Reklama
  • Organska proizvodnja

„Organik briž“ za uspešniju organsku proizvodnju

U završnoj smo fazi akreditacije za IPARD program, tako da će naši proizvođači pored nacionalnih mera ubuduće koristiti i mere ovog pretpristupnog programa EU – poručio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.
2017-sasa-nagrada-selenca

Aleksandra Milić ("Poljoprivrednik") prima nagradu

„Bržem razvoju organske proizvodnje u Srbiji najviše može doprineti saradnja i učešće poljoprivrednih proizvođača u regionalnim i evropskim projektima. To je način da se povećaju površine pod organskom proizvodnjom koje u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, zajedno sa pašnjacima i utrinama, ali i da se naši poljoprivrednici pripreme za primenu evropske politike u ovoj oblasti“, poručeno je sa 11. međunarodnog foruma organske proizvodnje u Selenči kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovačke, Moldavije, Češke, Mađarske...

Kao uspešan primer unapređenja ove vrste poljoprivrede u regionu predstavljen je evropski projekat “Organik bridž” (Organic Bridge), u kojem sa hrvatske strane učestvuju Valpovo i “Tera tehnopolis” iz Osijeka, a sa srpske strane Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija “Teras” iz Subotice.

Projekat je Evropska unija podržala sa 550.000 evra, trajaće  dve godine. U tom periodu radiće se na unapređenju kompetencija organskih proizvođača Osječko-baranjske županije i Vojvodine kroz treninge i edukacije, a formiraće se i razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje implementiralo u praksi. Kroz „Organik bridž“, s obe strane granice, proći će 260 proizvođača.

Hrvatska, kako su izneli učesnici Foruma i projekta “Organik bridž”, ima oko 75.000 hektara pod organskom proizvodnjom ali nema iskustvo u organizovanju poljoprivrednika kakvo ima COPS i druge organizacije u našoj zemlji, ali proizvođačima u Srbiji Hrvatska može da bude dragocena u prenosu iskustava u primeni EU regulative.

U otvaranju međunarodnog foruma o organskoj proizvodnji učestvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, ambasadorka Slovačke Republike u Republici Srbiji Dagmar Repčekova, tehnički ekspert Slovačke za organsku proizvodnju pri Evropskoj uniji Julijana Šloserova i sekretar Valpova Zvonko Barišić.

Učesnici panel diskusije - državni sekretar za poljoprivredu Velimir Stanojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, ekspert SEEDEV-a Goran Živkov, ekspert za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske Miroslav Božić i direktor u Poslovnom sistemu “Global sid” poručili su da je neophodno udružiti znanja i resurse koje poseduju proizvođači u Srbiji i u Evropskoj uniji.

- Selenča je najorganizovanija sredina u Srbiji kada je o organskoj proizvodnji reč. Ona će imati posebno  mesto u nacionalnom planu ruralnog razvoja. Podatak da je prosečna veličina parcela u Srbiji oko 4,5 hektara, govori o tome da će mali proizvođači u konvencionalnoj proizvodnji teško izdržati tržišnu utakmicu na tako malim površinama – poručio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević. - Predviđeno je da organska proizvodnja bude uključena i u IPARD program. U završnoj smo fazi akreditacije, tako da će naši proizvođači pored nacionalnih mera ubuduće koristiti i mere ovog pretpristupnog programa EU. Cilj je da u narednom periodu naši proizvođači imaju više izvora finansiranja.  

U Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganic B2B 2017  koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizovao u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organic mrežom  prisustvovalo je 68 učesnika iz deset zemalja.  

Po prvi put dodeljene su nagrada za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom „Selenča organik“. Na konkurs koji je raspisao COPS prijavljena su 43 priloga u oblasti štampanih, elektonskih i internet medija.

Nagrade su dobile novinarka lista „Poljoprivrednik“ Aleksandra Milić, za najbolji prilog u oblasti štampanih medija, novinarka RTV-a Aleksandra Bundalo i novinarka Produkcije Atlas Media Vanja Milosavljević za najbolji prilog u oblasti elektronskih medija i novinarki portala „Užička republika pres“ za najbolji prilog u oblasti internet medija.

Jedanaesti forum organizivao je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), uz podršku Vlade AP Vojvodine,Vlade Kraljevine Švedske, Višegradskog fonda, Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Pointa Novi Sad.

Đorđe Simović / Centar za organsku proizvodnju Selenča

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!