Reklama
  • Organska proizvodnja

Nastavlja se trend povećanja izvoza organskih proizvoda

Vrednost izvoza organskih proizvoda dostigla skoro 30 miliona evra u 2019. Godini, saopštili su iz Nacionalne organizacije za organsku proizvodnju “Serbia organica”

Najveći deo proizvedenih sertifikovanih organskih proizvoda u Srbiji se izvozi. Podaci o vrednosti izvoza konstantno rastu iz godine u godinu, a oni prate i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i porast broja organskih proizvođača.

2020-tanjir-organsko-voce.jpg (193 KB)
Ilustracija: free-photos / Pixabay.com

Po podacima Uprave za carine u 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznela  29.75 miliona evra,  od čega voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra.

U poređenju sa prethodnom godinom ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih 4 godine za preko 11 miliona evra.

Vrednost izvoza organskih proizvoda 2016. - 2019. godine
Godina Vrednost izvoza u milionima evra
2016. 18,9
2017. 23,2
2018. 27,42
2019. 29,75
Izvor: Uprava carina  

Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske Unije, a  najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je u 2019. godini ona iznosila skoro trećinu ukupne vrednosti izvoza.

Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD,  Austriju i Belgiju.

Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede je koncentat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.

Da bi organski proizvodi mogli da se plasiraju na inostranom tržištu potrebno je da budu sertifikovani u skladu sa regulativom država u koju se izvozi, tako da su proizvođači u Srbiji, koji se bave izvozom organskih proizvoda,  osim u skladu sa domaćim propisima sertifikovani i u skladu sa propisima EU, NOP-u (za tržište USA), BIOSUISSE (za švajcarsko tržište) i drugim propisima/standardima.

Kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji u Srbiji obavljaju ovlašćene kontrolne organizacije,  a za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vopdoprivrede je ovlastilo šest kontrolnih organizacija.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!