Reklama
  • Stočarstvo

Novi sistem plaćanja donosi benefite stočarima, prehrambenoj industriji i potrošačima

Implementacija sistema klasiranja trupova pruža nove perspektive u uzgoju svinja

Uvođenje naprednog sistema plaćanja u stočarskom sektoru otvara vrata značajnim poboljšanjima za stočare, prehrambenu industriju i krajnje potrošače. Dok mnoge razvijene zemlje već dugo uzimaju u obzir mesnatost svinja i goveda prilikom određivanja cena. Srbija je konačno kročila putem inovacija.

2023-mesnatost-svinje.jpg (114 KB)

Značajan korak ka unapređenju sistema postignut je završetkom Tvining projekta pod nazivom "Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU". Ovaj projekat je imao za cilj obuku radnika na liniji klanja tovljenika i goveda, s fokusom na klasifikaciju prema mesnatosti.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, dr Ivan Radović, ističe da će naredna godina biti ključna za prilagođavanje novim standardima, a od 2025. godine, klanice koje obrađuju više od 500 svinja i 40 goveda nedeljno moraće se prilagoditi novom sistemu plaćanja po kvalitetu.

Ovaj inovativni pristup imaće značajne posledice na ekonomiku stočarstva. Stočari koji gaje svinje će direktno profitirati, budući da će sada biti nagrađivani za kvalitet mesa, a ne samo za težinu živih životinja. Osim toga, prehrambena industrija očekuje poboljšanje kvaliteta sirovina, što će rezultirati proizvodnjom vrhunskih finalnih proizvoda.

Krajnji dobitnici ovog novog sistema neće biti samo stočari i industrija, već i potrošači koji će imati priliku da uživaju u kvalitetnijim proizvodima. Novi standardi obećavaju revoluciju u pristupu proizvodnji mesa, postavljajući Srbiju kao lidera u savremenoj stočarskoj praksi.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!