Reklama
  • Zaštita bilja

ONE SMART SPRAY - inovativno rešenje u preciznijoj zaštiti useva

Ta tehnologija prikuplja i obrađuje više od milion podataka po hektaru. U milisekundi detektuje prisutnost korova i primenjuje herbicid samo na mesto gde je to potrebno. Na kraju, u zavisnosti od uslova gajenja i rasprostranjenosti korova, tim sistemom može se uštedeti dve trećine pa i više herbicida

Jedan rat u poljoprivredi nikada ne prestaje. Stalna borba paora i korova. Počelo se sa motikom a došlo je do veštačke inteligencije. Pred vama je jedno od rešenja. Verovatno da puno košta, ali kao i sa svim inovacijama kako vreme bude prolazilo biće sve jeftinije. Setite se dronova. Na kraju, kada je reč o ovom štivu što bi rekao rahmetli Lane Gutović: “Ako ne može da koristi, sigurno ne može da šteti”.

2023-one-smart-spray.jpg (124 KB)
ONE SMART SPRAY

Od 60-tih godina prošlog veka, uz standardnu meru kao što je rotacija useva poljoprivrednici obično kontrolišu korov prskanjem cele njive herbicidima u standardno preporučenim dozama. U konvencionalnoj poljoprivredi to je i sada praksa.

Međutim, nauka i tehnologija idu dalje. Pred nama je jedno inovativno rešenje. Kako bi se omogućila preciznija i održivija kontrola korova. Kompanije BASF i Bosch zajedničkim snagama su razvile ONE SMART SPRAY (jedno pametno prskanje).

To je inovativno rešenje sa integrisanim hardverom i softverom. Koristeći BASF-ovu digitalnu agronomsku platformu xarvio®, to rešenje u realnom vremenu automatski detektuje korove i tretira useve koji se seju u redovima. Softverski modul detektuje korove metodom graničnih vrednosti, uključujući i preporuke za kontrolu korova.

Bosch je doprineo toj tehnologiji dodatnim kamerama visokih performansi, senzorima i algoritmima za detektovanje biljaka i korova. To omogućava poljoprivrednicima da prilagode strategiju upotrebe herbicida kako bi vreme, proizvod i doziranje bili adekvatni.

Proteklih godina kompanije BASF i Bosch testirali su ONE SMART SPRAY u Severnoj Americi, Južnoj Americi i Evropi, i tako razvili vrlo precizan alat. On može ekonomski i ekološki da kontroliše preko 650 vrsta korova u usevima soje, suncokreta, pamuka, kukuruza i uljane repice. Kada se savremene mašine za zaštitu bilja opreme ONE SMART SPRAY sistemom koriste na njivi, tehnologija prikuplja i obrađuje preko milion podataka po hektaru. U milisekundi detektuje prisutnost korova i primenjuje herbicid samo na mesto gde je to potrebno. Na kraju, u zavisnosti od uslova gajenja i rasprostranjenosti korova, tim sistemom može se uštedeti dve trećine pa i više herbicida.

Više nego značajne ekonomske uštede i ekološki benefiti. Pitanje je samo u kojoj se proizvodnji ovakav sistem isplati? U svakom slučaju trebalo bi pokrenuti i pilot projekte u našoj zemlji i direktno upoznati poljoprivrednike sa ovom inovativnom tehnologijom.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!