Reklama
  • Voćarstvo

Odavno kruške nisu bile slatke kao ove godine, Belgijanci prezadovoljni sortom QTee®

Ne mogu da se setim da su QTee® kruške ikada imale tako visoku brix vrednost. Sorta Konferens takođe ima mnogo viši nivo šećera," kaže Kris Vouters
2022-QTee-kruske.jpg (132 KB)
QTee® kruške, Izvor: https://www.woutersfruit.be/en

Donosimo vam jednu priču iz Belgije, ali je sitacija slična i u Srbiji.

Fruithandel Wouters počeo je da sortira prve QTee® kruške. "Ovo su prve kruške u sezoni. Prošle nedelje smo bili zauzeti branjem, a počela je i prodaja prvih QTee® krušaka. Postoji ogromna razlika između parcela, ali očekujemo da ćemo imati sličnu berbu kao prošle godine", kaže Kris Vouters iz belgijskog preduzeća za trgovinu voćem.

"Najveća razlika u odnosu na prošlu godinu je što je nivo brixa (šećera) u plodovima ove sezone daleko veći. Išao je iz krajnosti u krajnost. Prošlogodišnje vlažno, hladno leto smanjilo je sadržaj šećera u svom voću, uključujući, na primer, jabuke i trešnje. Ove sezone stanje je drugačije. Ne mogu da se setim da su QTee® kruške ikada imale tako visoku brix vrednost. Sorta Konferens takođe ima mnogo viši nivo šećera."

Dobre cene

Ipak, nedavno toplo i suvo vreme izaziva zabrinutost trgovaca. „Kao što sam rekao, postoji značajna razlika u kvalitetu između parcela. Ima ih sa odličnim, lepim, slatkim plodovima. To je uglavnom zbog toga što na ovim parcelama nisu proletos izmrznuli cvetovi i imaju dovoljno vode. Za parcele koje nemaju dovoljno vode, plod je mnogo manji. Po toplom i suvom vremenu, bojim se da neće biti bolje", objašnjava Kris Vouters.

Ipak, on odbija da posmatra predstojeću sezonu u negativnom svetlu. „To neće pomoći. Berba sorte Konfererans počinje 17. avgusta, tako da je malo vremena za oporavak od suvog vremena.“

"Ne očekujemo vrhunsku berbu. Međutim, takva berba bi izazvala probleme sa cenama. Nadamo se da ćemo dobiti pristojne cene sa ovim normalnim očekivanjima za berbu. Pre mesec dana bilo je mnogo straha od prenatrpanosti tržišta", kaže Kris Vouters.

„Ali, sada čujem da je većina voća prodata. To će pozitivno uticati na cene. To je izuzetan sektor koji se stalno menja."

Alternative

Fruithandel Wouters je uvek mnogo izvozio u Rusiju. Nedavni razvoj događaja znači da je trgovac morao da pronađe alternativna tržišta.

„Prošle godine smo mnogo izvozili, na primer, u Kinu“, kaže Vouters, „i pokušaćemo to da uradimo ponovo ove godine. Takođe pokušavamo da pronađemo mnogo novih kupaca u (istočnoj) Evropi“.

„Većina QTee® krušaka većeg obima biće plasirana u Engleskoj. Oni manje veličine idu više na Bliski istok, a veće u supermarkete u Belgiji, Nemačkoj i Skandinaviji. Mi prodajemo QTee® na mestima gde ne možemo da prodajemo krušku konferans. To su regioni u kojima se preferiraju glatke kruške", zaključuje Kris Vouters.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!