Reklama
  • Tehnologija

Roboti uz pomoć AI štite holandske lale od bolesti

Kada identifikuje bolesnu lukovicu, obezbeđuje da se ukloni nakon berbe kako bi se sprečilo širenje virusa koji usporava rast, oštećuje cvetove i lomi lale

U Holandiji, uzgajivači lala koriste inovativnog robota sa veštačkom inteligencijom za borbu protiv bolesti na svojim poljima lukovica.

2024.robot-lale-holandija.jpg (180 KB)

Nazvan Teo, po penzionisanom zaposlenom na farmi VAM Penings u blizini obale Severnog mora, robot pažljivo pregledava svaku biljku tulipana.

Kada identifikuje bolesnu lukovicu, obezbeđuje da se ukloni nakon berbe kako bi se sprečilo širenje virusa koji usporava rast, oštećuje cvetove i lomi lale.

Teo je deo flote od 45 robota koji patroliraju poljima lala širom zemlje, označavajući prelazak sa tradicionalnih ljudskih „otkrivača bolesti“ na tehnološki naprednije metode.

Allan Visser, treća generacija uzgajivača lala, s nestrpljenjem je dočekao Tea naglašavajući efikasnost tog robota uprkos visokim troškovima od 185.000 evra.

Teova preciznost u identifikaciji bolesnih lala preko svojih kamera i AI modela predstavlja značajan napredak u poljoprivrednoj tehnologiji.

Erik de Jong, iz H2L Robotics, kompanije koja stoji iza ovih robota, objašnjava da kombinacija veštačke inteligencije i preciznih GPS koordinata omogućava tačnu identifikaciju i uklanjanje zaraženog cveća.

Ova inovacija svedočanstvo je saradnje između tehnologije i tradicionalnog poljoprivrednog znanja, nudeći obećavajuće rešenje za održavanje zdravlja i lepote polja tulipana.

Teo van der Voort, robotov imenjak i veteran u uočavanju obolelih lala, izrazio je svoje divljenje sposobnostima robota, ističući njegovu sposobnost otkrivanja bolesnih biljaka.

Ovaj tehnološki napredak ne samo da označava iskorak u poljoprivrednim praksama, već i osigurava očuvanje jednog od najpoznatijih holandskih simbola proleća.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!