Reklama
  • Tehnologija

Robot oprašuje paradajz u staklenicima

Uskoro bi bumbare u komercijalnoj proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru mogli da zamene roboti. Testiranje novih uređaja je u toku

Izraelska kompanija Arugga Al Farming, razvila je robota koji je u stanju da uspešno oprašuje paradajz u staklenicima i plastenicima.

On bi mogao da zameni radnu snagu u zemljama u kojima se ti usevi oprašuju ručno. Takođe će zameniti gajene polinatore poput bumbara, najčešće korišćenih rešenja za oprašivanje u svetu.

2020-robot-paradajz.jpg (152 KB)
Foto: Arugga.com

Kompanija planira da sarađuje sa uzgajivačima u Australiji, Belgiji i Kanadi kako bi procenila učinak robota-oprašivača u usevu paradajza. Cilj je da se prvo komercijalno robotsko rešenje za oprašivanje bude ponuđeno proizvođačima do kraja 2020. godine.

U članku australijske ABC Rural News, izvršni direktor Arugga Al Farminga, Iddo Geltner rekao je da je kompanija, nakon uspešnog testiranja u Izraelu, smišljeno odabrala Australiju za promociju novog tehnološkog rešenja.

„Po svetu, oprašivanje u plastenicima obično obavljaju komercijalno uzgajani polinatori, ali oni ne opraštaju dobro u određenim uslovima, a uz to su zabranjeni u Australiji “ rekao je Geltner. „Dakle, dizajnirali smo robota koji oprašuje paradajz iz staklenika krećući se kroz redove. On pomoću veštačke inteligencije pronalazi cveće spremno za oprašivanje. Potom šalje vazdušne impulse koji vibriraju cvetove stvarajući isti efekat kao bumbari ... "

Đorđe Simović / ABC Rural News

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!