Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Reciklaža istrošenih traka u nove sisteme kap po kap

Netafim, vodeća svetska kompanija za navodnjavanje, ima za cilj da koristi 45% reciklirane plastike u globalnoj proizvodnji sistema kap po kap do 2030.

Svedoci smo gomila istrošenih traka za navodnjavanje na seoskim deponijama kod nas. Informacije iz sveta ukazuju na to da se one mogu uspešno reciklirati.

2022-Netafim-fabrika-Meksiko.jpg (82 KB)

Preduzeće za preciznu poljoprivredu Netafim, globalni lider održivih preciznih rešenja za navodnjavanje i poljoprivrednih projekata, najavio je otvaranje najvećeg meksičkog postrojenja za reciklažu poljoprivredne plastike u Kulijakanu, sa početnim operativnim kapacitetom od preko 3.000 tona plastike godišnje.

Smešten u meksičkom povrtnjaku Netafimov najsavremeniji objekat će primati korišćene trake kap po kap od farmera širom zemlje. One će biti sakupljene, usitnjene, oprane i peletizovane. Regenerisani materijal će zatim biti ugrađen u nove sisteme kap po kap, obezbeđujući visoke performanse i standarde kvaliteta koji su bili sinonim za Netafim od njegovog pronalaska navodnjavanja kap po kap 1965. godine.

Netafim godinama unapređuje pristup proizvodnji ka nultom otpadu na poljoprivrednom zemljištu i održivom tretmanu plastike na kraju životnog veka, koristeći preko 170.000 tona regenerisane plastike tokom poslednjih nekoliko godina u svojoj globalnoj proizvodnji. Radeći ka potpunoj cirkularnosti, Netafim trenutno vodi niz programa reciklaže, uključujući fabriku u Fresnu, Kalifornija, kao i cirkularne programe u Australiji, Izraelu, Peruu, Čileu i Španiji. Do 2030. godine, Netafim ima za cilj da svi njegovi sistemi sadrže najmanje 45% recikliranog sadržaja.

„U vreme kada su potrebna precizna rešenja za navodnjavanje za borbu protiv ekstremne suše i drugih vremenskih uslova, naš globalni ReGen Circulariti Program unapređuje našu misiju da poljoprivredu učinimo ekološki odgovornijom“, rekao je Netafimov glavni direktor za održivost Džon Farner.

„Jedno od naših pet najvećih tržišta, Meksiko veliki je izvoznik poljoprivrednih proizvoda, a naš objekat u Kulijakanu pruža farmerima u regionu efikasno, holističko i nagrađujuće rešenje za postizanje njihovih ciljeva održivosti. Meksiko proizvodi više od 300.000 tona poljoprivrednog otpada svake godine. Netafim je ponosan što radi sa našim klijentima na minimiziranju uticaja plastičnog otpada na životnu sredinu.”

Rastuća poljoprivredna proizvodnja Meksika izvezla je robe u vrednosti od 44,4 milijarde dolara u 2021. Potražnja za njenim sezonskim proizvodima tokom cele godine, zemljište i klimatski uslovi u zemlji, kao i konsolidovani trgovinski sporazumi favorizuju proizvodnju i izvoz useva kao što su paradajz, paprika, krastavac, kupus , luk i voće.

Netafimova fabrika od 40.000 kvadratnih metara u Kulijakanu će uključiti sistem recirkulacije vode u sve procese; fotonaponska postavka za 100% čist izvor energije i najsavremenija laboratorija koja osigurava da se svaki regenerisani pelet proizvodi po strogim standardima.

O Netafimu

Netafim, preduzeće za preciznu poljoprivredu, najveća je svetska kompanija za navodnjavanje i globalni lider u rešenjima za preciznu poljoprivredu posvećena borbi protiv nestašice hrane, vode i zemljišta, drugim rečima za održivu budućnost.

Osnovan 1965. godine, Netafim bio je pionir revolucije kap po kap, stvarajući promenu paradigme ka preciznom navodnjavanju. Danas, specijalizovan za kompletna rešenja od izvora vode do korenske zone, Netafim isporučuje projekte za navodnjavanje i staklenike, kao i rešenja za navodnjavanje pejzaža uz podršku inženjeringa, upravljanja projektima i usluga finansiranja. Netafim je takođe vodeći u digitalnoj poljoprivredi, navodnjavanju i fertigaciji, integrišući praćenje, analizu i automatizovanu kontrolu u realnom vremenu u jedan najsavremeniji sistem.

Sa 33 podružnice, 19 proizvodnih pogona, 2 fabrike za reciklažu i više od 5.000 zaposlenih širom sveta, Netafim isporučuje inovativna, prilagođena rešenja za navodnjavanje i fertigaciju milionima farmera, malim poljoprivrednicima velikim poljoprivrednim proizvođačima i investitorima u preko 110 zemalja.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!