Reklama
  • Intervju

Na putu uspeha! Decenija i po INFO TIM LOGISTIKE

"Počeli smo sa nekoliko desetina, a danas baza broji više od 15.000 subjekata. Drugo, dok mi sad pričamo, poljoprivrednici preuzimaju našu aplikaciju Info Tim sa play prodavnice, što nam je možda i najznačajnija referenca. A ne manje važno, sve je više stručnih skupova posvećenih tržištu poljoprivrednih prizvoda gde naši stručnjaci uzimaju aktivno učešće, kaže direktorica INFO TIM LOGISTIKE, Araksi Mikaelijan

Na sajtu INFO TIM LOGISTIKE između ostalog piše da su digitalni saveznik i neiscrpan izvor informacija u agrobiznisu. I to ih, možda, najbolje opisuje. Već deceniju i po svojim članovima omogućuju da kroz korišćenje platformi u velikoj meri olakšaju i ubrzaju prodaju svojih proizvoda, nabavku sirovina i repromaterijala i da svakodnevno imaju uvid u oglase ponude i potražnje poljoprivrednih proizvoda u Srbiji. Sve to olakšava donošenje pravih odluka, poboljšava poslovanje i pruža šansu proizvođačima da ostanu konkurentni u turbulentnom okruženju.

2024-araksi.jpg (121 KB)
Araksi Mikaelijan

Godišnjica je i prilika da taj značajan jubilej obeležimo i intervjuom sa direktoricom INFO TIM LOGISTIKE, Araksi Mikaelijan.

Zašto i kako je pre 15 godina pokrenuta Info Tim Logistika? Sa kojim ciljem? Gde ste u tom trenutku videli svoju nišu na tržištu?

- Kroz profesionalno bavljenje uslugom pružanja poslovnih informacija, uvideli smo da poljoprivrednicima nedostaje sistem kroz koji bi mogli brzo, pouzdano i sigurno da plasiraju svoje proizvode, dobiju informaciju o trenutnim oglašenim cenama poljoprivrednih proizvoda i dođu do novih poslovnih partnera. Konkurencija je bila jaka ali bezidejna, dosta toga je nedostajalo kako bi informacije bile potpunije. Sa svežim idejama videli smo šansu za nas na polju informisanja, u početku firmi iz agro i prehrambenog sektora, a potom i samih poljoprivrednih proizvođača. Novine koje smo imali otvorile su nam brojna vrata tako da smo se vrlo brzo izjednačili i postali ravnopravna konkurencija firmama koje su pružale usluge tržišnog informisanja proizvođača.

Kako ste napredovali za ovih deceniju i po i šta bi izdvojili kao najveće uspehe?

- Informacione tehnologije kao i softverska rešenja dosta su napredovale, svaki pomak u tom pogledu smo ispratili i većinu toga primenili, ali nažalost, naši korisnici ne koriste u punom obimu mogućnosti koje se nude. Zapravo razvoj tehnologija je dosta brži nego što je njihova primena. Znate kako, vi ste novinar iz oblasti poljoprivrede i sami ste svedok ukrupnjavanja tržišta, i globalizacija koja je u svetu popularna nije ni nas zaobišla. Počeli smo sa nekoliko desetina, a danas baza broji više od 15.000 subjekata. Drugo, dok mi sad pričamo, poljoprivrednici preuzimaju našu aplikaciju Info Tim sa play prodavnice, što nam je možda i najznačajnija referenca. A ne manje važno, sve je više stručnih skupova posvećenih tržištu poljoprivrednih prizvoda gde naši stručnjaci uzimaju aktivno učešće. U tom smislu možemo smatrati velikim uspehom što smo ostali svoji i pored svega zadržali samostalnost u radu već deceniju i po.

Informacije ITL u našoj agrarnoj javnosti i u medijskoj sferi su sveprisutne. Na koji način dolazite do cena koje mi prezentujemo javnosti?

- Sve konkretne informacije u vezi sa robom, ponudom, tražnjom, cenama na domaćem tržištu dobijamo u direktnom kontaktu sa klijentima. Ostale informacije sa domaćeg tržišta poput statističkih podataka, konkursa i regulativa koje se propisuju dobijamo sa sajtova državnih institucija. Te informacije nisu nikakva tajna ali ih mi prikupljamo svakodnevno i postavljamo sve na jednom mestu. Dakle, umesto da naši klijenti pretražuju mnogobrojne sajtove mi to radimo za njih, obaveštavamo istog dana kada se nešto objavilo i postavljamo sve na jedno mesto kod nas na sajtu i aplikacijama. Postoje i strani sajtovi koji nam omogućavaju pristup informacijama, neki su besplatni, dok neke plaćamo što znači da mi našim klijentima u velikoj meri štedimo novac ali i vreme zbog brzine kojom ih obaveštavamo što je možda i najbitnije.

Snagu kolektiva čine ljudi. Ko u ITL obavlja taj lavovski posao?

- Naš kolektiv nije veliki, ali se trudimo da budemo dobro organizovani, što znači 8 sati neprekidnog telefoniranja, a za neke i nema radnog vremena, već smo aktivni 24/7. Članovi našeg tima imaju odlično teoretsko i praktično znanje, prepoznaju važnost svake informacije i brzo donose odluke.

Pratite savremene trendove. U skladu sa tim imate veoma popularnu mobilnu aplikaciju. Do kojih informacija poljoprivrednici dolaze na njoj? Kakva je stuktura vaših korisnika: polna, starosna, regionalna?

- Mogućnosti aplikacije su zaista velike. Osim toga što mogu videti cene po kojima se neka roba nudi oni svoju ponudu ili tražnju mogu kod nas objaviti što je odmah vidljivo svim klijentima. Prilikom objave njima se prikazuju informacije koje zadovoljavaju njihovu potrebu. Konkretno, vi nudite kukuruz, posle objave odmah dobijate informaciju o svima koji traže kukuruz sa svim njihovim podacima i vi direktno iz aplikacije pozivate potencijalnog kupca i sa njim pregovarate bez posrednika. Ko je dobar pregovarač može proći vrlo dobro u tim trgovanjima. Naše tržište nije veliko i u velikoj meri klijenti ne menjaju tako lako svoje dobavljače ili kupce, ali ono šta njima puno znači je samo prisustvo u sistemu kao što je Info Tim Logistika. Oni pozovu nekoliko naših kontakata saznaju za cene po kojima mogu da trguju, pozovu svog poslovnog partnera i u skladu sa tim pregovaraju. Naravno, uvek postižu najbolju cenu, a za to mi i služimo. Imamo još dosta informacija ali ću nabrojati samo neke poput cena na svetskim berzama, konkursima, kratkim pregledima na kraju dana, informacije o uvozu i izvozu koje obuhvataju period, proizvod, državu, količinu i cenu. To nisu sve informacije koje mogu videti na aplikacijama kao što to i nije sve, pored toga imamo razne izveštaje od dnevnih, nedeljnih i mesečnih koje šaljemo mailom, takođe je telefonski kontakt vrlo bitan. On je praktično još uvek nezamenjiv i u manjoj meri SMS za klijente koji vole taj način obaveštavanja. Kada je u pitanju starosna struktura naših korisnika to je oko 70 % od 20 do 50 godina, podjednako raspoređeno na 10 godina sledeća po brojnosti od 50 do 60 godina, ali imamo korisnika i sa više od 70 godina. Kada je u pitanju odnos muškaraca i žena u većoj meri su muškarci korisnici. Nekoliko puta smo imali specijalne akcije sa ciljem promocije ženskog preduzetništva i povećanjem broja ženskih korisnika, evo i sada možemo ponuditi za 10 žena koje se jave besplatno korišćenje aplikacije do kraja marta. Ova akcija važi zaključno sa 15. januarom kada i slavimo godišnjicu. Poštovane poljoprivrednice, preuzmite Info tim android ili ios aplikaciju, registrujte se i sa zadovoljstvom je koristite.

Vidljivosti ITL svakako doprinose i mediji. Kako vidite saradnju sa novinarima, medijskim kućama, šta je dobro a šta bi moglo da bude još bolje?

- Izuzetno nam je drago što mediji prepoznaju kvalitet u našim informacijama, a nama je zadovoljstvo da se svaki put odazovemo. Nekada se govorilo da su mediji sedma sila, ali smatram da su prva, jer je informacija proizvod 21. veka. Na pitanje šta bi moglo biti bolje dobićete odgovor u vidu naših informacija koje u ovoj godini planiramo da podignemo na zavidan nivo i to ne samo za Srbiju već i za region. Vi i naši članovi ćete biti prvi svedoci tog napretka, a sa vama i vaši čitaoci.

Na koji način ćete obeležiti deceniju i po ITL?

- U toku godine kolektiv ITL obezbeđuje veliki broj informacija koje prođu kroz naš sistem i usled dinamike posla ne stižemo da se pozabavimo detaljnije, pa ih pregaze nove. Stoga smo za kraj godine sastavili jedan sveobuhvatni statistički bilten o kretanju cena na domaćem i svetskom tržištu, analizu uvoza i izvoza roba, kao i najaktuelnija dešavanja na svetskom tržištu. Cilj ovog biltena je da osvetli stanje na domaćem i svetskom agro tržištu, ali ne samo to već i da pruži dragocen uvid u mogućnosti koje se pružaju. Svakom vašem čitaocu koji se registruje na nekoj od naših Info tim aplikacija koje može skinuti sa google playa i app stora ćemo bilten poslati mailom. On je već poslat najznačajnijim agrarnim institucijama, kompanijama i proizvođačima u Srbiji, a moći ćete da ga direktno dobijete od nas i na savetovanju agronoma na Zlatiboru.

Prethodnu godinu tržište žitarica obeležili su značajni viškovi, pre svega pšenice i kukuruza. Kako prevazići taj problem?

- Puno toga se izdešavalo za ovih 15 godina u agrarnom sektoru. Srpsko tržište je otvoreno ka svetu i kao takvo vrlo osetljivo na svetska dešavanja. Naš uticaj na svet je mali, nije beznačajan ali je zanemarljiv, dok uticaj sveta na nas je presudan pri formiranju cena. Prateći svetske berze Čikago, Matif, Milano… pitamo se zašto i mi u Srbiji ne možemo prodavati po tim cenama, pa smo čuli i zahtev poljoprivrednika da se uredi robna berza računajući da će se tim uređivanjem postići te cene. Reč je o procesu i neće biti lako lako zadovoljiti očekivanja poljoprivrednika. Da bi imali cene približne cenama u svetu mi moramo podići našu preradu, a izvoz žitarica svesti na minimum. Zapravo da nam ciljno tržištze bude samo u zemlje okruženja gde mi možemo da diktiramo cenu, a da izbegnemo izvoz u daleke zemlje gde možemo postići svetske cene ali su transportni troškovi veliki. Sa tom idejom organizujemo panel diskusiju u saradnji sa PKV u njihovim prostorijama 24. januara gde ćemo se baviti potrebama Srbije i načinima kako možemo utrošiti viškove žitarica. Ukratko, mi smo izvoznici kukuruza i pšenice, a uvoznici mesa, mleka i energije. Želja nam je da podstaknemo investitore da ulože u preradu i da povećamo domaću potrošnju, a na taj način smanjimo uticaj sveta koji će i dalje biti prisutan ali u mnogo manjoj meri što bi bilo izuzetno povoljno i za same poljoprivrednike.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!