Reklama
  • Obnovljiva goriva

Porodični vetrogenerator

Liam F1 je mala vetrena turbina koja godišnje može da proizvede do 2.500 kilovata. Naročito zahvalan za mesta gde je električna mreža nepristupačna ili njeno dovođenje zahteva neuporedivo veće ulaganje od investiranja u vetrogenerator.
Vetrogenerator Liam F1 UWT

Najčešći vid korišćenja obnovljivih izvora energije u svetu čini energija vetra. Visoka cena fosilnih goriva i njihova ograničenost otvara širok prostor za korišćenje vetrogeneratora. Vetar ima neiscrpnu energiju. Zato je opravdano pretvarati tu snagu u električnu energiju i ne čudi intezivan rast instaliranih kapaciteta.

Razvojem tehnologije povećava se snaga vetrogeneratora. Tako se danas proizvode vetrogeneratori snage od 5MW, a predviđanja su da će se do 2020. godine proizvoditi vetrogeneratori od 20 MW. U nastavku teksta možete više pročitati o jednom rešenju pogodnom za kućnu upotrebu kao i za upotrebu na izdvojenim farmama do kojih nije moguće dovesti električnu energiju.

Vetrogenerator Liam F1 UWT 

Urbana vetro turbina Liam F1 je mala vetrena turbina sa prečnikom od 1,5 metar i teži oko 100 kilograma. Zbog svoje male veličine i težine može biti postavljena na gotovo bilo koji zid ili krov. Pri brzini vetra od 4,5 m/sec (oko 16 km/h) generiše u proseku između 300 i 2.500 kilovata godišnje. Minimalna brzina vetra za pokretanje turbine vetrogeneratora je 2 m/sec što je negde oko 7 km/h (neprimetno strujanje vazduha).Ti rezultati su dobijeni na 10 metara visine, što su prosečne visine krovova od kuća u nizu u naseljenom mestu. Ono što vetrogenerator može da generiše zavisi od količine vetra, pa se on postavlja na visinu gde može da se dobije najbolji učinak.

Kada se uzme u obzir da prosečno domaćinstvo troši oko 3300 kWh (kilovat sati) godišnje, Liam F1 može izvući iz vetra oko 80% energije kroz obnovljivi izvor energije, što su zadovoljavajući rezultati za gore navedene uslove. Ta vetroturbina je mala, tiha i pristupačna. Ona stvara nešto više decibela od urbane pozadinske buke i zato je praktično nečujna. Ne stvara više od 45 decibela. Poređenja radi vrednost od 50 decibela je zvuk kiše ili šuštanja u šumi. Vetroturbina se okreće u smeru kretanja vetra, a to joj omogućuje jednostavna ramska konstrukcija.

Mesto postavljanja vetroturbine pored ravnog, može biti i klasičan trouglasti krov kuće. Takođe, moguće je kombinovati sa solarnim panelima, tako da je stvaranje električne energije kontinuirano.

Cena 2,5 kW-ne urbane vetroturbine Liam F1 je 6.750 Eura. U ovu cenu je uračunata konstrukcija, invertor i akumalatorske baterije (4-četiri komada). Ramska konstrukcija sa turbinom i generatorom sa kočnicom nalazi se u kompletu koji se ankeriše tj. postavlja na neku od konstrucija ili predviđeno mesto na krovu zgrade, kuće...itd. Invertor je elktronski uređaj koji vrši distribuciju električne enrgije. On određuje da li će struja ići direktno sa vetrogeneratora ka potrošaču ili akumulatorskoj bateriji, tj. ako nema vetra sa baterija na potrošače. Same akumulatorske baterije su veoma postojane i njihov vek je garantovan na 10 godina. Ako bi se napravila gruba kalkulacija prema današnjim cenama električne energije, investicija u urbanu vetroturbinu Liam F1 je isplativa na period od 5 godina. Tako da po isteku pomenutih 5 godina potrošači imaju besplatnu električnu energiju.

Liam F1 je naročito zahvalan za mesta gde je električna mreža nepristupačna ili njeno dovođenje zahteva neuporedivo veće ulaganje od investiranja u vetrogenerator.

mr Zoran Popović, BOIZOP DOO - Novi Sad, www.boizop.rs

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!