Reklama
  • Hortikultura

Samoniklo cveće za predivan buket

Gradske dame su postale robinje kako modnih, tako i trendova u aranžiranju cveća, izbor cveća im je sužen, te bukete od uvoznog cveća plaćaju veoma skupo. Od samoniklog cveća mogu se izrađivati jednostavnije cvetne kompozicije, ali i ekstravagantni i jedinstveni buketi koji su neponovljivi i unikatni.

Da li postoji nešto savršenije od cveta, tog najfinijeg detalja kojeg priroda može stvoriti? Dok umetnici slikaju poljsko cveće i dok Toše Proeski peva o njemu, seoske devojke u njemu zaista i uživaju, a gradske dame za njim ljubomorno čeznu.

Gradske dame bukete od poljskog cveća ne mogu kupiti u cvećarama iako su ove sezone izuzetno popularni takozvani poljski buketi. Oni su sačinjeni od mnoštva raznovrsnog ukrasnog samoniklog cveća, zanimljivih plodova i aromatičnih biljnih vrsta koje ih čine lepršavim te ističu bogatstvo boja i mirisa, a osim seoskih devojaka nema ko da ih bere. Buketi od poljskog cveća su nam dostupni od ranog proleća do kasne jeseni. Samonikle biljke su predivne, posebne i raznovrsne i samo strpljivo čekaju da ih neko pronađe i ubere. One su nam na dohvat ruke, u netaknutoj prirodi.

Od samoniklog cveća mogu se izrađivati jednostavnije cvetne kompozicije, ali i ekstravagantni i jedinstveni buketi koji su neponovljivi i unikatni. Samonikle biljne vrste služe u spajanju nespojivog, te stvaraju sklop nestvarnog i neponovljivog i zasigurno upečatljivog.

Gradske dame su postale robinje kako modnih, tako i trendova u aranžiranju cveća, izbor cveća im je sužen, te bukete od uvoznog cveća plaćaju veoma skupo.

Inostrani cvetni dizajneri inspiraciju aranžiranja cveća nalaze u prirodi, jer su shvatili da je ona mera svega što je važno, a naši aranžeri i cvećari uporno nude stereotipne bukete i cvetne aražmane od uvoznog cveća. Cvetni dizajneri, koristeći samonikle biljke, stvaraju ženstvene, drske ili vrlo elegantne cvetne kreacije. Ove kreacije na vrlo personalizovan način čine jedan segment njihovog karaktera sa kojim uvek možete proćaskati o svim onim detaljima koji aranžman čine toliko živim, jer samoniklo cveće produžava život.

Predivne cvetne kreacije od samoniklog cveća nastaju kao i sve lepo na ovom svetu. Recept zvuči jednostavno. Samo krenite u prirodu. Samoniklo cveće ne uzimajte sa korenom ili podzemnim stablom, dovoljne su stabljike 25-30 cm dužine. Odstranite im listove. Buket počnite izrađivati od središta. Uzmite najčvršći ravan cvet koji će predstavljati središte, drugi postavite koso u odnosu na njega i svaki sledeći dodajte s leva na desno u kosom položaju. Da bi se postogao pravilan oblik, buket se pri izradi mora okretati, jer se stabljike uvek moraju dodavati u istom smeru. Time ćete izbeći praznine i preklepanje između stabljika. Kada se postigne pravilan oblik i željena veličina, buket vežite na tački okretišta spirale, tj. na najužem delu. Za usklađivanje boja ne brinite, priroda se za taj sklad pobrinula. Možete dodati elegantnu svilenu ili satensku mašnu, koja će buket svrstati u rang onih skupo plaćenih. Ovo je jedinstvena raskoš na sasvim jednostavan način.

Koristite cvasti žalfije, majčine dušice, hajdučke trave, mlečike, kamilice, crvene deteline, zvončića, presličice, ivanjskog cveća ili divljeg luka, takav buket se ni u jednoj cvećari ne može kupiti. Buket će odisati prirodnošću, jednostavnošću, a opet će izgledati moderno!

Ako ste naklonjeni prirodi, i planirate venčanje na salašu, zatražite od Vašeg cvećara da Vam izradi venčani poljski buket koji će se savršeno uklapati u ambijent. Prava je sreća ako Vam neka cvećara taj buket i obezbedi.

U tome je prednost seoskih devojaka, kojima su ovakvi buketi dostupni, a besplatni. I ovi buketi mogu biti moderni, ekcentrični, raskošni i svečani, ali su skladni i po njihovom liku stvoreni. Krase ih aristokratsko beli, kraljevsko crveni, romantično ružičasti, topli žuti ili vatreno narandžasti cvetovi. Samoniklo cveće svojom lepotom ima veliku i važnu ulogu u oblikovanju izgleda vjenčanja- scene na kojoj se slave ljubav, vernost i zajedništvo. Ukoliko poljsko cveće postane deo priče Vašeg venčanja, za sva vremena ostaće mirisni cvetni svedok ljubavi i odanosti.

Dok naši cvećari skupo plaćaju, a još skuplje gradskim damama prodaju, genetski modifikovane plave ruže, koje su dobijene nakon 14-ogodišnjih naučnih istraživanja, žene sa sela besplatno uživaju u poljskim buketima. Gradske dame specijalno poručuju plave ruže u koje je implementiran gen za sintezu plavog pigmenta-delphinidina, koji prirodno u ružama ne postoji, a žene sa sela jednostavno uberu Delphinium (žavornjak) i uživaju u njegovoj lepoti i dugotrajnosti.

Dok naučnici "pojačavaju"gen koji je u cveću zadužen za miris, u prirodi samoniklo cveće, osim seoskih žena, nema ko da miriše.

Ukoliko ste u potrazi za cvetnom inspiracijom idite u prirodu i uživajte u njoj dok Vam ona daruje ono što u gradu skupo plaćate.

Samoniklo cveće je sigurno po Vašoj meri, jer potiče iz prirode, a čovek joj se uvek vraća.

Jelena Gabrić, diplomirani biolog, cvetni dizajner

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!