Reklama
  • Ishrana

Koji je kulen bolji – petrovački ili kisački?

Doneti konačan sud vrlo je teško. Probate jedan. Pa drugi. Pa opet prvi i tim redom najmanje dve decenije. Možda se odgovor nasluti u daljini

Na početku beše – provokacija.

Dakle, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen 8. Klobasafest koji će biti održan 11. februara u Bačkom Petrovcu organizatore sam pitao: Koji je kulen bolji – petrovački ili kisački?

2023-klobasafest.jpg (116 KB)
"Naš kulen je NAMA bolji"

“Nama je naš bolji,” spremno je odgovorila Ana Horvat, u svojstvu potpredsednice Udruženja „Klobasafest“. Odmah se, uz smeh, nadovezao Štastko Durgala, sekretar Mesne zajednice Bački Petrovac: “Pa vi to hoćete nas i Kisačane da posvađate”!

Bilo kako bilo sutra će put Bačkog Petrovca, uputiti svi ljubitelji kulena. Mesto okupljanja su sportski tereni OŠ “Jan Čajak”.

A tamo vas očekuju tri takmičenja: u izradi kobasica, putera i prženju čvaraka. I nezaobilazna tombola.

U takmičenju u izradi kobasica takmičiće se 98 timova iz Srbije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Češke, Ukraine i Slovenije.

Puter će na tradicionalan način (u maslenici) praviti četiri takmičarska tima, dok će čvrka pržiti 6 takmičarskih timova.

Treba reći da su ove godine povećane dimenzije festivalskog šatora na 1.350 m2 zatvorenog prostora. Ispred ulaza u festivalski šator biće formirana ulica Petrovačkog kulena.

A kakav je kulen iz Kisača ljubitelji tog specijaliteta moći će da se uvere dve nedelje kasnije, tačnije 25. februara na Prvom međunarodnom festivalu kisačkog kulena na stadionu FK “Tatra” u Kisaču.

Ekipe se mogu prijaviti za takmičenje do 24. februara a detaljnije informacije se mogu naći na internet stranici https://kisackikulen.rs/.

Dakle, da bi došli do odgovora koji je bolji morate ih konzumirati na smenu. Ali umereno. ;-)

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!