Reklama
  • Zanimljivosti

Noći veštica u Velikoj Britaniji preti nedostatak bundeva

Uzgajivači predviđaju nedostatak uzrokovan lošim avgustovskim vremenom i nedostatkom berača i vozača, izveštava iNews

Ovogodišnja proslava Noći veštica ugrožena je zbog slabog roda useva uzrokovanog kombinacijom lošeg avgustovskog vremena i nedostatka vozača i berača, izvještava iNews.

2021-bundeva-noc-vestica.jpg (52 KB)

Foto: MouseMadeContent / Pixabay.com

Prema izveštaju, poljoprivrednici i veleprodajni dobavljači povrća upozoravaju da je manjak toplih dana prošlog meseca uslovio da usevi nisu sazreli na poljima, dok je velika izložba bundeva otkazana zbog slabe žetve.

Područja Midlands i južne Engleske imala su samo između 65 i 70 odsto prosečnih temperatura avgustu, dok noćne temperature nisu uspele da pređu preko 15 C - jedan od ključnih uslova za omogućavanje bundevi da postigne zadovoljavajuću zapreminu.

Dosadno prohladno vreme zakomplikovalo je ionako težak period za širu industriju proizvodnje hrane, sa stalnim nedostatkom vozača teretnih vozila i berača voća i povrća koji su pogodili lance žetve i lance snabdevanja.

Prema iNews -u, Liburn Farm u Salisburiju, jedan od vodećih veleprodajnih dobavljača bundeva za Noć veštica, poslao je poruku svojim kupcima: „Za sada ne primamo više porudžbine za sezonu 2021.”

"Žetva sada izgleda dobro, ali bundeva sporo sazreva zbog nedostatka toplote, zbog čega su plodovi nesazreli. Transport će očigledno biti drugi problem, kao i žetva."

Richard Simkin iz farme Essington u blizini Vulverhemptona rekao je za iNews da njegov rod od 30.000 biljaka bundeve neće biti pogođen problemima u lancu snabdevanja jer vodi posao po svom izboru i prodaje plodove direktno kupcima na farmi.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!