• Voćarstvo

Rekordno sunčano i toplo proleće „poguralo“ prinos i kvalitet jagoda u Velikoj Britaniji

Meteorolozi su prošle sedmice objavili da je u Velikoj Britaniji između 1. marta i 27. maja bilo 573 sunčanih sati, oborivši time dosadašnji rekord za to vreme od 555.3 sati iz 1948. godine. To je rezultiralo izuzetno kvalitetnim jagodama sa visokim sadržajem šećera

Kada se pomene Velika Britanija i usevi verovatno se prvo pomisli na beskrajne livade, lucerišta i useve žitarica kojima odgovara veliki sadržaj vlage i česte kiše. Dočekali smo da se širom starog kontinenta piše i o britanskim – jagodama.

2020-jagode-plantaza.jpg (156 KB)
Foto: keem 1201 / Pixabay.com

Naime, rekordno sunčano proleće u Velikoj Britaniji pomoglo je većem rodu i boljem kvalitetu širom ostrva, pri čemu su neki uzgajivači prijavili i 20 odsto veću proizvodnju nego uobičajenu.

Kako bi pomogao voćarima da prodaju sve plodove, trgovački gigant Tesco, u svojim supermarketima je obezbedio ambalažu u koje staje tri kilograma jagoda. U Tescu su saopštili da su „u prvom naletu“ kupili dodatnih 300 tona jagoda, jer je neubičajeno puno sunčanih dana praćenih povišenom temperaturom ubrzali sazrevanje voća.

Meteorolozi su prošle sedmice objavili da je u Velikoj Britaniji između 1. marta i 27. maja bilo 573 sunčanih sati, oborivši time dosadašnji rekord za to vreme od 555.3 sati iz 1948. godine. To je rezultiralo izuzetno kvalitetnim jagodama sa visokim sadržajem šećera.

Rekordni nivo sunčeve svetlosti doprineo je rekordnom rodu jagoda širom Britanije, uključujući Kent, Esseks, Suseks, Hampšir, Stafordšir, Varvikšir, Lankašir, Škotsku i Vels.

Fillip Basbi, iz kompanije „Busby Partners“ iz Čilkota u Varvikširu, koja „Tesco-u“ isporučuje jagode više od 25 godina, izjavio je: „Tesco se potrudio da proizvođačima pomogne da prodaju višak plodova. Na taj način smanjio je prehrambeni otpad ali je i svojim kupcima obezbedio kvalitetne i slatke plodove.“

U proizvodnji „mekog voća“ u Velikoj Britaniji dominiraju jagode, ribizle i maline, koje čine preko 90% površina tih useva. Ostatak čine borovnice i kupine, koje poslednjih godina dobijaju na popularnosti. Ukupno oko 9.400 hektara zemljišta koristi se za uzgoj mekog voća. Procenjuje se da se 85% toga nalazi u tunelima pod folijom. Tako se produžava sezona berbe u Velikoj Britaniji sa 4-6 nedelja na znatno širi vremenski okvir od ranog proleća do jeseni. Ostatak se uzgaja pod staklom ili nije pokriven.

U protekle dve decenije, proizvodnja mekog voća je u Velikoj Britaniji porasla za 131%. U 1996. potrošnja u Velikoj Britaniji je iznosila 67 000 tona jagoda. Potrošnja jagoda do 2015. godine porasla je na 168.000 tona (150% više). I proizvodnja mekog voća u Velikoj Britaniji se značajno razvila, sa 40.100 tona jagoda u 1996. godini na preko 115.500 tona u 2015. godini, što je povećanje od 188%.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!