enološkinjom Tanjom Đuričić koja potpisuje mnoga fruškogorska vina. Ispoštovala je naš zahtev da želimo da proizvodimo samo kvalitetna vina. Mi sa 10.000 buteljki koliko godišnje možemo da proizvedemo nemamo drugog puta do – kvaliteta.

„Patkov vinograd“ je član Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM – FRUŠKA GORA“. Jedan od motiva za osnivanje 2015. godine bio je da se nastavi slavna vinogradarska tradicija ovog podneblja, ali i unapredi proizvodnja grožđa i vina. Danas udruženje okuplja 38 proizvođača grožđa i vina, i oni po povlašćenoj ceni mogu da analiziraju širu i vino u enološkoj laboratoriji u Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima.

- Oni imaju vrhunski uređaj koji za nekoliko sekundi izanalizira širu, dakle od početka berbe pa do vina na kraju. Ta pomoć je nemerljiva. U Udruženju vlada zdrava atmosfera. Pomažemo jedni drugima.

Književnost

Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović su neposredno pred sadnju vinograda, 2013. godine završili roman „Bunker swing“. Izdala ga je „Laguna“ a roman je doživeo tri izdanja. Objavljivanje nastavaka romana se očekuje ovih dana pod nazivom „Bunker patka“.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!