Reklama
  • Pčelarstvo

Milioni uginulih pčela u BiH

Prema pčelarima, razlog ovog nesvakidašnjeg uginuća je nekontrolisano korištenje hemijskih sredstava u zaštiti bilja. Procenjuju da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica. I u EU i SAD poslednjih godina veliki gubitci.

Milioni uginulih pčela leže po livadama i oko košnica širom čapljinske opšine. Damjan Jarak pčelarstvom se bavi nekoliko decenija. Kaže da je uvijek bilo problema da se pčelinje zajednice održe zdravima, no ovakav gubitak je nezapamćen.

"Najprije sam primijetio ispred nekoliko košnica uginule pčele. To mi nije dalo mira i došao sam ponovo za dva sata i vidio da se pomor pčela proširuje. I svaki put kada bih došao nađem više uginulih pčela."

U toku je tretiranje useva

Prema pčelarima, razlog ovog nesvakidašnjeg uginuća je nekontrolisano korištenje hemijskih sredstava u zaštiti bilja. Upravo je u Hercegovini u toku hemijsko tretiranje velikih poljoprivrednih površina, voćnjaka i vinograda. Korištenje hemikalija, posebno u vreme cvetanja biljaka, pogubno je za pčele. Svaka košnica vriedi oko 100 evra. No, oštećeni se pribojavaju da im štetu niko neće nadoknaditi. Na kraju sezone u jednoj košnici nalazi se i do 50 000 pčela. Procenjuju da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica. Pčelari ističu da je pre zaprašivanja bilo potrebno obavijestiti njihovo udruženje, ali i medije, kako bi pčele za to vrijeme ostale u košnicama. No, obaveštenje je izostalo.

Davor Milanović, predsednik Udruženja pčelara u Čapljini, kaže: "O ovom slučaju smo izvijestili i krovnu svjetsku organizaciju pčelara APIMONDIA. Evropa uvodi zabranu korištenja pojedinih insekticida i pesticida, a kod nas se oni koriste sve više! Ljudi nemaju osjećaja prema tom insektu, a ne znaju koliko on vrijedi."

Iz resornog kantonalnog ministarstva kažu da je utvrđivanje tačnog uzroka pomora pčela vrlo kompleksno, a da pčelari moraju platiti usluge laboratorije.

Donko Jović, ministar poljoprivrede HN Kantona govori: "Mi ćemo tražiti način da se pomogne pčelarima, a sve u skladu sa zakonom i propisima koji definiraju ovakve slučajeve. Mada, kažem, put je dosta složen, jer se mora uraditi ekspertiza na temelju koje se može utvrditi šta je tačan uzrok tog pomora."

Povećani gubici

Poslednjih godina američki i evropski pčelari prijavili su iznenadne i povećane gubitke pčelinjih zajednica. U proseku, od 30 do 40 posto. Evropska unija od decembra zabranjuje upotrebe tri vrste pesticida. Tu odluku nazivaju "kamenom temeljcem u omogućavanju zdravije budućnosti za pčele". Nažalost, Bosna i Hercegovina još nije ni blizu članstva u EU. Upotreba pesticida je svakodnevna, a negativne posledice sve su izraženije.

S ljubaznošću: Al Jazeera Balkans

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!