Reklama
  • Voćarstvo

Manja procenjena proizvodnja borovnice u svetu “gura” cenu

Tržište Holandije očekuje manju ponudu borovnice pošto se očekuje pad proizvodnje u Maroku i Španiji, što već sad dovodi do porasta cena. Nemačka takođe očekuje nedostatak borovnica pa bi trgovci mogli da se okrenu ka manjim pakovanjima. Kasni mrazevi mogli bi da utiču na smanjenje zapremine plodova borovnice u Poljskoj. Pozitivno je to što se u Srbiji očekuje značajno povećanje proizvodnje borovnice od 15%
2023-borovnica-trziste.jpg (148 KB)
Ilustracija, Pixabay.com / cocoparisienne

 

Holandija: Očekuje se ozbiljan manjak borovnice na tržištu u narednom periodu

Marokanski uzgajivači borovnice imali su veoma povećanu prodaju na holandskom tržištu, gde su uspeli da postignu fantastične cene pošto je španski rod zaostajao zbog hladnog vremena. Međutim, u međuvemenu je opala i ponuda iz Maroka. Španski uzgajivači su videli da se to dešava i tako cene već sada rastu.

Nemačka: Potražnja za borovnicama je nelimitirana uprkos inflaciji

Dostupnost marokanskih i španskih borovnica sve je manja. Mnogi proizvođači u Španiji već se suočavaju sa završetkom sezone zbog suše, dok je vrhunac obima premašen i u Maroku. Prve veće količine iz Srbije i Rumunije očekuju se tek od sredine do kraja juna, zbog čega se uskoro očekuje nestašica robe. „Verovatno će biti robe, ali je moguće da će trgovci preći sa pakovanja od 500 g na 300 g što bi moglo da se desi za nedelju-dve“, rekao je jedan trgovac.

Očekuje se da će rane borovnice iz tunela iz domaćeg uzgoja pristići na tržište do sredine juna, ali količine relevantne za tržište i dalje će biti dostupne tek mesec dana kasnije. I pored hladnoće i mraza, očekuje se da će ova sezona biti prosečna. Na strani prodaje, potražnja je do sada bila neprekidna uprkos inflaciji. Čini se da inflacija ne utiče toliko na prodaju koliko na proizvodnju u najširem smislu (uzgoj, prerada, pakovanje i logistika).

Francuska: Španske organske borovnice jeftinije nego inače

Trenutno se na francuskom tržištu mogu naći borovnice marokanskog i španskog porekla. Marokanska kampanja je počela pre 4 meseca i imala je neke nepravilnosti u pogledu obima, ali generalno kvalitet je dobar a cene su stabilne.

Kampanja plasmana organske borovnice iz Španij trebalo bi da se završi za 3 nedelje. Kvalitet je bio zaista dobar, a poslednji mesec trgovine bio je dobar a cena je bila od 6 do 7 evra/kilo). Sezona francuske borovnice tek treba da počne, a predviđa se da će prva berba biti u julu.

Poljska: Uticaj mraza na sezonu borovnice u Poljskoj ostaje da se vidi

U Poljskoj je sprovedena promotivna kampanja da se potrošači edukuju o prednostima borovnice. Tržište je doživelo brz rast uvoza, prevazilazeći domaću proizvodnju. Uvoz borovnice u Poljsku porastao je za 44% od 2020. do 2021. godine, dostigavši 14.250 tona, pri čemu značajan deo poljskih domaćinstava sada kupuje borovnice tokom cele godine.

Uprkos ovom pozitivnom rastu na poljskom tržištu borovnice, kada je u pitanju domaća proizvodnja, možda će biti nekih problema, jer je Poljska nedavno morala da se nosi sa kasnim mrazevima. Kakve će štete naneti ovi mrazevi, teško je predvideti. Minus temperature noću u maju su sasvim normalne u ovom delu Evrope i mnogi uzgajivači jednostavno prate situaciju, koristeći anti-frost sisteme protiv mraza.

Manje pupoljaka koji će doneti rod ili neznatna korekcija količine borovnice uzrokovana mrazevima ne mora da bude loša vest za same uzgajivače. Naprotiv, ako biljka ima manje bobica za hranjenje, to može dovesti da bobice budu veće veličine. Vreme će još neko vreme biti glavni faktor u uzgoju borovnice, jer ciklus godišnjih doba više nije tako pouzdan kao nekada. Sigurno je da su uzgajivači imali problema poslednjih godina, jer su zime obično veoma blage, vegetacija počinje prerano i onda ponovo dolaze niske temperature.

Srbija: Očekuje se povećanje proizvodnje borovnice od 15%

U Srbiji se ove godine očekuje povećanje proizvodnje od 15% sa 6.500 tona prošle sezone (2022.) na 7.500 tona koji se očekuje u ovoj sezoni. Srbija nije bila pogođena prolećnim mrazevima početkom aprila, a prema izveštajima se očekuju dobre dimenzije, kvalitet i veće količine.

Italija: Niske cene uprkos dobroj potražnji

U Italija je tražnja za borovnicom solidna, ali cena borovnice je niska. Operater sa severa Italije kaže da je potrošnja borovnice sada konstantna tokom cele godine, a vrhunac je leti. Kvalitet u ovom periodu je dobar. Plodovi su sa Sicilije, Španije i Maroka. Problem je u cenama: u poslednjih 20 dana došlo je do pada od 30 odsto kako jeftini proizvodi stižu iz Španije.

Berba borovnice u pojedinim oblastima Sicilije ove godine je počela sa nekoliko nedelja zakašnjenja, sredinom februara, dok je trebalo da počne u prvih deset dana januara i da se završi u junu. Od juna pa nadalje preuzimaju se rashlađeni proizvodi iz inostranstva, tako da na sicilijansku proizvodnju ne utiče mnogo konkurencija. Većina sicilijanskih proizvođača promoviše održivo uzgajanje jer imaju izuzetno nisku upotrebu pesticida, praktično nula ostataka.

Španija: Niska proizvodnja i visoke cene karakterišu špansku sezonu borovnica

Sezona španske borovnice prošla je svoj vrhunac i količine se već smanjuju. Generalno, proizvodnja je manja nego prošle godine, a cene više u odnosu na prethodnu kampanju. Količina marokanske borovnice već je značajno opala kako se sezona bliži kraju, što je rezultiralo većom potražnjom sa Bliskog istoka i jugoistočne Azije za španskim proizvodima, kao i u Evropi. Zbog toga rastu cene španskih borovnica, koje sada imaju koristi od malog jaza na tržištu, jer borovnice iz Srbije, Poljske ili Portugala tek treba da pristignu.

S druge strane, nedostatak vode postaje veliki problem za uzgajivače jagodičastog voća u Huelvi, najvećem regionu za proizvodnju mekog voća u Španiji. Vlada je prekinula 25% snabdevanja vodom za navodnjavanje jer su rezerve vode drastično niske i to bi moglo da utiče na proizvodnju ove sezone, a tako i naredne.

Južna Afrika: Zimbabve ima koristi od rane sezone borovnica

Berba borovnica u Zimbabveu odvija se od sredine februara, a sada je počela na severu Južne Afrike. U naredne dve do tri nedelje svi proizvođači na severu će u berbu. Početne količine će ići na lokalno tržište gde su cene „veoma, veoma dobre“ u ovo doba godine. Obim će rasti i cena će se shodno tome prilagoditi u narednim mesecima.

Na opštinskoj pijaci u Johanesburgu prosečna cena borovnice (prodaje se u pakovanju od 125 g) i trenutno je 236,31 R (11,47 evra) po kg pa do 280 R/kg (13,6 evra).

Izvoz počinje u avgustu, kada se završava sezona na severnoj hemisferi. Ukupna proizvodnja u Južnoj Africi procenjena je na 30.000 tona, od čega je 25.000 tona namenjeno izvozu.

U Južnoj Africi ekspanzija borovnice se smanjila; veći deo sadašnje sadnje je zamena sorti. Rast se beleži u Zimbabveu zahvaljujući novim projektima stranih investitora iz Velike Britanije, SAD i Bliskog istoka, kao i zimbabveanskih farmera koji se okreću borovnicama.

„Definitivno postoji veliko interesovanje za sadnju borovnica u Zimbabveu“, potvrđuje tehnički savetnik jednog od velikih koncerna za borovnicu. On kaže da se površine borovnica u Zimbabveu procenjuju na između 400 i 600 hektara koji bi mogli da narastu na blizu 1.000 ha, od čega je veći deo koncentrisan oko Hararea. Zimbabveanske borovnice ranije pristižu od Južne Afrike, što im daje prednost na južnoafričkom tržištu od marta do juna kada su količine velike.

Severna Amerika: Dobar kvalitet i veličina borovnice

Zalihe borovnica u Severnoj Americi su velike. „Džordžija je prošla svoj vrhunac, a sledeće nedelje utovarujemo novi rod iz Severne Karoline. Rod je nešto kasnije prispeo nego što se očekivalo, ali ima potencijala da ovo bude najobimniji posao na istoku u poslednjih nekoliko godina. Kvalitet i veličina bobica su veoma dobri.

Kako se berba u Džordžiji završava, Severna Karolina će nastaviti da snabdeva istočnu obalu do sredine jula, a berba će takođe početi u Nju Džersiju početkom juna. Na zapadnoj obali borovnice će stizati iz Meksika do maja, a zatim će Kalifornija imati dobru sezonu od juna do kraja avgusta.

Što se tiče potražnje, ona je dobra na istočnoj obali, posebno iz domaće proizvodnje. U Sjedinjenim Državama, borovnice su stekle popularnost među potrošačima, sa stopom prodora na tržište od 45% i obimom prodaje od skoro 2 milijarde dolara. Prema istraživanju, 41% američkih potrošača smatra borovnice svojim omiljenim voćem, naglašavajući njihov značaj na tržištu.

Čile: Izvoz borovnica će opasti za 20%

Čile, suočen sa izazovima u obnavljanju sortimenta, preispituje svoju proizvodnju i izvozne strategije. Na tržišni udeo čileanske borovnice u svetu utiču nove zemlje proizvođača kao što su Peru, Meksiko, Maroko i Kina. Čile planira da sprovodi nove strategije diverzifikacije, jer se očekuje da će količina izvezene sveže čileanske borovnice pasti za 20%, sa 110.000 tona na 87.000 tona, u sezoni 2022-2023.

Peru: Izvoz na kinesko tržište borovnice nastavlja da raste

Peru, kao svetski lider u proizvodnji i izvozu borovnice, povećao je proizvodnju za 37,5% tokom prvog kvartala 2023. To je uglavnom zbog ekspanzije proizvodnih područja. Zemlja je takođe otvorila niz novih tržišta tokom protekle sezone kako bi osigurala apsorpciju povećanog obima i ravnomernije raspoređene izvozne podele kako ne bi preopteretila tržišta i smanjila cene. Peru je i glavni dobavljač najvećeg uvoznika na planeti ove bobice, Kine. Prema podacima USDA u 2022. godini poslali su na kinesko tržište 35.890 tona od 42.847 tona koje je Kina kupila, što je predstavljalo povećanje od 44,8% u poređenju sa uvozom zemlje u 2021. godini.

U kampanji 2022/23, Kina je koncentrisala 16% izvozne kvote u kampanji borovnica sa isporukama od 222 miliona dolara, što je predstavljalo povećanje vrednosti prodaje od 29% u odnosu na prethodnu kampanju sa cenom koja je dostigla SAD 5,92 dolara po kilogramu, uspevajući da premaši onu iz kampanje 2021/2022 za čak 18%, dodaje se u tržišnom izveštaju peruanske konsultantske kuće Fresh Fruit.

Rast Perua na kineskom tržištu borovnice svakako je bio brz. U 2018. godini, pošiljke su iznosile svega 5.657 tona, što predstavlja 36,8% od ukupno izvezenog; u 2019. je udvostručila svoje isporuke, nadmašivši Čile kao najveći dobavljač borovnica u Kinu, povećavši svoje učešće na 54%; A 2022. godine, prema nedavnom izveštaju USDA, isporuke su se utrostručile u odnosu na 2019. godinu, što predstavlja 83,7% ukupnog uvoza borovnica u Kinu, gde se očekuje da će potrošnja borovnica stalno rasti u narednim godinama.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!