Reklama
  • Hortikultura

Nega sobnih biljaka – orezivanje

Filadendron, fikus, monsteru, sobnu lipu, jakobiniju, kameliju, sobni hmelj, ili beloperone, hibiskus i drvo života, kao i druge sobne biljke mogu se orezati i svesti na željenu veličinu oštrim makazama ili nožem, pa će se kasnije još lepše razgranati. Ako im isečete vrh ili vrhove grana, stavite ih u teglu s vodom i držite na toplom i sunčanom mestu, za dve do tri nedelje će da se ožile.

Po unošenju sobnih biljaka u prostoriju može se primetiti da su neke biljke previše izrasle i zauzimaju dosta prostora. Šta uraditi sa njima, a da i dalje ostanu lepe? Na sreću, većina sobnih biljaka dobro podnosi orezivanje, pa se mogu skratiti na željenu veličinu, bez bojazni da će se zbog toga osušiti i propasti. Jedino palmama ne prija orezivanje, zato i ne pokušavajte da ih smanjite na taj način.

Ako nije neophodno bolje je da se orezivanje sobnih biljaka ostavi za februar ili mart.

Filadendron, fikus, monsteru, sobnu lipu, jakobiniju, kameliju, sobni hmelj, ili beloperone, hibiskus i drvo života, kao i druge sobne biljke mogu se orezati i svesti na željenu veličinu oštrim makazama ili nožem, pa će se kasnije još lepše razgranati. Ako im isečete vrh ili vrhove grana, stavite ih u teglu s vodom i držite na toplom i sunčanom mestu, za dve do tri nedelje će da se ožile. Ožiljenu reznicu sa razvijenim korenčićima možete da posadite u zemlju, ili da je gajite u vodi kao hidrokulturu.

Najbolje je da odsečeni deo bude dužine 40 do 50 santimetara, a ako je duži treba ga skratiti. Sa odsečenog dela ili reznice treba skinuti nekoliko donjih listova.

Lepše drvo života

Ako drvo života skratite odsecajući mu vrh koji ćete iskoristiti kao reznicu, ispod odsečenog dela razviće se dve ili čak tri grane, tako da će biljka biti još lepša. Ožiljavanje reznica ove biljke traje malo duže, obično više od mesec dana. Vodu ne treba menjati, već samo povremeno samo malo dolivati, onoliko koliko je isparilo. Doliva se voda sobne temperature.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!