Reklama
  • Intervju

Otvorena laboratorija za molekularnu analizu hrane

“Mi imamo više od 200 akreditovanih metoda kojima kontrolišemo kvalitet i bezbednost hrane na prisutvo mikroorganizama, teških metala, pesticida a sada će ova laboratorija doprineti još jednom aspektu. To su genetski modifikovani organizmi uz genetsku identifikaciju mikroorganizama koji se nalaze u hrani,” kaže Olivera Đuragić
2019-olivera-djuragic
Olivera Đuragić, foto: Đorđe Simović


Na Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu otvorena je laboratorija za molekularnu analizu hrane. U laboratoriji će se kontrolisati kvalitet i bezbednost hrane kroz detektovanje genetički modifikovanih organizama i mirkoorganizama koji učestvuju u infekciji hrane, proveravaće se autentičnost namirnica, poreklo sastojaka i sirovina. Direktorica Instituta za prehrambene tehnologije Olivera Đuragić kaže da je uz dobru proizvođačku praksu potrebno kontrolisati kvalitet proizvoda od njiive do trpeze kako bi potrošači konzumirali zdravstveno bezbedniju hranu.

Koliko je otvaranje ove laboratorije važno za Institut za prehrambene tehnologije?

Ova laboratorija će nama povećati obim akreditacije, ovo je motiv i da raširimo naučni i istraživački deo gde možemo da radimo analize ali i komercijalnu primenu analiza u praksi u saradnji sa privedom. Da pomogmemo da naši proizvodi budi kvalitetniji za upotrebu. Svi znaju da su u našoj zemlji zabranjeni GMO i da se to kontroliše u redovnom procesu i nama će ovo zaista biti jedan dodatak ukupnom broju analiza i nadam se da ćemo vrlo brzo steći reputaciju na tržištu u pogledu kontrole kvaliteta. Iza nas ipak stoji dugogodišnja tradicija kontrole kvaliteta od 60 godina.

Koliko imate metoda za kontrolu kvaliteta ?

Mi imamo više od 200 akreditovanih metoda kojima kontrolišemo kvalitet i bezbednost hrane na prisutvo mikroorganizama, teških metala, pesticida a sada će ova laboratorija doprineti još jednom aspektu. To su genetski modifikovani organizmi uz genetsku identifikaciju mikroorganizama koji se nalaze u hrani. Mi koristimo klasične metode mikrobiološke analize kojima detektujemo da li postoje i koliki je broj mikroorganizama u hrani. Na ovaj način ćemo moći da se znamo koja je to vrsta, koji je to soj mikroorganizama, i da imamo jednu bazu podataka, o tome šta se nalazi na našem tržištu i kakav je kvalitet kao i bezbednost hrane.

Kako ste zadovoljni opremom za analizu pesticida?

Naravno da radimo i analizu pesticida ali nem nedostaje malo savremenije opreme i nadam se da ćemo u budućnosti i to uraditi. Naravno, radimo i analizu teških metala koji su kontaminanti hrane.

Očekujete li da će republičke inspekcije koristiti usluge nove laboratorije?

Oni i sada koriste naše usluge i nadamo se da će u budućnosti to biti u većem obimu. Jer mi stojimo iz svojih analiza. A na tržištu smo prepoznati kao institucija od poverenja.

Mirović otvorio laboratoriju

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je laboratoriju za molekularnu analizu hrane u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, čije opremanje je podržala Pokrajinska vlada sa 16 miliona dinara.

„Institut za prehrambene tehnologije dobio je sredstva Pokrajinske vlade za nabavku najsavremenije laboratorije i opreme koja će služiti za precizne analize hrane koje su značajne za utvrđivanje kvaliteta hrane i proizvoda, a za kojima postoji velika tražnja privrede“, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je Institut FINS jedna od vodećih ustanova iz ove oblasti u zemlji i regionu, ocenjujući da predstavlja značajno mesto u povezivanju nauke i privrede.

„Povezivanje nauke i privrede je potreba savremenog sveta i one usluge i proizvodi koji tako nastaju imaju višestruku vrednost. Univerzitet u Novom Sadu je lider u tome, a kako bi to i ostao, Pokrajinska vlada će nastaviti da pruža značajnu podršku svim fakultetima i institutima“, dodao je Mirović.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?