Reklama
  • Hortikultura

Muškatle – najčešći ukras terase

Jednostavno uzgajanje i mere nege ovog predivnog cveća razlog su njene popularnosti

Muškatle pripadaju rodu Pelargonium koji obuhvata oko 200 vrsta zeljastih biljaka, a naziv potiče od grčke reči pelargos što znači roda, jer oblik cveta podseća na kljun ove ptice. One su jednogodišnje ili višegodišnje biljke koje su veoma popularne u komercijalnom uzgajanju zbog svojih raznobojnih cvetova i čest su prizor na balkonima i terasama, kao i u vrtovima.

2020-muskatle.jpg (211 KB)
Muskatle na terasi, foto: congerdesign / Pixabay.com

Uslovi gajenja

Ovoj vrsti pogoduje zemljište koje je rastresito, plodno i krupnije granulacije kako bi se korenu obezbedile dovoljne količine kiseonika.

Optimalne temperature za gajenje muškatli su od 10 do 27 stepeni. Prestaju da rastu na 10°C i na temperaturama iznad 30°C. Kada se rast zaustavi ulaze u fazu mirovanja u kojoj mogu opstati dugo, ali se ne razvijaju i ne cvetaju.

Mesto koje im najviše odgovara treba da bude svetlo, ali ih je potrebno zaštititi od izlaganja izrazito sunčanim pozicijama.

Muškatle iziskuju redovno zalivanje, ali je potrebno da ono bude umereno. Ukoliko dođe do prekomernog zalivanja korena on truli, a tokom sušnih letnjih meseci zalivanjem bi trebalo sprečiti sušenje biljke.

Razmnožavanje

Muškatle se najčešće razmnožavaju vegetativno i to mladim reznicama koje se ožiljavaju tokom leta. Dužina reznice bi trebalo da bude između 8 i 10 cm i one bi trebalo da budu uzete sa vrha biljke.

Muškatla se generativno razmnožava semenom. Potrebno je obratiti pažnju da seme bude sveže jer brzo gubi klijavost.

Prihrana

Preporučuje se da se muškatle prihranjuju 3-4 puta mesečno u periodu pune vegetacije, a tokom mirovanja dovoljno je i jednom mesečno. Za prihranu muškali u asortimanu Savacoop-a nalazi se tečno đubrivo Floris. Doza je 15 ml u 1,5 l vode (mera predstavlja sadržinu jednog čepa). Ova vrsta đubriva je neorgansko složeno tečno đubrivo sa mikroelementima.

Jelena Šobić, master inž. poljoprivrede, Agrolist

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!