Reklama
  • Agroekonomika

Od 175 miliona evra iz EU za IPARD 2, do sad iskorišćeno 34,44 miliona

"Kada pogledate da je odobreno više od 100 miliona evra tog novca, znači da poljoprivrednici, odnosno korisnici nisu na adekvatan način završili svoje investicije, nisu podneli zahtev za isplatu ili se nešto drugo u međuvremenu desilo,” kaže Biljana Petrović

Kako na svom portalu objavljuje Euronews Srbija sprovodimo IPARD II program od decembra 2017. i zaključno sa 13. decembrom ove godine objavljeno je i zatvoreno 13 javnih poziva za investicione mere, isplaćeno je 650 IPARD projekta u iznosu od ukupno 45,92 miliona evra, od čega je doprinos Evropske unije 34,44 miliona evra.

2022-traktor-trag.jpg (69 KB)
Ilustracija, foto: ehrecke / pixabay.com

Od ukupno isplaćenih IPARD projekata, 28 zahteva isplaćeno je avansno u iznosu od 4,21 miliona evra, pri čemu doprinos EU iznosi 3,15 miliona evra, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bivša direktorica Uprave za agrarna plaćanja, Biljana Petrović kaže da kada znamo da Srbija ima na raspolaganju 175 miliona evra iz EU, a da je iskorišćeno 34,44 miliona, to nije veliki iznos. Iskorišćena je tek petina od predviđene sume.

"Kada pogledate da je odobreno više od 100 miliona evra tog novca, znači da poljoprivrednici, odnosno korisnici nisu na adekvatan način završili svoje investicije, nisu podneli zahtev za isplatu ili se nešto drugo u međuvremenu desilo. Od 2020. godine, od korone, problem je što su se odlagale investicije i što su pomerani rokovi za njihov završetak, jer je i samim korisnicima bila teška nabavka, ako je u pitanju mehanizacija ili izgradnja, zato što su se cene menjale i to se dešava i sad", navela je Biljana Petrović.

"Ministarstvo je svake godine produžavalo rok, jer je i Evropska komisija svesna da taj problem ne postoji samo u Srbiji, nego i u svim zemljama okolo. Pozivi za meru 1,3 i 7 će biti u prvoj polovini sledeće godine, a ostale mere će se akreditovati u nekom narednom periodu", rekla je Petrović.

Ona je istakla da je važno da poljoprivrednici procene svoje sposobnosti, odnosno da li mogu da obezbede deo novca i da onda krenu u investiciju.

"Da paze da se ne probijaju rokovi i da se ne traže produžetak rokova, jer se tržište tako kreće da je teško predvideti cene. Domaće institucije mogu da pomognu onoliko koliko su poljopriivrednici spremni da saslušaju. Važno je da svako proceni svoju mogućnost i rokove koji su realni za završetak te investicije", rekla je Petrović.

Euronews Srbija

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!