Reklama
  • Pčelarstvo

Konačno manje administracije za pčelare

Pčelarima više neće biti potrebno transportno uverenje za selidbu pčela, zatim plaćanje naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu, dezinfekciju vozila pre selidbe od strane teritorijalno nadležne veterinarske stanice

Da li će ukidanje nadoknada koje su pčelari nazvali revolucionarnim, biti prvi korak ka oporavku pčelarstva ili može biti problema prilikom sprovođenja zbog nezadovoljstva veterinara.

2024-pcele-kamion-selidba.jpg (160 KB)
Foto: GoranH / Pixabay.com

Lepa vest za pčelare u Srbiji – njima će od maja ove godine biti omogućene olakšice koje će im značajno pomoći prilikom selidbe pčelinjaka radi ispaše.

Pčelarima više neće biti potrebno transportno uverenje za selidbu pčela, zatim plaćanje naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu, dezinfekciju vozila pre selidbe od strane teritorijalno nadležne veterinarske stanice.

Ovu odluku su u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) nazvali ”revolucijom“, jer štedi vreme i novac i prvi je korak ka poboljšanju pčelarstva. ”Posle dve godine rada na ovome Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, donela je odluku čime je napravljen ogroman zajednički korak napred“, navodi se u saopštenju SPOS.

Kako navode, prosečan pčelinjak u SPOS ima 70,6 košnica, a u slučaju da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 km, ukupna ušteda samo jednoj selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara. U proseku tokom sezone pčelari se sele dva do tri puta, a postoji jedan pčelar u Srbiji koji se selio čak 17 puta.

”Nadamo se da će pčelari koji nisu članovi SPOS-a konačno shvatiti da samo zajedno možemo postizati ovakve rezultate, jer da SPOS-a nema, ne bi imao ko da se bori za pčelare i da državi ukazuje na naše praktične probleme, te da predlaže njihova rešenja. Zamislite šta bismo tek mogli da uradimo da nas je duplo više u SPOS-u“, smatraju u ovoj organizaciji.

Kako kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, trenutno 43 odsto pčelara seli pčele, ali da bi ovaj broj mogao da se poveća jer su zbog klimatskih promena najugroženiji upravo stacionarni pčelinjaci. Potrebno je ići na veće visine jer je sve toplije, a zbog povećane količine ugljen dioksida med ima slabije karakteristike, poput manjka proteina u polenu.

Živadinović napominje da je protiv ove odluke stala Veterinarska komora, jer, kako navode, na ovaj način gube sredstva.

”Veterinarski lobi se usprotivio i koliko znamo, imali su već dva sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. Time su pokazali da misle samo na svoj džep, a ne na unapređenje poljoprivrede. Ove mere stimulišu razvoj i rast broja pčela, što je jako važno kada znamo da imamo svake godine sve manje pčela, krava, svinja, odnosno manje pacijenata za veterinare“, napominje Živadinović.

N1

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!