Reklama
  • Voćarstvo

Pulsni antifrost - revolucija u zaštiti od mraza

Pulsni antifrost sistem troši samo 1/3 vode u odnosu na klasični sistem. Utrošak struje je manji, a odmah nakon zaštite od mraza moguće je mehanizacijom ući u voćnjak.

Zaštita od mraza orošavanjem, ili tzv. antifrost sistemom efikasan je, ali doduše, skup način zaštite od izmrzavanja cvetnih pupoljaka u zasadima voća. Antifrost sistem se uključuje pre nastupanja mraza, a ceo postupak traje dok opasnost od mraza ne prođe. Mana ovog sistema je velika potrošnja vode i energije. Što je veći zasad voća utoliko se troškovi uvećavaju. Beogradska firma Aquaduct praktično je pokazala kako je ove troškove moguće smanjiti uz zadržavanje efikasnosti rada. Pojašnjava direktor Željko Mardešić.

- Revolucionarni anti-frost sistem ili pulsni anti-frost sistem troši samo 1/3 vode u odnosu na klasični sistem. Klasičnim sistemom se troši oko 40 m3/h/ha dok sa pulsnim anti-frost sistemom se upotrebi od 12-15 m3 vode/h/ha. Koristite mnogo manje vode, energije, a u mogućnosti ste da odmah nakon zaštite od mraza uđete u voćnjak i nastavite sa redovnim poslom.  

Željko Mardešić na ProfiFruit-u
Foto: Đorđe Simović

Osnovni problem kod rada klasičnim antifrost sistemom u martu ili aprilu je da, nakon potrošnje velike količine vode, voćari ne mogu da uđu u voćnjak zbog natopljenog zemljišta.Sa pulsnim antifrost sistemom to je moguće već pri kraju dana nakon tretmana. U Poljskoj je ovim sistemom zaštićena jagoda pri temperaturi od -8°C i da pri tome nije bilo oštećenja. Uz protivgradne mreže sa pulsnim antifrostom voćarska proizvodnja je zaštićena od spoljnih uticaja. Ovakav sistem već je podignut na 4ha u zasadu borovnice u Ribarima kod Šapca.

Jeftinija investicija

Mardešić kaže da investicija u pulsni antifrost sistem jeftinija u odnosu na klasični ali da je to samo deo benefita.

- Voćarima je za upotrebu pulsnog antifrosta potrebna manja akumulacija vode, manje pumpe, manji cevovodi, pa se na kraju troši i manje energije. Ovaj sistem se u letnjim mesecima koristi za snižavanje temperature u voćnjaku i „izvlačenje“ biljke iz stanja hibernacije. Sistem koristimo i za povećanje obojenosti kod crvenih sorti jabuka, provokaciju bolesti i delimičnu zaštitu i folijarnu prihranu.

„Provokacija“ bolesti

Zna se koliko je kvalitetna i pravovremena zaštita od bolesti i štetočina važna u savremenom voćarstvu. Pulsni antifrost može da se koristi i za „provokaciju“ bolesti a Željko Mardešić objašnjava i kako.

- Onog trenutka kada agronom ili zaštitar primeti da u zasadu ima dovoljno askospora u ekonomskom dvorištu se sve pripremi za zaštitu. Potom se sistem uključuje. Time se provocija otvaranje spora i pokretanje bolesti. Potom isključujete sistem i počinjete sa zaštitom. Na taj način se broj tretiranja smanjuje bar za jedno do dva.

Aquaduct doo – porodična firma formula za uspeh

Aquaduct u Srbiji posluje već deceniju i po. Reč je o porodičnoj firmi. Kako ponosno kažu – ne trguju opremom. Njihov posao je – znanje. Transfer savremenih tehnologija profiltriranih kroz domaće uslove kako bi zadovoljili zahteve komintenata.  Željko Mardešić je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu završio smer za melioracije. Specijalizovao je navodnjavanje u Holandiji i Izraelu. Permanentna edukacija u kompaniji  Aquaduct doo prepoznata je na „domaćem terenu“ tako da sa ponosom kažu da su projektovali i izveli više od 10.000 ha najsavremenijih sistema za navodnjavanje.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem?