Reklama
  • Pčelarstvo

Počinje gradnja pogona “Naš med”

Funkcija pogona je da pčelari sami plasiraju svoj med, bez posrednika, bez ucena nekorektnih otkupljivača, te da tako postignu realnu cenu za svoj med, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene koje nude trenutni otkupljivači meda

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u saradnji sa opštinom Rača, uz svestranu podršku Vlade Republike Srbije i NALED-a, počinje da gradi sopstveni Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači.

2018-kamen-temeljac-spos
Foto: Rodoljub Živadinović, SPOS

Cilj Pogona je da prikuplja i plasira med pčelara sa cele teritorije Srbije.

Funkcija pogona je da pčelari sami plasiraju svoj med, bez posrednika, bez ucena nekorektnih otkupljivača, te da tako postignu realnu cenu za svoj med, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene koje nude trenutni otkupljivači meda.

Kapacitet Pogona za prijem i pakovanje meda je najmanje 3.000 tona godišnje.

Pogon će med plasirati i u buradima i u malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a potrošači u Srbiji imaće konačno priliku da u trgovinama dođu do pravog meda, sa svim garancijama kvaliteta, potvrđenim u najboljim evropskim laboratorijama.

Pogon će obrađivati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače.

Površina pogona je 1480 kvadratnih metara bruto, odnosno 1308 neto.

Cena izgradnje Pogona je 833.988 evra. Cena opreme iznosiće do 200.000 evra. Cena parcele na kojoj će se graditi sa infrastrukturnim priključcima je oko 127.000 evra. Izvor finansiranja su sopstvena sredstva, sredstva iz kredita, sredstva iz donacija pčelara za gradnju, podrška opštine Rača u iznosu od oko 380.000 evra, a nadamo se i podršci Vlade Republike Srbije.

Kamen temeljac postavili su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

SPOS

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!