Reklama
  • Vinogradarstvo

Kome je u interesu da imamo tri vinske manifestacije u dva dana?

Istini za volju, “Wine Fest” i “Grand tasting” su manifestacije iz “istog korpusa” dok je “BeoWine” više namenjen publici koja se tek upoznaje sa vinom. Bez obzira na sve, bilo bi dobro da su upriličene u tri vikenda, a ne u dva dana

Evidentan je napredak u našem vinogradarsko-vinarskom sektoru. Kako i ne bi bio kada smo u kvalitativnom smislu 2000. krenuli gotovo od nule. Za dve decenije je dosta učinjeno ali smo decenijama udaljeni od nivoa kojim bi mogli da budemo zadovoljni.

Baš iz tog razloga čudi ta doza neodgovornosti prema vinarima i ljubiteljima vina, da u dva dana imamo tri vinske manifestacije. Naime, u petak 25.03. se u novosadskom hotelu “Šeraton” održava “Prvi Wine Fest Novi Sad” (najavljen i na stranicama našeg portala). U subotu 26.03. u beogradskom hotelu “Metropol” će biti održan “Grand tasting 2022.” A u petak i subotu se na Beogradskom sajmu održava “12. Međunarodni sajam vina – BeoWine.”

2022-branko-mladjenovic-rezidba.jpg (244 KB)
Branko Mlađenović u rezidbi vinograda u Krčedinu

Zanimljivo je bilo čuti promišljanje o ovom “3u2 eventu” od Branka Mlađenovića iz “Patkovog vinograda” u Krčedinu.

- Korona, koju je rat u Ukrajini ukunuo, uspela je toliko da nam ispretura živote, pa i tim organizatorima je pobrkala lončiće. Ne malo, nego malo više. To su tri ogromne manifestacije. Sada mi vinari koji smo pozvani, nismo u stranju da razlučimo šta treba da radimo. U isto vreme ti organizatori bi trebalo da povedu računa kako se ponašaju u okviru kalendara. Dajte ljudi stavite malo prst na čelo. Ne može tako. Uradili ste najgoru moguću stvar. Iako su to sve respektabilne manifestacije, nije moguće publici ni nama izlagačima, da se prilagodimo i da skupimo toliki novac sve i da hoću da se pojavim na sva tri skupa. Da vam ne kažem koliko košta kotizacija za učešće na svakoj od tih manifestacija. Doduše, moram da pohvalim Pokrajinsku vladu koja je pokrila troškove izlagačima iz Vojvodine. Zahvalni smo za takav gest koji se iz godine u godinu ponavlja.

Istini za volju, “Wine Fest” i “Grand tasting” su manifestacije iz “istog korpusa” dok je “BeoWine” više namenjen publici koja se tek upoznaje sa vinom. Bez obzira na sve bilo bi dobro da su upriličene u tri vikenda, a ne u dva dana.

Do nekog novog vinskog druženja – živeli!

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!