Reklama
  • Lekovito bilje

Majčina dušica

Koristi se za unutrašnju upotrebu u obliku čaja protiv: Proliva, lošeg varenja i nadimanja; Bolesti disajnih puteva (bronhitis, astma, emfizem) jer rastvara sluz i olakšava iskašljavanje; Neuredne menstruacije i belog pranja; Depresije u obluku čajnog napitka koji vraća dobro raspoloženje; Alkoholizma, jer se veruje da "ubija" volju za alkoholom; Koristi se i spolja protiv: Napetosti i nervoza različitog porekla u obliku kupki; Reumatičnih bolova u obliku tolih kupki i ulja za utrljavanje.

U raznim krajevima majčinu dušicu nazivaju još: majčina dušica, babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, materina dušica, tamjanika itd.

Ova biljka raste na peskovitim mestima i ljudi je rado koriste. Majčina dušica cveta tokom leta i jako je prijatnog mirisa i ukusa. Lekoviti sastojci ove biljke se mogu lako uništiti nepravilnim branjem i sušenjem, pa se umesto prijatnog čaja može dobiti bezvredan napitak. Nosilac lekovitog svojstva biljke je mirisno ulje koje se nalazi u žlezdanim dlakama. One su veoma osetljive i zato majčinu dušicu tokom branja nikada ne treba čupati već seći oštrim makazama. Bere se nadzemni deo biljke najbolje oko podne kada nema rose.Posle branja suši se na promaji u tankom sloju i često okreće da se ne bi izgubili lekoviti sastojci.

Majčinu dušicu veoma rado koriste skoro svi evropski narodi. Kod nas je narod vekovima koristi pre svega za probleme organa za varenje. U mediteranskim krajevima majčina dušica se često koristi kao začin.

Njena upotreba u tradicionalnoj medicini je je veoma široka. Koristi se za unutrašnju upotrebu u obliku čaja protiv:

-Proliva, lošeg varenja i nadimanja;

-Bolesti disajnih puteva (bronhitis, astma, emfizem) jer rastvara sluz i olakšava iskašljavanje;

-Neuredne menstruacije i belog pranja;

-Depresije u obluku čajnog napitka koji vraća dobro raspoloženje;

-Alkoholizma, jer se veruje da "ubija" volju za alkoholom;

Koristi se i spolja protiv:

-Napetosti i nervoza različitog porekla u obliku kupki;

-Reumatičnih bolova u obliku tolih kupki i ulja za utrljavanje;

Priprema se na razne načine u zavisnosti od namene:

Protiv kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, želudačnih problema: Dve supene kašike biljke preliju se sa pola litra ključale vode, poklopi i nakon pola sata ocedi. Zasladi se medom i pije tokom dana.

Protiv kašlja, bronhitisa i ublažavanje asmatičnih napada: majčina dušica se sa istom količinom morača kuva u vinu i jedna čašica pije svako jutro natašte.

Za lečenje čmička: od majkine dušice se pripremi jak čaj i malim komadićima vate se nanosi na čmičak ili se kao obloga stavlja na kapak.

Majčina dušica je i medonosna biljka što je sigurno još jedan razlog velikog narodnog poverenja u njene isceliteljske moći. Zato se i med sakupljen u vrema cvetanja majkine dušice posebno ceni.

Savremena nauka je dokazala prisustvo niza lekovitih supstanci koje opravdavaju upotrebu majkine dušice. Među njima su najznačajnija etarska ulja, timol, gorke materije, tanini, flavonoidi.

Njihovo prisustvo opravdava preventivnu upotrebu u vreme epidemija (antiseptično svojstvo), u terapiji oboljenja disajnih puteva. Pomaže lakše iskašljavanje (ekspektorans).

Britanska herbalna farmakopeja (British herbal pharmacopoeia) [1] je uvrstila majkinu dušicu u lekovite biljke i u indikacijama za upotrebu navela oboljenja u kojima se ova biljka preporučuje: bronhitis, bronhijalni katar, veliki kašalj, upala grla. Posebno je izdvojen, kao specifična indikacija, veliki kašalj. U monografiji su navedene i preporuke kombinacije sa drugim biljkama (podbelom ili očajnicom). Za ispiranje grala kod akutnih upala preporučuje se u kombinaciji sa listom kupine ili ehinacee.

Za zaštitu u vreme epidemija se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majkine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti čaj.

Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu.

Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu čaja.

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke koji će kuvanjem u otvorenoj posudi lako da ispare.Tako pripremljen čaj nema nikakva lekovita svojstva.

Takođe je važno uzeti dovoljnu količinu biljke jer čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke neće dati pun efekat.[2]

Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majkine dušice, prelijte sa dvesta grama ključale vode, poklopite i nakon pola sata ocedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

Koristi se i za inhalacije koje se mogu upražnjavati uveče pre spavanja čime se postižu bolji efekti u terapiji.

Danas su popularne razne vode za usta koje se koriste kao higijenska sredstva i za obezbedenje prijatnog daha. Umesto tih razblaženih vodica koje moraju da sadrže konzervanse, a često i različite veštačke boje, može se koristiti etarsko ulje majkine dušice.Treba ga uvek imati u kući i svakodnevno, a posebno pre izlaska, staviti jednu do dve kapi na kocku šećera i otopiti u ustima.

Dragan Đordjević

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!