Reklama
  • Voćarstvo

Pregled evropskog tržišta trešanja

U Španiji visoke temperature ubrzale sazrevanje, dok su u Italiji obilne kiše izazvale masovno pucanje plodova

Sezona trešanja na severnoj hemisferi je počela dobro, u zavisnosti od zemlje, dok je na drugim tržištima tek prišla kraju.

2023-tresnja-ruka.jpg (124 KB)

U Holandiji je sezona trešanja počela visokokvalitetnim španskim trešnjama, dok su ponuda i potražnja i dalje uravnotežene. Nemačko tržište strahuje od nedostatka ponude iz španskih regiona koji rastu, ali izveštaji iz Španije kažu da bi nedavno toplo vreme trebalo da ubrza proces. Italija se suočava sa izazovima sa stalnim padavinama koje izazivaju značajno pucanje plodova, što dovodi do ograničene ponude i viših cena ranih trešanja. Severna Italija, posebno Emilija Romanja, bila je pod uticajem nepovoljnih vremenskih prilika, što je uticalo na početak kampanje. Grčka ove godine predviđa značajne količine trešanja koje će premašiti prošlogodišnju proizvodnju, ali se suočava sa teškom konkurencijom na evropskom tržištu. Južna Afrika je imala dobru sezonu, dok se severnoamerički regioni za uzgoj trešanja pripremaju za predstojeću sezonu.

Holandija: Ponuda i potražnja za trešnjama dobro izbalansirane

Kod jednog holandskog uvoznika trešanja, španska sezona je počela 7. aprila sa trešnjama u stakleniku. "Ovo je bilo zaista odličnog kvaliteta sa visokim briksom. Cena je tada bila oko 40 evra za kilogram. Trenutno prodajemo trešnje iz španskih regiona Jerte i Hueska. Do sada su trešnje iz Heske bile odlične boje i ukusa. Lično očekujem nešto više problema sa kvalitetom trešanja u narednim nedeljama zbog velikih padavina koje se očekuju u španskim regionima."

"Ponuda trešanja se polako povećava. Potražnja i ponuda su trenutno dobro izbalansirane. Cene su nešto veće nego u drugim godinama. Na primer, kategorija 28+ se trenutno prodaje za 7,50 evra po kilogramu. Pošto je sledeće nedelje bolje vreme, očekujemo i povećanje tražnje. Španske trešnje su popularne kao i uvek, pogotovo sada dolazi lepo vreme i sve ostalo koštičavo voće je prilično skupo. Zbog visokih temperatura u Španiji, sorte se prate jedna za drugom velikom brzinom i španska sezona će se završiti ranije, očekuje uvoznik.

„Za deset dana očekujemo prve holandske plasteničke trešnje, njima će trebati još malo vremena da dostignu pravi kvalitet“, kaže on. U istočnoj Evropi trešnje su sada van perioda cvetanja i plodonošenje je u toku. Ove godine se očekuje više trešanja iz zemalja istočne Evrope. Poslednjih godina ovde je zasađeno još dosta trešanja Kordia i Regine. Očekuje se da će one ući na tržište istovremeno sa holandskim trešnjama, ali će, ipak, holandske trešnje nastaviti da pronalaze put do potrošača“, rekao je uvoznik.

Francuska: Nacionalna proizvodnja trešanja blago porasla

Nacionalna proizvodnja trešanja u Francuskoj je neznatno porasla, za 2% u većini regiona i iznosi blizu 40.000 tona. Kampanja trešanja počela je pre desetak dana. Ako je potražnja i dalje stidljiva zbog nedostatka sunca, mogla bi se povećati u narednih nekoliko dana ako se vreme popravi. Cene su trenutno prilično visoke, prema nekim operaterima.

Italija: Jaka kiša šteti ranim trešnjama, podižući cene

Uporne padavine su uticale na ranu trešnju, uzrokujući značajno pucanje ploda. Ovaj proizvodni problem, međutim, stvara pozitivnu komercijalnu situaciju. U stvari, cene su još uvek visoke za prve zalihe ranih trešanja, jer je ponuda ograničena kako zbog odbacivanja oštećenih trešanja tako i zbog vremenskih prilika ne dozvoljavaju brzo sazrevanje. U velikom delu severne Italije, prvenstveno u Emiliji Romanji, u poslednje dve nedelje zabeleženi su veoma negativni vremenski događaji kao što su jaka kiša, grad i poplave. Proizvođači su započeli berbu ranih trešanja, čak i po pristojnim cenama, oko 5 €/kg. Tada je dosta voća odbačeno zbog pucanja koje izaziva prekomerna kiša. Čak su i trešnje zaštićene kišnim pokrivačem pretrpele znatna oštećenja. Početak kampanje, na severu Italije, nije najpovoljniji. U Apuliji, cene plaćene proizvođačima u 20. nedelji 2023. kreću se od 4,50 do 6,50 evra/kg, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu. U celini, kampanja trešanja 2023. beleži blagi pad obima u odnosu na prošlu godinu (oko 15%). ali sa druge strane ima veoma dobrih veličina.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!