Reklama
  • Hortikultura

Lideri parkovskog navodnjavanja "Rain" i njihovi partneri u Srbiji "Savacoop" predstavili mogućnosti tog sistema

"Predstavljen je širok dijapazon od najjednostavnijih programatora pa sve do kompleksnih koje se koriste za apliciranje vodotopivih đubriva. Filozofija poslovanje kompanije Rain je da bude tzv. user-frendly. Kad naučite da koristite jedan, odmah znate da koristite sve. To olakšava i posao samim instalaterima koji montiraju sisteme za navodnjavanje. Skraćuje im vreme montaže za do 40 odsto u odnosu na standardna tehnička rešenja," kaže projektant za zalivne sisteme u "Savacoopu" Bojan Vukojević

Pejzažno navodnjavanje je tesnoj vezi sa građevinarstvom. Reč je o uređenju zelenih površina oko objekata, sportskih i golf terena i drugog. Srž pejzažnog ili parkovskog navodnjavanja je automatika.

2024.Rain-parkovsko navodnjavanje.jpg (96 KB)

Fabrizio Carcano (Rain), Bojan Vukojević (Savacoop), Nicola Schepis (Rain)

Da ona dominira u odnosu na ljudski rad. Konkretnije, da računar kontroliše samo navodnjavanje. Tri osnovna elementa zalivnog sistema su automatika, cevovodi i rasprskivači. To je bazično, a sve ostalo su finese.

Rain - lider u proizvodnji opreme za parkovsko navodnjavanje u Evropi

Privilegija je biti deo ekipe profesionalaca u parkovskom navodnjavanju iz regiona koja je u Distributivnom centru Savacoop-a prisustvovala prezentaciji programa kompanije Rain.

Reč je o evropskom lideru u proizvodnji opreme za parkovsko navodnjavanje koja se tim poslom bavi više od pola veka. Sedište kompanije je u Milanu u Italiji.

Prisutnim kupcima u Distributivnom centru glavne prednosti sistema Rain predstavio je produkt menadžer Fabrizio Carcano, a skupu je prisustvovao i Nicola Schepis, koji je menadžer prodaje za Evropu ukompaniji Rain.

Projektant za zalivne sisteme u Savacoopu Bojan Vukojević dobro je upoznat sa svim prednostima sistema Rain i na ovom događaju on je bio mnogo više od prevodioca. Znanje u oblasti parkovskog navodnjavanja koje je pokazao prisutnima je naprosto impresivno. Kaže da su na prezentaciji klijenti Savacoopa bili u prilici da vide sve prednosti i inovacije koje danas pejzažno navodnjavanje može da ponudi kako krajnjem korisniku tako i firmama koje obezbeđuju usluge.

- Predstavljen je širok dijapazon od najjednostavnijih programatora pa sve do kompleksnih koje se koriste za apliciranje vodotopivih đubriva. Filozofija poslovanje kompanije Rain je da bude tzv. user-frendly. Da su najjednostavniji sistemi i najbolji sistemi. Njihovi sistemi su jednostavni za rukovanje. Kad naučite da koristite jedan, odmah znate da koristite sve. To olakšava i posao samim instalaterima koji montiraju sisteme za navodnjavanje. Skraćuje im vreme montaže za do 40 odsto u odnosu na standardna tehnička rešenja.

Stručnjaci Raina i Savacoopa nisu saradnici već partneri. To je rezultet zajedničkog rada već petu godinu. Bitno je da partneri u Italiji osluškuju zahteve korisnika i potom ih imlementiraju u nove sisteme preko projektnog biroa.

Vison sistem - revolucija u proizvodnji programatora i kontrolera za navodnjavanje

Predstavnici kompanije Rain u drugom delu prezentacije prisutnima su prikazali Vision sistem. Evo kako ga opisuje Bojan Vukojević.

- To je modularan sistem koji se sastoji iz više uređaja. Oni su pefrektna celina. Opet taj svaki uređaj ponaosob može da funkcioniše kao zasebna jedinica. To je sistem uređaja koji su međusobno pobezani bluetooth konekcijom. Kontroliše se uz pomoć mobilnog telefona bluetooth ili internet vezom. Opciono sam računar u zavisnosti od parametara koje preuzima preko meteoroloških stanica može da kontroliše navodnjavanje. Na taj način se štedi električna energija i potrošnja vode.

Vision uređaji su samoodrživi. Imaju mogućnost napajanja iz obnovljivih izvora energije.

- Poenta razvoja Vision sistema je da koristeći parametre sa vremenske prognoze plus parametre sa senzora da dobijemo savršen sistem navodnjavanja, kaže Vukojević.

Važno je istaći da Savacoop ima odličan tim koji projektuje i instalira sisteme poput Raina. Uključeni stručnjaci u ceo posao su prošli obuke kod proizvođača opreme, a sertifikati koje su zavredneli potvrđuju njihovu stručnost. Reference koji to potvrđuju su brojni projektovani i instalirani sistemi parkovskih površina zgrada, kuća i poslovnih sistema.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!