Reklama
  • Povrtarstvo

Led osvetljenje za vrhunski vansezonski paradajz u staklenicima

„Tačno je da osvetljenje povećava troškove proizvodnje“, kaže Žan-Rene Briand, ali odmah dodaje: „To nadoknađujemo boljim prinosima i većim cenama tokom zimskih meseci. Prvi rezultati su veoma obećavajući.”

Kompaniju SCEA La Giraudiere nedaleko od Liona u Francuskoj, osnovali su 1982. otac i brat Žan-Renea Brianda. On je posao preuzeo 2001. i u potpunosti se koncentrisao na uzgoj paradajza u stakleniku. „Kvalitet nam je najveći prioritet“, kaže Žan-Rene. „I ne radi se samo o težini paradajza. Boja, sadržaj šećera i miris čine paradajz ukusnim. Želimo da uživamo u vrhunskom paradajzu tokom cele godine. Ali nedostatak svetla tokom meseci od septembra do marta ovo otežava.”

2021-paradajz-staklenik-LED.jpg (70 KB)
Ilustracija: Fatosum / Pixabay.com

La Giraudiere garantuje kvalitet paradajza tokom cele godine. Ovo je moguće samo sa dodatnim osvetljenjem. Samo nekoliko nedelja nakon isporuke Hortilux grow light, uzgajivač Žan-Rene Briand primetio je da se kvalitet njegovog useva naglo poboljšao.

Neverovatno šta svetlo može

„Sadili smo paradajz u septembru“, objašnjava Briand, vlasnik SCEA La Giraudiere i član zadruge Oceane.

„Prvi sistemi osvetljenja su uključeni u oktobru, a u decembru smo nismo mogli da verujemo svojim očima. Deblje stabljike, bolje cvetanje i veće lišće na biljkama naveli su nas da pomislimo da je maj.” 

Žan-Rene Briand

Samopouzdanje

Briand je stoga odlučio da obnovi 2 ha staklenika i da polovično ugradi rasvetu. Ovo čini SCEA La Giraudiere prvim uzgajivačem paradajza u regionu koji je koristio rasvetu za uzgoj u tako velikom obimu. „Veliki poduhvat“, potvrđuje Žan-Rene. „To je bilo više od samo izgradnje novog staklenika. Morali smo da preispitamo ceo proizvodni proces. Činjenica da Hortilux ima dugogodišnje iskustvo u hortikulturi, njegov inovativni pristup i dobre savete ulivali su mi poverenje. Osim toga, želeo sam LED osvetljenje kako bih smanjio troškove energije, a Hortilux je lider u ovoj oblasti."

Uzgajivač paradajza objašnjava zašto se odlučio za hibridni sistem.

HPS NXT-II 1000 w daje pola svetlosti u stakleniku. Izabrali smo tradicionalno osvetljenje jer lampe ispuštaju toplinu. Ovo omogućava bolji razvoj vrha biljke. HortyLed Top takođe daje dodatno svetlo na vrhu, ali sa nižim troškovima energije od konvencionalnog osvetljenja. A pošto osvetljenje čini usev gušćim, HortyLed Inter obezbeđuje osvetljenje dublje u usevu.”

Bolji usev

„Tačno je da osvetljenje povećava troškove proizvodnje“, kaže Žan-Rene. Ali odmah dodaje: „To nadoknađujemo boljim prinosima i većim cenama tokom zimskih meseci. Prvi rezultati su veoma obećavajući.”

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!