Reklama
  • Agroekologija

SEOS: Otvoreno pismo predstavnicima Evropske komisije, EIB i EBRD

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), poslao je otvoreno pismo Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije, Marošu Šefčoviču, izvršnom potpredsedniku Evropske komisije, Nadiji Kalvino, predsednici Evropske investicione banke i Odil Reno-Baso, predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj

2024-SEOS.jpg (26 KB)

Dame i gospodo,

Ovo otvoreno pismo iza kojeg stoje stotine hiljada građana Srbije i njihovi predstavnici, pokrenuto je iznenadnom žurbom izvršnog potpredsednika, gospodina Šefčoviča, da na samom kraju mandata Komisije sprovede veoma kontroverzan sporazum  o prometu retkih sirovina između EU i Srbije. 

Uprkos tome što deluje uopšteno, ovaj dokument očigledno ima za cilj da pomogne političkim i poslovnim lobijima koji pokušavaju da ožive litijumski projekat Jadar koji su stotine hiljada građana Srbije odlučno odbacile peticijama i uličnim demonstracijama, a zatim ga je Vlada Srbije nevoljno napustila u januaru 2022. godine.

Ovo postavlja mnoga legitimna pitanja:

Da li je ovaj iznenadni pritisak na građane Srbije odlazećeg potpredsednika Šefčoviča na bilo koji način povezan sa planovima u Srbiji slovačke kompanije litijumskih baterija Inobat?  Ova kompanija je zvanično zatražila od Vlade Srbije ukupno 419 miliona evra subvencija u 2023. godini.

Može li potpredsednik Šefčovič da uveri sve da nikada nije imao niti će imati poslovne odnose sa Inobatom i bilo kojim drugim zainteresovanim licima za otkazani projekat Jadar koji se toliko trudi da vaskrsne na kraju svog mandata?

Može li gospođa Fon der Lajen da nam potvrdi da evropska budućnost Srbije neće biti uslovljena veoma štetnim rudarskim projektom koji su građani Srbije demokratski odbacili?  Evropska unija je viđena kao demokratski i ekološki prihvatljiv projekat, svakako ne projekat u kojem zemlje kandidatkinje moraju da unište svoje okruženje i da idu protiv volje svog naroda da bi se kvalifikovale za članstvo.

Mogu li gospođa Kalvino Santamaria iz Evropske investicione banke (EIB) i gospođa Reno-Baso iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da uvere građane Srbije da te evropske finansijske institucije nikada neće učestvovati u finansiranju rudarskog projekta koji je veoma štetan po životnu sredinu gusto naseljenog, poljoprivrednog dela Srbije?  EIB i EBRD imaju i nadležnosti za demokratizaciju i za zaštitu životne sredine.  Stoga bi bilo neshvatljivo da te dve finansijske institucije idu protiv svojih nadležnosti i protiv naših građana.

Gospođo Fon der Lajen, gospodine Šefčovič, gospođo Kalvino Santamaria, gospođo Reno-Baso, radujemo se vašim odgovorima.

Budite uvereni da ostajemo potpuno posvećeni sprečavanju da se litijumski projekat Jadar ikada implementira. Ako bude potrebno, a kao što smo uradili 2022. godine, biće organizovane masovne demonstracije i građanska neposlušnost.

EU, EIB i EBRD treba odmah da prekinu svaku podršku projektu Jadar. Srbija je taj projekat odbila.

Ovo je naša država i ovo je naše demokratsko pravo. I to je naša dužnost prema budućim generacijama.

_________________________________

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) - Znamo da ne damo

SEOS

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!