Reklama
  • Repromaterijal

Savremeno pakovanje vs. rinfuz u Srbiji

Domaća maloprodaja prehrambene robe će se sporo prilagođavati evropskoj praksi i trendovima zbog psiholoških i finansijskih uzroka. Pozitivan primer je dobavljač iz okoline Beograda koji redovno isporučuje svež spanać u paketima manje i veće težine, prilagođen potrebama veličine domaćinstva.

U Evropi se sveže voće i povrće sve češće prodaje sortirano, očišćeno, oprano, često čak i mehanički pripremljeno za salatu, i, naravno, spakovano u atraktivnu ambalažu. Ljudi iz branše tvrde da takva pakovanja potrošačima štede vreme i garantuju kvalitet a proizvodačima, ambalažerima i trgovcima osetno povećavaju profit, te da će taj evropski trend uskoro morati da se odomaći i kod nas.

Ovo je ujedno nagoveštaj da će se prodaja u rinfuzi i "na biranje" sve brže povlačiti iz supermarketa, pa čak i sa zelenih pijaca, a tradicionalni način branja ili vađenja i pakovanja ustukniti pred robotizovanom opremom. Kako takav način obrade, pakovanja i prodaje višestruko uvećava cenu poljoprivrednih proizvoda u maloprodaji, PackPro je pokušao da sazna kakva su iskustva trgovine i kako oni vide ovaj problem. Od svih kojima smo se obratili, jedino je preduzeće "Jabuka" bilo spremno za razgovor.

- Tačno je da, kada odete na međunarodni sajam prehrambene robe, ili uđete

u neki hipermarket u Zapadnoj Evropi, vama srce prosto zaigra kada vidite kako su i voće i povrće, ali i drugi artikli, lepi, čisti, pažljivo sortirani i atraktivno pakovani. Tačno je i da će jednoga dana ta vrsta prodaje početi da preovlađuje i kod nas. Bojim se, međutim, da taj dan nije tako blizu, da će još mnogo vode proteći Savom i Dunavom pre nego što se to dogodi. A, i kada bude počelo da se događa, biće dugo vremena ograničeno ili samo na specifične artikle ili na velike supermarkete, naročito one na obodu grada - kaže za PackPro Milena Radulović, komercijalni direktor "Jabuke".

Po njenom mišljenju postoje dve osnovne grupe uzroka, psihološki i finansijski, zbog kojih će se domaća maloprodaja prehrambene robe sporo prilagođavati evropskoj praksi i trendovima. Psihološki faktori obuhvataju, u prvom redu, naviku kupca da svaki komad voća ili povrća uzme u ruku ili ga bar dobro pogleda, da se uveri da krompir nije truo, da luk nije proklijao, da se salata nije sparušila, da jabuka nije udarena, da jagode ili maline nisu nagnječene i plesnive. On, jednostavno, nema poverenja u robu koja mu se prodaje "s reda" ili već upakovana, hoće da je izabere kako bi bio siguran da dobija ono što plaća.

- Mi smo jedno vreme neposredno u objektima pakovali osetljivo voće i povrće u posude od stiropora sa providnom folijom, pa smo dolazili u situaciju da mušterije pitaju da li mogu da otvore pakovanje i izaberu svaki pojedinačni grozd ili paradajz - kaže Milena Radulović.

Ove navike, ipak, mogu da se promene za relativno kratko vreme, ako kupac shvati da će u pakovanju dobiti adekvatan i uvek isti kvalitet. Kao primer navodi da je "Jabuka" imala ugovor sa dobavljačem iz okoline Beograda koji je redovno isporučivao svež spanać u paketima manje i veće težine, prilagođen potrebama veličine domaćinstva.

- Taj spanać se jako dobro prodavao jer mu je cena bila umerena, a kvalitet dobar i stalan. Spanać je bio opran i očišćen, svaki list je bio zdrav i kupci su ga tražili, drugačije spanać nismo ni prodavali - navodi ona.

Drugu grupu razloga čine oni jednostavniji i životniji, čisto finansijske prirode. Kupovna moć je na relativno niskom nivou, a svako pakovanje, pa i ono priručno, u radnji, povećava cenu proizvoda.

- Čak i kada je to povećanje od 3 do 4 dinara po kilogramu kupac razmišlja. Imajte u vidu da pakovano voće i povrće dolazi uglavnom iz uvoza, gotovo da ga nema domaćeg. Ne samo da je to protiv generalne politike naše firme (mi smo uvozu pribegli samo u par navrata za jabuke i jednom za kruške) nego su ti proizvodi i višestruko skuplji. U našim objektima kilogram domaće jabuke u rinfuzi košta dvadeset dinara, a videla sam u drugim trgovinama da je cena uvozne jabuke 120 dinara pa naviše. Istina, domaća jabuka često nije iste veličine, nije uglancana, lakovana i spakovana kao uvozna, ali je šest put jeftinija. Uz to je pristojnog kvaliteta svaki komad možete svojom rukom da izaberete, pa se većina kupaca opredeljuje za nju - kaže Milena Radulović i dodaje da i u onim trgovinarna koje prodaju i pakovano voće i povrće osnov ponude čine domaći proizvodi u rinfuzi. Postoji prostor, smatra komercijalni direktor "Jabuke", za proširenje ponude pakovane prehrambene robe, pretežno one za koju već postoji navika da se kupuje pakovana, ali o tome ni proizvođači ni trgovina ne razmišljaju.

- Mi smo na osnovu ankete sprovedene među kupcima nabavili mašinu za pakovanje "zrnaste robe" i krenuli sa pakovanjima prilagođenim različitim veličinama domaćinstava. U Beogradu je sve više malih, samačkih ili dvočlanih domaćinstava, pa mi, recimo, pasulj pakujemo i po 250 grama, a šećer i so po pola kilograma. Prodaja je pokazala da je to bio dobar poslovni potez. A, činjenica da potražnja tih pakovanja raste u danima pred isplatu penzija i plata ukazuje da su ona i zgodan način za premošćavanje trenutnih potreba i većih domaćinstava - ističe Milena Radulović.

MRV

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!