Reklama
  • Agrometeorologija

Monitoring suše ukazuje na alarmantno stanje

S obzirom da će u četvrtak popodne i uveče padavine biti lokalnog karaktera, u obliku lokalnih pljuskova sa grmljavinom, javiće se velika osciliranja u količini padavina čak i na manjem području, pa će to uticati i na ukupnu količinu očekivanih padavina do ponedeljka. Padavina bi mestimično bilo i u noći ka petku, čini se više u južnim delovima pokrajine

Monitoring suše koji realizuje RHMZ Srbije ukazuje na prilično zabrinjavajuću situaciju širom zemlje, dok je stanje koliko-toliko manje alarmantno jedino u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

2019-susa-Srbija
FOTO: Karta SPI – početak aprila 2019 (Izvor: RHMZ)

Sušom su najviše pogođena istočna i južna Srbija, kao i Vojvodina. Na osnovu standardizovanog indeksa padavina (SPI) na području Vojvodine beleži se jaka i ekstremna suša.

Može li se računati na skorije poboljšanje stanja?

Do kraja sedmice očekuje se promenljivo i nestabilno vreme, povremeno sa kišom, a još u četvrtak biće uslova i za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Lokalni pljuskovi i grmljavina ponovo su mogući drugog dana vikenda, dok bi u petak i subotu kiša padala mestimično bez grmljavine – ali na žalost postoji tendencija smanjenja očekivanih padavina.

Većina proračuna globalnih numeričkih modela ukazuje da bi do kraja aktuelne sedmice u proseku palo 10 do 30 mm vodenog taloga, neki optimistični proračuni ukazuju i na više, što bi moglo popraviti situaciju sa deficitom padavina, ali ne i otkloniti postojeći problem u potpunosti. Potrebno je još padavina u narednom periodu.

S obzirom da će u četvrtak popodne i uveče padavine biti lokalnog karaktera, u obliku lokalnih pljuskova sa grmljavinom, javiće se velika osciliranja u količini padavina čak i na manjem području, pa će to uticati i na ukupnu količinu očekivanih padavina do ponedeljka. Padavina bi mestimično bilo i u noći ka petku, čini se više u južnim delovima pokrajine.

Mi ćemo situaciju pratiti svakodnevno i o tome izveštavati, a vama preporučujemo praćenje našte trodnevne prognoze vremena koju svakodnevno ažuriramo. 

Jovan Čabrilo, VOJVODINA METEO

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!