Reklama
  • Agroekonomika

Konačno obznanjeno da su uz pšenicu, globalno ugrožene i zalihe kukuruza

Do kraja poljoprivredne 2022./2023. godine svetske zalihe kukuruza biće dovoljne za samo 80 dana potrošnje

Kako piše Index svetske zalihe žitarica približavaju se najnižem nivou u poslednjih 10 godina, uprkos obnovi ukrajinskog izvoza, budući da isporuke nisu dovoljne, a rod je u drugim državama koje su veliki proizvođači manji nego što se očekivalo, pokazuju podaci.

2022-kukuruz-susa.jpg (85 KB)
Ilustracija, Franky238/Pixabay.com

Loši vremenski uslovi u ključnim poljoprivrednim proizvođačima, od Sjedinjenih Država do Francuske i Kine, smanjili su rod žitarica i zalihe, povećavajući opasnost od gladi u siromašnijim delovima sveta. Uvoznici, proizvođači hrane i stočari nadali su se da će žitarice biti dostupnije nakon obnove ukrajinskog izvoza preko crnomorskih luka i velikih zasejanih površina u SAD-u.

Ali sada se očekuje da će rod kukuruza u SAD-u, vodećem proizvođaču, biti najslabiji u poslednje tri godine, a suša je smanjila rod u Evropi i ugrožava predstojeću sezonu u Južnoj Americi.

Do kraja poljoprivredne 2022./2023. godine svetske zalihe kukuruza biće dovoljne za samo 80 dana potrošnje. Njihov nivo biće niži za 28 posto nego pre pet godina i najniži od 2010./2011. godine, prema podacima koje je Rojtersu otkrilo Međunarodno veće za žitarice.

To bi značilo da će pokrivati manje dana potrošnje nego 2012. godine, kada je globalna kriza hrane izazvala nerede. Vlade su zabrinute.

"Niko ne želi da prizna"

Zbog suše i snažnih vetrova Mark Gros iz Južne Dakote očekuje ove jeseni samo 20 bušela (544 kilograma) kukuruza po jutru na nekim poljima, što je više nego za 80 odsto slabiji rod u odnosu na lokalni prosek u prošloj godini.

Proleće je bilo previše suvo, a zatim su dve slabe oluje donijele razorne udare vetra od 100 milja na sat (160 km/h), objašnjava Gros.

"Biće kao 2012. godine", a niko to ne želi priznati, ističe Gros.

Male zalihe žitarica odražavaju uticaj klimatskih promena, ali i pojačane globalne potražnje za stokom koja se hrani kukuruzom.

Globalne zalihe žitarica spustiće se na kraju poljoprivredne godine na najniži nivo u poslednjih osam godina, objavilo je u četvrtak Međunarodno veće za žitarice.

Ako se vreme ponovo pogorša, zalihe bi se mogle još više smanjiti, naročito ako se suvo vreme u Južnoj Americi protegne i na glavnu sezonu.

Prognoze roda u Argentini, trećem svetskom izvozniku kukuruza, već su smanjene.

Nevolje u Evropi

U regiji Majen na severozapadu Francuske, najvećeg proizvođača žitarica u EU, poljoprivrednik Dominik Defej kaže da neke biljke kukuruza imaju malo klasja i da se priprema za rod za 35 odsto manji od proseka.

Nadao se da će dobiti barem 135 bušela po jutru, blizu donje granice petogodišnjeg proseka, ali najveća suša od 1958. mogla bi spustiti rod i na samo oko 90 bušela.

"Ti su usevi dobili vrlo malo vode", rekao je Defej.

U julu je u Francuskoj u proseku palo manje od 10 litara kiše po kvadratnom metru. Rečne su pritoke presušile, a zemlju su opustošili uzastopni toplotni udari i šumski požari.

Očekuje se da će se proizvodnja u EU spustiti na najniži nivo u 15 godina, a pad će naterati Uniju da u aktuelnoj poljoprivrednoj godini poveća uvoz iz Ukrajine oko 30 posto, na 10.4 miliona tona, objavila je konsultantska kuća Strategie Grains.

"Lažna nada"

Veća evropska potražnja za uvozom značiće manje za zemlje poput onih na sušom pogođenom rogu Afrike.

Ukrajinski izvoz kukuruza i pšenice porastao je otkako je u dogovoru s Rusijom, uz posredovanje UN-a, omogućena isporuka preko luka u Crnom moru. No tek treba videti koliko Ukrajina zaista može izvesti, posebno ako se rat oduži.

"Moglo bi se nazvati lažnom nadu da će Ukrajina premostiti trenutni jaz između ponude i potražnje", rekao je Gari Blumental iz konsultantske kuće za poljoprivredu World Perspectives sa sedištem u Vašingtonu.

Prema službenim procenama očekuje se da će Ukrajina ove godine, u uslovima ruske invazije, ubrati 25 do 27 miliona tona kukuruza, u odnosu na 42.1 miliona tona iz 2021.

Rusiji pak izvoz otežavaju sankcije, uprkos rekordnom rodu pšenice, napominje Rojters.

 

Index

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!