Reklama
  • Repromaterijal

Obećanje - jeftinija UREA do početka februara

Za sada se ne zna kako će se distribuirati to "jeftinije" đubrivo i po kojoj ceni će poljoprivrednici moći da ga kupe

Goruće pitanje naše poljoprivrede više od pola godine je visoka cena azotnih đubriva. U nekoliko poslednjih meseci uvećana je za neverovatnih tri puta.

2022-nedimovic-b.petrovac.jpg (38 KB)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Bačkom Petrovcu

U razgovoru sa poljoprivrednicima u Bačkom Petrovcu, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje da će ovo đubrivo poljoprivrednici moći da kupe po nižim cenama pred prihranu pšenice.

“Hvala Bogu, mi imamo dovoljno prijatelja u svetu da možemo da nabavimo ureu kada je nema nigde u svetu. Gotovo da je niko ne proizvodi zbog ogromne cene gasa. U zemljama tzv. “trećeg sveta” mi smo našli ureu i ja očekujem da krajem januara, početkom februara, prve količine budu na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji. Onaj ko bude hteo da baci ureu imaće je dovoljno.”
Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

Za sada se ne zna kako će se distribuirati to jeftinije đubrivo i po kojoj ceni će poljoprivrednici moći da ga kupe. Dostupnost azotnog đubriva za naš agrar je od izuzetne važnosti jer proizvođači sa prosečno milion tona tog hraniva pođubre više od 4 miliona hektara obradivih površina. Trenutno u Srbiji ni jedna fabrika ne prozvodi azotna đubriva. Naši giganti “Azotara” Pančevo i “Fertil” u Bačkoj Palanci ne rade,  dok u fabrici “Elixir” u Šapcu proizvode kompleksna NPK đubriva.

Podsticaji za mehanizaciju

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini. U javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini podsticaji se odnose na investicije u nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje, đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objašnjava pod kojima uslovima poljoprivrednici mogu da ostvare povrat novca za investicije.

“Mogu da dobiju povrat od 50 odsto u odnosu na račune koje su podneli. U obzir dolaze svi računi iz predhodne godine, iz prošlog konkursa, do 28. februara ove godine, ” kaže Nedimović.

Važno je da je poljoprivrednik u potpunosti realizovalo investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara prošle godine a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje. Najveći ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u skladu sa ovim Javnim pozivom je 800.000 dinara.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od polovine vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos novca na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

I sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić najavljuje konkurse pokrajinske administracije namenjenih agraru.

“Uskoro će biti objavljeni prvi konkursi Sekretarijata za poljoprivredu. Ono što je interesantno za naše poljoprivrednike su investicije u fizičku imovinu. Iznos će biti 240 miliona dinara, a prošle godine je iznos bio 100 miliona dinara. Na osnovu analiza, za većinu konkursa je opredeljeno više novca, a i budžet Sekretarijata za poljoprivredu je za ovu godinu veći za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Istakao bih pomoć stočarima gde će konkurs za opremanje stočarskih farmi umesto 90 miliona dinara koji je bio u predhodnoj godini biti 110 miliona dinara, i naravno nastavljamo podršku mladima.”

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!