Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Preminuo Antonio Kararo

Povodom smrti Antonia Carara, predsednika kompanije Antonio Carraro Spa i zaštitnog lica jednog od najpoznatijih svetskih brendova traktora, kompanija je izdala saopštenje koje vam prenosimo

2022-antonio-kararo.jpg (158 KB)

Govoriti o životu Antonija Karara je isto što i govoriti o kompaniji koja nosi njegovo ime. Nakon kompanije „Giovanni Carraro“, osnovane 1910. godine, proizvođača sejačica, traktora i dizel motora u Padovi, došle su dve odvojene kompanije, osnovane 1960: Antonio Carraro di Giovanni (sa Antoniom, sestrom Bjankom i ocem Đovanijem) i Carraro spa (sa Oskarom, Mariom, Frančeskom i Klarom, Đovanijevom decom).

Dve grane porodice Carraro sledile su različitu poslovnu viziju: Antonio se specijalizovao za kompaktne traktore sa točkovima jednake veličine za specijalizovanu poljoprivredu dok su Mario i Carraro spa specijalizovana za traktore sa osovine velikog razmera i automobilske komponente.

Poslovna istorija Antonija Karara

Nakon razdvajanja Đovanija Karara, 1960. godine, Antonio Kararo započeo je  proizvodnju kompaktnih traktora za specijalizovanu poljoprivredu, pod rotirajućim brendom sa četiri konja, persijskim simbolom plodnosti i snage koji datira iz 1600-ih godina. Od početka je jedan uspeh vodio do drugog: od 1970. otcepili su se od svih konkurenta i brend Antonio Carraro je postao tržišni lider u sektoru kompaktnih traktora.

Antonio Carraro je 1973. osnovao „Centar za proučavanje i istraživanje“, jedan od prvih u italijanskom mašinskom sektoru, gde je tim tehničara bio posvećen isključivo istraživanju inovativnog vozila za poljoprivredu, u saradnji sa univerzitetima u Padovi, Bolonji, Berlinu, Humbolt i Sidneju.

Od 2000. godine počeo je prvi plan proširenja kompanije izgradnjom novih skladišta u Kampodarsegu zajedno sa reorganizacijom svih proizvodnih odeljenja, u skladu sa Poršeom Konsalting iz Štutgarta. Obuka, preko 3 godine, donela je suštinske promene u kompaniji, koja se danas nalazi na čelu mehanizovanih poljoprivrednih preduzeća. Tehnologija primenjena na njen proizvodni proces i organizaciju u skladu je sa japanskim filozofijom „Kaizen“ koja poziva na stalne male korake ka poboljšanju.

Na zasadima sa malim međurednim razmakom i u voćnjacima na padinama, u plastenicima, na pašnjacima i šumama, u održavanje javnih i privatnih zelenih površina, na zimskim kolovozima, na gradilištima, u održavanju sportskih terena, traktor Antonio Carraro može da napravi svu razliku u pogledu operativnosti.

Već dugi niz godina u Italiji brend Antonio Carraro ima najviše novih registracija u segmentu kompaktnih traktora. Spada među 7 najboljih brendova na svetu.

Antonio Carraro je kroz svoju priču doveo do rasta kompanije i kasnije proizvodnje delatnost koja vodi ka zapošljavanju u mašinskom sektoru. U suštini, vozila koje je on stvorio imaju dao snažan podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u Sredozemnom basenu i planinama u područje Alpeadria (Severna Italija, Švajcarska, Austrija i Istočna Evropa), južna Italija, Španija, Grčka, Portugal, kao i Nemačka, Francuska i cela Evropa. Od 60-ih na stotine dilera ovih traktora pojavile su se zajedno sa inovacijom - mnogobrojnim utičnicama za naizmeničnu struju.

Aktivan u kompaniji, sve do svoje smrti, Antonio Carraro stalno je pratio rad Odeljenja za istraživanje i razvoj, gde je provodio dane. Velikodušan po prirodi, on je uvek snažno doprinosio životu kompanije, što se predstavljalo u institucionalnim dokumentima i publicitetu reklame (najnovija sa Albanom Carrisijem, prijateljem i lojalnim kupcem).

Danas se brend Antonio Carraro sa 4 rotirajuća konja, simbol visokog kvaliteta, smatra „Ferarijem“ svih traktora.

AC Personaliti

Rezervisan po prirodi i prilično stidljiv, Antonio Kararo, još od detinjstva je bio fasciniran mehanikom kao i umetnosti i klasičnom muzikom. Čak i ako je pozvan da preuzme institucionalne uloge zbog svog prestiža i kulture, nikada nije prihvatio bilo kakvu poziciju van svoje kompanije, smatrajući da je nespojiva sa njegovom industrijskom delatnošću. Jedini izuzetak od ove životne filozofije došao je povodom raznih predstavljanja poslednje knjige Pjera Buskarolija pod nazivom „Betoven“, iz 2005. godine, u kojoj je muzički kritičar musicale (veliki prijatelj Antonija Karara) pozvao ga je kao stručnjaka za Betovena da bude komentator. Od 60-ih je bio predsednik Antonio Carraro spa, i aktivno uključen u aktivnosti Odeljenja za istraživanje i razvoj (R&D) kompanije.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!