Reklama
  • Ishrana

Raste prodaja suvih šljiva, potrošači “pumpaju” imunitet

Za vreme Miloša (Velikog) bili smo lideri u izvozu suvih šljiva. Dominatno mesto u izvozu sada drži Kalifornija koja pokušava da zadovolji veliku potražnju u Evropi, a naročito u Velikoj Britaniji

Dok čitamo vesti koje nam stižu iz Kalifornije i Velike Britanije, a u vezi sa suvim šljivama, valja se podsetiti Prvog svetkog rata. Naime, iscrpljena višegodišnjom blokadom Austrije, a tek izašla iz balkanskih ratova, Srbija je oslabljena dočekala “Veliki rat”. I ekonomski i vojno. Svega je nedostajalo.Hroničari su beležili da je vojska prvo sporadično, a kako je rat odmicao i svakodnevno hranjena – suvim šljivama. Onim šta je preostalo. Bila je to “energetska bomba” za junake Cera i Kolubare. Kompletna hrana.

2020-Suve-sljive.jpg (136 KB)

Nisu retki oni koji kovid krizu nazivaju Trećim svetskim ratom. Ceo svet je zahvaćen, a neprijatelj je nevidljiv. Kada je o strategijama reč, za sada nam preostaju dve. Da se pridržavamo propisanih mera kako bi mogućnost zaražavanja sveli na najmanju moguću meru i da podižemo imunitet.

Takve vesti dolaze širom sveta. Sa približavanjem zime potrošači traže hranu za jačanje imuniteta a sve u vezi sa pandemijom izazvanom virusom Covid-19.

Kada je o SAD reč, u središtu marketinške kampanje velikih proizvođača iz Kalifornije je uloga suve šljive u održavanju zdravog imunološkog sistema.

U Kaliforniji proizvođači dominantno gaje sortu Aženka 707 (Petite Prune D’Agen). Ova jedinstvena i veoma popularna francuska sorta doneta je u SAD pre više od 100 godina. Jedna je od najboljih šljiva za sušenje i pravljenje suvih šljiva. Veoma slatka i ukusna, odlična je i za stonu upotrebu. U našim uslovima ova sorta sazreva krajem avgusta. Plod joj je srednje krupan do krupan, zatupasto jajastog oblika, crvenkastoplave boje. Meso ploda je čvrsto, slatko, s osrednjom aromom; odvaja se od koštice. Odlikuje se visokim sadržajem suve materije u plodu. Stablo aženke 707 je srednjeg do bujnog rasta. Dosta rano dolazi na rod i daje dobre prinose, ali bolje rađa uz sorte oprašivače.

Prema podacima sa sajta udruženih proizvođača Kalifornije, u toj državi se proizvede 99% ukupne proizvodnje suvih šljiva u Sjedinjenim Državama što čini 40% svetske ponude suvih šljiva. Imaju oko 46.000 hektara zasada šljive koncentrisanih u dolinama Sakramenta i San Joakina.

Odbor za šljivu Kalifornije (The California Prune Board) izdao je saopštenje o rastu izvoza u Veliku Britaniju i na ključna evropska tržišta, a predviđa se da će sve veće interesovanje za zdravlje povećati potražnju a samim tim i prodaju suvih šljiva.

Kevin Verbrugen, direktor marketinga za plasma šljive u Evropu u Odbora za šljive u Kaliforniji, kaže da kupci biraju prirodnu, hranljivu hranu kao način da ojačaju svoje celokupno zdravlje, delom podstaknutu pandemijom. Dodao je da je ovaj trend doveo do renesanse popularnosti suvih šljiva, podstaknut benefitima njihovog nutritivnog sastava.

„Prema nedavnom istraživanju Mintela (globalna agencija za istraživanje tržišta, prim. aut.), više od dve trećine britanskih potrošača traži hranljive namirnice koje će ojačati njihov imuni sistem“, rekao je Verbrugen. „Kao izvor ključnih hranljivih sastojaka poput vitamina B6 i bakra, koji mogu da pomognu da se naš imuni sistem održi u dobrom stanju, kalifornijska suva šljiva dobija na popularnosti i kao međuobrok i kao redovan sastojak u ishrani.“

Verbruggen je takođe ukazao na istraživanje agencije Innova, u kojem je svaki treći anketirani potrošač rekao da se zabrinut zbog stanja sopstvenog imuniteta. Ova zabrinutost je znatno veća u 2020.-oj u odnosu na predhodnu godinu. Zaključak istraživanja je da bi sastojci za jačanje imuniteta „trebalo da igraju značajnu ulogu“ u narednim godinama.

Sušeno voće ima sličan sadržaj hranljivih sastojaka kao i odgovarajuće sveže sorte, ali se može čuvati mnogo duže, istakao je Verbrugen, a priroda suvih šljiva koje su  stabilne u rafovima dodatno je doprinela njihovoj ponovnoj privlačnosti. Netreba zanemariti ni strahove od prekida lanca snabdevanja.

„Kako se suve šljive mogu sigurno skladištiti u ormaru do godinu dana, privlačne su potrošačima, čak i više jer su toliko svestrane u upotrebi", dodao je Verbruggen. „Za samo nekoliko nedelja zime, očekujemo povećanu prodaju jer kupci traže prirodnu hranu koja će im pomoći u održavanju imunog sistema. Konzumacija šake suvih šljiva jednostavan je i ukusan način za postizanje jednog od 5 preporučenih dnevnih ciljeva ishrane i sigurno je pravo mesto za početak onima koji žele da poboljšaju svoj celokupan način života “.

Inače, u našim prodavnicama zdravstveno bezbedne hrane, vrhunske suve šljive koštaju 50 dinara za 100 grama. Pa šta čekate?

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!