Reklama
  • Tehnologija

Povrće proizvedeno u hidroponici na aerodromu, putnicima odmah dostupno

Najveća svetska vertikalna farma će godišnje uštedeti više od 250 miliona litara vode i proizvoditi preko milion kilograma proizvoda bez pesticida

Farma je smeštena u blizini međunarodnog aerodroma Al Maktum, na neverovatnih 330.000 kvadratnih metara.

2022-salata-hidroponika.jpg (57 KB)
Ilustracija: sippakorn/Pixabay.com

Svetska „čuda“ su uobičajena u Dubaiju.

Grad se može pohvaliti najvišom zgradom na svetu sa Burdž Kalifom na visini od 828 metara, tu je Aura Skipool koji je najveći beskonačni bazen na svetu od 360 stepeni, a najdublji bazen na svetu nalazi se u Deep Dive Dubaiju.

Ovoj listi pobednika sada je pridružuje najveća svetska vertikalna farma koja će godišnje uštedeti više od 250 miliona litara vode i proizvoditi preko milion kilograma proizvoda bez pesticida.

Hidroponska farma, nazvana Bustanica, smeštena je na ogromnih 330.000 kvadratnih metara i prva je vertikalna farma kompanije Emirates Crop One. Reč je o zajedničkom preduzeću Emirates Flight Catering (EKFC) i Crop One.

Nalazi se u blizini međunarodnog aerodroma Al Maktum u Dubai World Centralu. Planirano je da vertikalna farma proizvodi više od 1.000.000 kilograma visokokvalitetnog lisnatog povrća godišnje, bez potrebe za zemljištem i samo sa malim količinama vode koja se koristi za useve. Proces je ekološki prihvatljiviji od tradicionalno proizvedenog povrća.

Putnici koji lete kompanijom Emirates, imaće u ponudi povrće koje se uzgaja u Bustanici.

Već u narednim danima na letovima ove kompanije putnici će u ponudi imati zelenu salatu, rukolu, mešanu zelenu salatu i spanać, a uskoro bi ti proizvodi mogli da se nađu u prodaji u lokalnim supermarketima.

Vertikalna poljoprivreda je u porastu u Dubaiju

Ranije ove godine, Ritz-Carlton Dubai, pored JBR-a, udružio se sa Green Container Advanced Farming (GCAF) kako bi podigli vertikalnu farmu.

Radisson Blu Dubai Deira Creek je takođe pokazao posvećenost održivosti sa modernom tehnologijom i rešenjima sa vertikalnom farmom.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!