Reklama
  • Intervju

Na cene ne možemo da utičemo, važno je da mi damo maksimum

"Važno je smanjimo jaz između najnovijih saznanja i onoga što mi primenjujemo na svojim njivama. Zato posećujem Savetovanje agronoma," kaže poljoprivrednik iz Turije Miomir Crveni

Tradicionalno, u hotelu "Palisad" na Zlatiboru se održava sada već 58. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 4. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpskekoje organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Naučni radnici i agronomi u tri dana razmenjuju najnovija saznanja iz agronomske struke.

2024-miomir-crveni.jpg (124 KB)
Miomir Crveni

Turinac Miomir Crveni redovan je posetilac Sovog skupa. Iskoristili smo priliku da između dva bloka predavanja popričamo o stanju u našoj poljoprivredi. Iako smo na početku februara, priprepreme za prolećnu setvu uveliko su u toku. O očekivanjima od nove proizvodne godine kaže da je to pitanje od milion dolara.

- Želje su jedno, a stvarnost nas uglavnom prizemlji. Dve godine suše, prošla godina da ne spominjem. Nevreme, led. Tu su se novci "izvukli". Predstoje nam velika ulaganja za koje nema para. Šta nas čeka? Korišćenje tuđeg novca koji je skup. Cene merkantile su se stabilizovale na niskom nivou. Trenutno stanje ne obećava.

Crveni kaže da bez obzira na sve, proizvođači ne bi smeli da budu pesimistični.

- Moramo se maksimalno angažovati. Iskoristiti resurse sa kojima raspolažemo. Tako ćemo smanjiti troškove na minimum, kako bi se uklopili u ove cene. Svi radimo da prinos bude maksimalan.

Kada je reč o merkantili, sagovorik procenjuje da i ako dođe do poskupljenja ono će biti neznatno.

- Pšenica 20, kukuruz 18. Povećanje od 10 do 20% bi značilo. Ali mi moramo da se posvetimo da dobijemo maksimalne prinose, sa optimalnim ulaganjima i što više sopstvenog rada. I naravno, sa što manje angažovanog tuđeg novca.

O razlozima zašto godinama ne propušta Savetovanje agronoma na Zlatiboru kaže da je korist za poljoprivrednike višestruka.

- Ovde smo da čujemo najnovija dostignuća u agrarnoj proizvodnji koje možemo odmah da primenimo na našim njivama. Dovoljno je dobro i ako je primenjivo i za dve godine. Ovde su sva ta znanja skoncentrisana na jednom mestu. Godinama dolazim ovde i od svih predavanja nešto se "zalepi" i za uvo i za mozak. Čovek se stalno edukuje da bi sve to mogao da primeni. Važno je smanjimo jaz između najnovijih saznanja i onoga što mi primenjujemo na svojim njivama.

Crveni kaže da je Savetovanje agronoma jedinstveno mesto gde u roku od tri dana poljoprivrednici mogu da "pokupe" sva ta nova saznanja. Naravno, ovaj vremešni domaćin ne propušta ni ostale prezentacije koje tokom godine organizuju drugi ponuđači repromaterijala, semena, đubriva, pesticida kao i trgovci pogonskom i priključnom mehanizacijom kao i opremom.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!