Reklama
  • Ishrana

Koliko je hrana u trgovinama poskupela za godinu dana

Agroekonomista Milan Prostran kaže da energija i hrana produkuju najveću inflaciju i ukazuje da u budžetu tročlane porodice kod nas hrana utiče sa 35 do 40 odsto, dok je u zemljama Evropske unije to 12 do 20 odsto

Svaki odlazak u prodavnicu sve je skuplji, a to potvrđuje i zvanična statistika. U opširnom članku ovom važnom temom su se bavili novinari Euronews Srbije

2022-hrana-pijaca.jpg (167 KB)
Ilustracija: bogitw / pixabay.com

Hrana, koja u potrošnji učestvuje sa više od 30 odsto budžeta poskupela je za petinu, tačnije za 20,9 odsto, a rekorder po skoku cena su kafa koja je u avgustu poskupela 1 odsto, ali je sad skuplja čak 25,7 procenata u odnosu na prošlu godinu. Među namirnicama koje su najviše ispraznile novčanike potrošača su i hleb, meso, riba, mleko, sir i jaja, koje su u proseku poskupele oko 23 odsto.

Račun na pijaci u avgustu je podigla cena voća, koje je tokom prošlog meseca poskupelo za čak 9,7 odsto. Među rekorderima po rastu cena su i namirnice iz kategorije hleb i žitarice koji su skuplje za oko 3,3 odsto.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da se može očekivati dalji rast cena poljoprivrednih proizvoda ne samo u septembru, za kada je prognoziran pik inflacije, već i kasnije, jer nema ni naznaka da padaju inputi koji utiču na njihov rast. On napominje da energija i hrana produkuju najveću inflaciju i ukazuje da u budžetu tročlane porodice hrana utiče sa 35 do 40 odsto, dok je u zemljama Evropske unije to 12 do 20 odsto.

"Ima raznih faktora koji utiču na tržište, ali u punoj sezoni nikada nisu bile ovako visoke cene paradajza, paprike, kupusa i karfiola. Jesen će mnoge odvratiti od zimnice i kupovaće verovatno samo ono najvažnjie. Teška je ova godina, a osim visokih troškova proizvodnje i suša je uticala da rod bude lošiji", smatra Prostran.

Cena alkoholnih pića se u avgustu nije značajnije povećala, osim kod žestokih pića koja su poskupela 0,8 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem 11,6 odsto. Najveće poskupljenje kada je u pitanju alkohol u odnosu na prošlu godinu zabeleženo je kod vina, jer za litar sada treba izdvojiti čak 13,4 odsto više nego prošle godine.

Otkupna cena krompira udvostručena

U proteklih godinu dana otkupne cene poljoprivrednih proizvoda povećanje su za oko 45 odsto. Najveći rast je zabeležen kod krompira čija otkupna cena za godinu dana je udvostručena. Žito je skuplje 68 odsto, a kukuruz 26 odsto.

Kod ribe je zabeležen rast cena od oko 79,8 odsto, dok je svinjsko meso skuplje za 63,1, a govedina 39,8 odsto. Jaja su skuplja 52,5 odsto, a mleko oko 42 procenata.

Ekonomista Saša Đogović smatra da je moguće da zbog slabijeg roda i manje ponude dođe do dodatnih poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, pre svega povrća i voća.

"Vrhunac inflacije se očekivao ranije, u julu, ali je zbog suše i nepovoljnih vremenskih prilika trend rasta cena nastavljen. Poskupljenje bi bilo još značajnije da nisu kontrolisane cene osnovnih namirnica, ali i struje i gasa. Država se odlučila za minimalno povećanje energenata, jer su oni kod nas i dalje socijalna kategorija, a u suprotnom bi visoke cene energenata pogurale i druga poskupljenja", objašnjava Đogović.

On napominje da je Vlada ograničila i korigovala u nekoliko navrata cene osnovnih živtnih namirnica, ali da je paralelno sa njihovim zamrzavanjem došlo do poskupjljenja proizvoda koji se od njih prave. To se prelilo na kifle i razne druge vrste peciva, jogurta, sira, maslaca.

Euronews Srbija

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!