• Agroekonomika

Ponuda biomase na jednom mestu – online

Platforma – aplikacija, Biomass place, omogućiće privrednicima i poljoprivrednicima koji poseduju biomasu biljnog ili životinskog porekla da je besplatno plasiraju. Dovoljno je da se registruju i uloguju i da u oglasima predstave ponudu ali i tražnju

Na “Našem salašu” u Somboru promovisan je novoosnovani Klaster CBC Sombor. CBC Clusters "Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera" je projekat za uspostavljanje i jačanje prekogranične saradnje između industrije i javne uprave-univerziteta-civilnog društva („četvorostruki heliks“) kroz formiranje dva zajednička prekogranična klastera. Projekat ima za cilj rešavanje zajedničkih izazova u jačanju potencijala za rast, zapošljavanje i inovacije lokalnih malih i srednjih preduzeća.

2020-prezentacija-platforma-biomass.jpg (132 KB)
Prezentacija platforme Bimass place poljoprivrednicima i privrednicima

Dva klastera, jedan u sektoru poljoprivrede i novih tehnologija u poljoprivredi u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i mašinstva u Belišću, formirana su sa ciljem boljeg prenošenja znanja, veština i podsticanja saradnje među MSP, institucijama i organizacijama iz regiona na otklanjanju prepreka u proizvodnji, istraživanju i razvoju, marketingu i unapređuju ukupne konkurentske sposobnosti.

Skupu je prisustvovao veliki broj zvanica. Zamenica gradonačelnika Sombora, Ljiljana Tica, istakla je značaj prekogranične saradnje sa partnerima iz Hrvatske, lokalnom agencijom Grada Belišća d.o.o. , biznis inkubatorom BIOS iz Osijeka, Fakultetom agrobiotehničkih nauka iz Osijeka kao i partnera iz Srbije, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED .

Istakla je kao naročito značajno jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja sa osnovnim ciljem stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za rast kapaciteta i potencijala za zapošljavanje malih i srednjih preduzeća  kroz uspostavljanje dva zajednička prekogranična klastera.

Prof. dr Saša Bošnjak, koordinator za EU projekte u Somboru je rekao da je kao profesor ekonomskog fakulteta u Subotici ali i koordinator za EU projekte imao priliku da se upozna sa projektima koji su implementirani i koji se implementiraju na teritoriji Sombora.  Trenutno se realizuje 5 projekata a pre njih je isto toliko uspešno privredeno kraju.

2020-ucesnici-u-projektu.jpg (185 KB)
Učesnici u projektu

Grad Sombor je prepoznao značaj EU projekata, poslednje 4 godine aktivno sprovodi upravo različite projekte, kroz različite programe prekograničnih ali i transnacionalnih sardnji EU. 

Zamenik pokrjinskog sekretara za privredu i turizam u Vladi APV mr Pavle Počuč govorio je o zadrugarstvu u APV Vojvodini, njegovoj tradiciji a osvrnuo se na socijalna preduzeća. Naročito je značajna podrška, koju je APV Vojvodina prepoznala u oblasti razvoja socijalne ekonomije, razvoja i unapređenja klastera. Napomenuo je da su konkursi za razvoj KLASTERA na teritoriji APV, značajno unapredili njihov rad, ali i da se u narednom periodu planira stalna podršaka kako klasterima tako i socijalnim preduzećima, društveno odgovornim preduzećima i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju.

Predsednik klastera CBC Sombor Gordan Marković rekao je da je klaster otvoren, za predloge ali i za nove članice kako bi se unapredio sektor  privrede u Vojvodini, kroz uključenje kako malih, tako i velikih ekonomija.

Podsetimo predsednik Klastera CBC Sombor privrednik je oko 20 godina. Direktno je uključen u razvoj farmi Vojvodine i Srbije ali radi na projektovanju energana u partnerstvu sa renomiranim firmama iz Austrije i EU. Svoj uticaj na ovim poljima želi da iskoristi kako bi unapredio razvoj klastera kroz privlačenje velikog broja članova, koji bi trebalo da osete benefite udruživanja.

Milana Popovićasistent direktora Regionalne razvojne Agencije Bačka iz Novog Sada, prisutnim privrednicima i poljoprivrednicima je pričala o podršci Agencije u vidu paketa besplatnih usluga za privredu, kao što su izrade biznis planova, konsultacije, edukacije, kao i obuke u oblasti pisanja biznis planova. Sve prisutne je podsetila da se obrate za pomoć stručnjacima koji rade u unapređenju sektora malih i srednjih preduzeća.

Kako bi podržali novoosnovani Klaster CBC Sombor, podršku događaju je dao Klaster socijalnog preduzetništa VOJVODINE KASPEV (Siniša Tešić, menadžer klastera, doktorant fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u oblasti primenjivih inovacija u privredi).

Marko Stojanović ispred Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije podržao je novoosnovani klaster i prisutnima je preneo iskustvo privrednih subjekata i poljoprivrednika kroz udruživanje, koliko je članicama njihovog poslovnog udruženja doprinelo udruživanje.

Institucionalno prisustvo Razvojnog Fonda Vojvodine doprinelo je da privrednici i poljoprivrednici dobiju informacije na licu mesta o povoljnim kreditima, kao i podsticajima, a pokazali su i da se do privrede dolzi na noge, na lice mesta kako bi učinili razvoj mogućim na teritoriji APV Vojvodine.

Ispred Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prisutne je pozdravio prof. dr Nenad Magazin, koji je naglasio da fakultet ima resurse, kao i agro biznis kancelariju, koja se oformila baš upravo iz jednog evropskog projekta CROSS TREE  u okviru prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija.

Pozvao je privrednike i poljoprivrednike, da na sajtu fakulteta mogu da preuzmu gotove biznis planove, koji su tipski i koji mogu da im pomognu u poslvanju.

Lazar Doroškov, kao glavni konsultant u razvoju Akcionog plana za klaster CBC Sombor, pričao je o mogućnostima klastera i njegovog razvoja, ali da bez ljudskog faktora klaster ne može da se razvija, da su članice ključne kao i menadžment klastera.

Kao dugogodišnji rukovodilac u poljoprivrednim preduzećima, kao i u regionlnoj razvojnoj agenciji , pozvao je prisutne privrednike i proizvođače da se aktivno uključe.

Naročitu pažnju, svima prisutnima je privukla platforma – aplikacija koja se zove Biomass place, takođe nastala u okviru projekta „Uspostavljanje održivih  prekograničnih klastera” koji se finansira sufinansiranjem EU, programa Interreg – IPA CBC Hrvatska Srbija. Ona je dostupna svim privrednicima i poljoprivrednicima koji poseduju biomasu biljnog ili životinskog porekla. Svoju ponudu i tražnju mogu besplatno da postave, samo je potrebno da se pre toga registruju. Glavni motiv izgradnje platforme bio je korišćenje obnovljivih izvora resursa, koji se koriste u proizvodnji energije i u drugim industrijskim procesima.

Događaj je naročito posvetio veliki deo vremena potencijalnim korisnicima platforme u kome je nesebično učešće uzeo Veselin Pavlićevićasistent na ekonomskom fakultetu u Subotici, koji je detaljnim pojašnjenjima uputio prisutne kako da koriste platformu.

Podsetimo još jednom , WEB ADRESA PLATFORME je biomassplace.com.

Milica Rajačić, "Put jednog projekta"

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!