Reklama
  • Agrometeorologija

Najtoplija zima ikad izmerena u Srbiji

Sa prosečnom temperaturom od 4,8 °C ova zima je bila ubedljivo najtoplija od kad postoje merenja za Srbiju, tj. od 1951. godine. U pitanju je temperatura koja je za čak 3,9 °C viša od tridesetogodišnjeg proseka zimske temperature (1991-2020)

Kako pokazuje sezonski bilten RHMZ-a, iza nas je najtoplija zima ikada izmerena u Srbiji. Ali mada je ova zima drastično odskočila od proseka, ona ipak nije tol iko usamljena u svojim rekordima kako se možda na prvi pogled čini.

2024-mraz-grancice.jpg (129 KB)

Foto: Peggychoucair / Pixabay.com

Sezonski bilten za zimu 2023/24. koji je objavio Republički hidroemeteorološki zavod (RHMZ) nedvosmisleno pokazuje da je ova zima bila ekstremna: sa prosečnom temperaturom od 4,8 °C ona je bila ubedljivo najtoplija od kad postoje merenja za Srbiju, tj. od 1951. godine. U pitanju je temperatura koja je za čak 3,9 °C viša od tridesetogodišnjeg proseka zimske temperature (1991-2020).

Kako piše RHMZ, razlike su još veće ako se ova zima uporedi sa prethodnom normalom – sa tridesetogodišnjim prosekom od 1961-1990. Istovremeno, ova zima bila je sušna, a u istočnim krajevima zemlje (Negotin, Zaječar) ona je bila ekstremno sušna – što znači da je imala bar četiri puta manje padavina u odnosu na normalu za ovaj deo godine. Ovo su drastični pomaci koji, posebno ako se ponavljaju, mogu imati dalekosežne posledice po prirodnu okolinu, po našu poljoprivredu i društvo uopšte. Ovako toploj zimi pomogao je i El Ninjo, ali su dominantni krivac za ovakva ekstremna odstupanja svakako – klimatske promene.

Mada je ovogodišnja zima izrazito očigledan ekstrem, to ne bi trebalo da nas navede na zaključak da je u pitanju potpuni izuzetak, ili nekakvo čudo. Naime, ova zima nalazi se na čelu kolone najtoplijih zima, među kojima je, od 10 najtoplijih ikada izmerenih zima od 1951. godine do danas, njih čak 8 zabeleženo posle 2000. godine. Štaviše, u pet najtoplijih zima u srpskoj istoriji, tri su se dogodile u poslednje četiri godine (2021,2023. i zima ove 2024. godine). Drugim rečima, zima 2024. jeste ekstrem, ali je „stajala na ramenima džinova”, i njen teren već je bio pripremljen.

Gotovo je nemoguće proceniti koliki je efekat na ovakvo vreme u Srbiji imao El Ninjo, jer smo mi izrazito daleko od zona njegovog neposrednog uticaja, ali sa druge strane znamo da je Srbija u tzv. vrućoj tački klimatskih promena, da ih osećamo više nego mnogi drugi regioni, i da su zime kod nas dokazano sve toplije. Naravno, to ne znači da više nikada nećemo imati onaj klasični zimski mraz u Srbiji. Nauka nam kaže da će klimatske promene dovesti do pre svega toplije normale. Zime će u proseku biti toplije, ali to ne znači da će svaka zima biti toplija od prethodnih – samo da će one neobično hladne biti sve ređe.

Klima101

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!