Reklama
  • Intervju

Prof. dr Miladin Ševarlić: Imamo svetsku proizvodnju voćnih sokova

Uvoznički lobi godinama je nezakonito obmanjivao potrošače plasirajući im osvežavajuća bezalkoholna pića koji od voća imaju samo sliku na ambalaži. Uvedene podsticajne izvozne stimulacije od 10 posto za pojedine voćne sokove. Izvoz voćnih sokova beleži rast, ali postoji još dosta prostora za njegovo dalje povećanje

Tokom letnjih vrućina kada se većina građana odmara i pije osvežavajuće napitke, velika polemika vodila se oko radioaktivnosti uvoznih sokova od borovnice slovenačkog "Fruktala". U međuvremenu domaći stručnjaci, u celoj toj "ujdurmi" oko toga kakvi su standardi kvaliteta napitaka koji se nalaze na domaćem tržištu, potrudili su se da ukažu i na potrebu preispitivanja ovih popularnih pića. Domaći sokovi i proizvođači, koji hoće da zadrže rejting na tržištu, vode računa o kontinuiranom kvalitetu i o stalnoj kontroli. Svaka greška se na ovom osetljivom polju skupo plaća tvrdi u razgovoru za Magazin "Preduzeće" prof. dr Miladin Ševarlić, konsultant Poslovnog udruženja proizvođača voćnih sokova i napitaka, inače šef Katedre ekonomike poljoprivrede i tržišta Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kao i Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije.

Koji su osnovni ciljevi ovog Udruženja i ko su članovi?

- Udruženje je osnovano 2001. godine i u startu je okupljalo četiri proizvođača, lidera u proizvodnji domaćih voćnih sokova: "Fresh & Co" iz Subotice, čiji se sokovi plasiraju pod poznatom markom "neXt"; zatim "Agroekonomik" iz Beograda, čiji se sokovi plasiraju pod nazivom "Moć prirode", a danas i u paleti od tri asortimanske grupe - ego, neo i pjur; treća članica je bio "Delišes" iz Vladičinog Hana, sa robnom markom "Hani"; čevrti osnivač je, što je kuriozitet za poslovne asocijacije u našoj zemlji, jedna strana firma, renomirani svetski proizvođač ambalaže i opreme "Tetra Pak Production". d.o.o. Beograd koji je pre toga preuzeo "Tetrapak" iz Gornjeg Milanovca. Osnovni cilj ove asocijacije je zaštita interesa domaćih proizvođača voćnih sokova, a time i domaćih proizvođača voća kao sirovinske baze, ali i potrošača voća i voćnih sokova.

Ovom udruženju su se u međuvremenu priključile i druge firme shvatajući značaj kvaliteta proizvoda i ukupnog poslovanja?

- Radi se o renomiranim firmama, a to su "Takovo" iz Gornjeg Milanovca, koje je ove godine kupio "Swisslion" iz Novog Sada. Tu je i "Nektar" iz Bačke Palanke; "Džervin" iz Knjaževca a tu je i "Srbijanka" iz Valjeva, koja trenutno ne radi, ali čiji početak rada se ožekuje vrlo brzo nakon njenog restrukturiranja i privatizacije.

U poslednje vreme učestala je pojava voćnih sokova koji ne odgovaraju standardima kvaliteta i vodi se prava bitka na tržištu?

- Bili smo više godina suočeni sa pojavom nezakonitog nastupa uvozničkog lobija, koji je sa slikom voća na etiketi plasirao napitke koji nisu sokovi, već pripadaju grupi osvežavajućih bezalkoholnih pića. Radi se o proizvodima uglavnom na bazi veštačkih zaslađivača, veštačkih aroma i boja. Poznat je slučaj osvežavajućih bezalkoholnih pića robne marke "bravo" koja su imala značajan plasman na ovom tržištu čiji proizvođač je austrijska firma koja ima fabriku u Mađarskoj. Bilo je nešto i "Parmalat"- napitaka koji su bili takođe sa neodgovarajućom deklaracijom, a među njima se nalazio i napitak sa slikom crvene pomorandže. Zahvaljujući razumevanju prof. dr Dragana Veselinova - tadašnjeg ministra poljoprivrede i republičkoj poljoprivrednoj inspekciji, višegodišnji nezakonit plasman uvoznih osvežavajućih bezalkoholnih pića sa slikom voća, uz neshvatljivu toleranciju tadašnje carine i savezne administracije, konačno je usklađen sa našim propisima i danas se takvi napici plasiraju bez slike voća kao i napici domaćih proizvođača iz iste robne grupe. "Coca Cola" sa markom osvežavajućeg bezakoholnog pića nikada ne stavlja sliku voća, kao što to ne radi ni "Schweppes". Ono što je veoma interesantno mi smo praktično ovim zaštitli i domaću proizvodnju osvežajućih bezalkoholnih pića, kao što su, na primer, "Apa" iz Apatinske pivare ili BIP-ove osvežavajuće napitke koji su sve vreme plasirani bez lažne slike voća. Prilikom lažnog deklarisanja, obmanjivani su potrošači i kršio se Pravilnik o kvalitetu osvežavajućih bezalkoholnih pića. Ceo slučaj oko povećane radioaktivnosti u sokovima "Fruktal"-a od borovnice ne bih detaljnije komentarisao, jer je to jednostavno samo stvar ekspertske kontrole koju su uradili renomirani stručnjaci našeg Instituta za kontrolu radiokativnosti i radiolološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda, ali je činjenica da su utvrđene količine radioaktivnosti u sokovima od uvozne borovnice, i to ne samo "Fruktal"-ove, iznad naših normativa. Indikativna je, međutim, činjenica da nadležni organi kontrole kvaliteta uvoznih voćnih sokova ili uvoznih sirovina za voćne sokove u konkretnom slučaju nisu savesno obavili kontrolne preglede i da zbog toga niko nije snosio odgovornost. Umesto da krivci budu kažnjeni zbog nepoštovanja propisa i zaštite domaćeg tržišta i zdravlja naših potrošača, što bi bila "normalna pojava" u svim pravno uređenim državama pri zaštiti potrošača od ovakvih pojava, glasnogovornici uvozničkog lobija sada pokreću kampanju promene naših propisa i usaglašavanja sa značajno većim normama radiokativnosti u voćnim sokovima. Pri tome bih istakao da su voćni sokovi od domaće borovnice u skladu sa našim važećim propisima i ne vidim potrebu "gubitka" ove konkuretske prednosti naših proizvođača voćnih sokova i značajnijeg povećanja dozvoljene radioaktivnosti na štetu zdravlja potrošača voćnih sokova, pre svega dece i bolesnih osoba.

Postoje li dodatne podsticajne mere za izvoz domaćih proizvođača?

- Nedavno su uvedene izvozne subvencije koje iznose 10 posto od izvozne cene, ali nažalost samo za tri vrste naših voćnih sokova. Postoji trend rasta izvoza voćnih sokova. Plasman ide od Evrope do Amerike. Sokovi "neXt"-a prisutni su po kafićima u New York-u i na benzinskim pumpama širom zapadne Evrope. Na rođendanskoj zabavi poznate manekenke Naomi Kembel nudili su se "neXt" sokovi, kao oficijelno piće. Pravi sokovi se izvoze, ne samo u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i okolna tržišta, već su osvojeni i potrošači u pojedinim zemljama Zapadne Evrope. Za naše proizvođače interesantno je i povećanje plasmana na područje Ruske Federacije zbog svega jedan posto carinskih dažbina. Postoji povećan interes pojedinih stranih investitora koji bi uložili u naše voćarstvo kao sirovinsku bazu i u modernizaciju postojećih ili izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta. Ubeđen sam da bi, uz adekvatniju pomoć države, odnosno Agencije za realizaciju marketinške kampanje "Juice of Serbia" ili "Fruit of Serbia" značajno povećali naš plasman voćnih sokova na tržište razvijenijih zemalja i time rešili najveći deo problema zbog kojih su ove godine protestvovali naši proizvođači višanja, maline i kupine, a očekujem da će slične probleme sa viškovima proizvodnje uskoro imati i proizvođači šljiva.

Ima li novina u uvođenju savremenijih sistema kvaliteta i novih proizvoda?

- Logično je da se ubuduće smanji izvoz voća kao sirovine i da se podstakne izvoz kvalitetnih voćnih sokova i drugih prerađevina od našeg voća, koji su daleko profitabilniji, a mogu podstaći i domaću proizvodnju drugih inputa koji ulaze u proizvodnju proizvoda na bazi voća. Značajno je napomenuti da je Evropski centar za marketing istraživanja (EMRC) našoj članici "Fresh & Co" dodelio nagradu EUROMARKET 2003 kao kompaniji koja ima najbolji kvalitet voćnih sokova i najbolje razvojne perspektive među proizvođačima voćnih sokova u Jugoistočnoj Evropi. "Fresh & Co" je ujedno i prvi industrijski proizvođač organic đusa – BIO neXt jabuka – promovisanog na najvećem sajmu organske hrane BIOFACH 2004 u Nirnbergu, koji zadovoljava vrhunske standarde organske proizvodnje, što je trend u pogledu poboljšanja zdravstvene bezbednosti prehrambenih proizvoda. Naši proizvođači poštuju standarde ISO i HACCAP, odnosno kontrole kritičnih tačaka u procesu proizvodnje, popularno rečeno dobre proizvodne prakse. Ova naša kompanija počela je da koristi i PET "aseptic" ambalažu, koja se može reciklirati i time zadovoljava i najstrožije ekološke standarde. Posebna novina su i kokteli, na primer soka od šljive i kupine iz "Agroekonomika", a u ponudi su i kombinacije paradajza i celera, kao i jabuke sa limunom. Radi se i o novim ulaganjima u složene tehnološke linije koje se mere milionima evra kod pojedinih članica našeg Udruženja. "Nectar" iz Bačke Palanke sa svojom kampanjom pod marketinškim sloganom "Nije svejedno" stalno poboljšava svoju tržišnu pozicioniranost. Očekujemo da će i "Takovo" sa tradicionalno kvalitetnim voćnim sokovima, posle nedavne privatizacije i priključenja kompaniji "Swisllion" takođe povećati plasman svojih voćnih sokova i na domaćem i na inostranom tržištu. Svetski kvalitet i dizajn ambalaže naših voćnih sokova u potpunosti garantuje "Tetra Pak Production". Ova grana naše prerađivačke industrije je sve više primamljiva i za nove proizvođače i investitore, kao što su na primer "Meridijan" iz Gornjeg Milanovca i drugi novi proizvođači koji još nisu članovi našeg Udruženja.

Magazin "Preduzeće"